Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbeni ring

Ove glazbene zvijezde pjesmom su se osvetile ljubavnicima i prijateljima

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell, DPA/Pixsell, Reuters/Pixsell
1/4
02.09.2017.
u 18:30

I domaći i strani glazbenici koriste pjesme kao ispušni ventil – u kojima kritiziraju, ocrnjuju ili pak progovaraju o manama bivših ljubavi

Glazbenici imaju “privilegij” da, ako žele nekoga kritizirati, ocrniti, progovoriti o njegovim manama i svemu lošem što je učinio, to mogu učiniti preko pjesme.

Takve vrste stihova, ako ne spominju konkretna imena ili situacije, nije lako utužiti – čak ni onda kada je svima jasno na koga su se rime te sočne i maštovite metafore odnosile. Najčešće su to stihovi u kojima se progovara o bivšim ljubavima, a sve su rjeđi tekstovi poput onih Johnnyja Štulića u kojima se progovara o, primjerice, političarima. Kojim su se stvarnim osobama bavile pjesme frontmena Azre, i danas je aktualna tema. Vjeruje se da pjesma “Tko to tamo pjeva” kritički progovara o Josipu Brozu Titu, a brojne ljubavne pjesme o ženama s kojima je bio u vezi.

Dok se za Graciju, Marinu i Maju Prišt iz pjesme “Lijepe žene prolaze kroz grad” ne zna pouzdano na koga se odnose, nekoliko njih posvećeno je kazališnoj redateljici Snježani Banović, među ostalim i “Usne vrele višnje” u kojoj se govori i o “maloj iz Hrvaca” u koju se zaljubio, a ona ga naposljetku prevari te sve završi ubojstvom. No kako je pjesma prepjev, ostavilo se prostora za različita tumačenja. Severina je bila puno izravnija u nekim svojim pjesmama upućenima bivšim ljubavima. Najprije je uslijedio obračun sa Zrinkom Tutićem pjesmom “Mala je dala” sa skandaloznim epilogom – Seve je na dodjeli Porina 2002. izvodeći pjesmu promijenila riječi: “Vitar puše, ja guštiram kapučino u jednom dubrovačkom kafiću i fiksiram plavu kosu na poznatom muškom biću. Svi ga znate, glavni je na Porinovu spisku, teški foler, ušminkani rokenroler. Joj, ispast će sad da je gad, ustvari i je, ali dobro sad...”, pjevala je Severina gledajući u Tutića.

Pjesmu novijeg datuma “Mrtav bez mene” posvetila je bivšem zaručniku Milanu Popoviću, a stihovi “Da te ja jastukom svilenim jednim potezom ugušim, oči izvadim noktima, da te više nema” djeluju posve osvetnički. Još jedna njezina pjesma “Xena ratnica” govori o osveti Popoviću, no Severina je takve pretpostavke uvijek diplomatski rješavala.

Doista, mogle su se odnositi na imaginarnog ljubavnika. No obračuna preko stihova ne nedostaje ni u svijetu svjetski poznatih glazbenika. Najsvježiji primjer nova je pjesma Taylor Swift u kojoj ona šalje otrovne strelice supružnicima Kim Kardashian i Kanyeu Westu. U pjesmi “Look What You Made Me Do” osvrnula se na staru svađu s Kim i Kanyeom. Pjevač je, naime, u svojoj pjesmi “Famous” Taylor nazvao kučkom pa je uslijedila svađa i konačno Taylorin odgovor – također u pjesmi.

Pink je u pjesmi “So What” opjevala svoj prekid i stanje u kojem se našla kada se nakratko, zbog njegova preljuba, razišla sa suprugom Careyjem Hartom. Ni Justin Timberlake nije mogao a da ne posveti nekoliko gorkih stihova nekadašnjoj ljubavi Britney Spears. “Tvoji mostovi su spaljeni i sada je red na tebi da plačeš. Isplači mi rijeku”, dio je njegove pjesme “Cry Me a River”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije