Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Honorari

Otkrivamo koliko zarađuju: Žive li naši glumci od filmova ili reklama?

Foto: pixsell
1/5
16.02.2019.
u 15:20

Zarada na igranom filmu ili seriji po danu snimanja gotovo je ista, honorar se povećava ovisno o težini uloge, a glumci sve više kućni budžet pune zaradom od pojavljivanja na eventima

Godinama se Kseniju Pajić prozivalo kraljicom sapunica jer nema te domaće sapunice u kojoj Ksenija nije glumila, a šuškalo se i da je i honorar koji zarađuje jako, jako dobar te pričalo da navodno po snimljenoj sapunici zaradi od 30 do 40 tisuća eura.

Ksenija je u jednom intervju priznala kako je od honorara u sapunicama kupila stan, ali ne od zarade u jednoj sapunici, nego si je tek nakon snimljenih šest sapunica mogla priuštiti kupnju nekretnine. Koliki su zbilja honorari koje glumci zarađuju u sapunicama i koliko glumci u prosjeku zarade za dan snimanja filma, serije i koliko mogu zaraditi pojavljivanjem na raznim događajima, što je zadnjih godina jedan od načina na koji mnogi pune svoj kućni budžet, odlučili smo detaljnije istražiti.

Cifra koja se najčešće provlači kad je riječ o zaradi glumaca po danu snimanja u igranom filmu jest 650 eura bruto, a iz producentskih krugova potvrđuju nam da je taj iznos u većini slučajeva točan i od našeg sugovornika dobivamo malo širu sliku cijele priče. Naš sugovornik objašnjava nam kako bruto honorar za glumce po danu snimanja igranog filma iznosi 650 eura i to kada film ima normalan budžet, a normalan budžet u Hrvatskoj podrazumijeva milijun i 100 tisuća eura.

Ipak, tih milijun i stotinu tisuća eura većina filmova u Hrvatskoj uopće ne skupi, što znači da je u prosjeku i honorar glumca za dan snimanja manji od 650 eura što, pretvoreno u kune, iznosi oko 4800 kuna, tako da na kraju ti honorari u brutu budu oko 500 eura.

Glumac za taj jedan dan snimanja mora pripremiti ulogu, naučiti tekst, doći na probu kostima i šminke i zapravo za jedan dan snimanja angažirani glumac ili glumica gube i nekoliko dana priprema. Ako glumac snima sedam dana i po danu snimanja je plaćen 4800 kuna bruto, za tih tjedan dana zaradit će 33.600 kuna bruto.

Pogledajte i video o tome što danas rade natjecatelji Story Super Nove:

Svakako je interes glumca da ima što više dana snimanja, ali tada računica ne ide tako da se 4800 kuna množi s, recimo, 30 dana snimanja, nego se u tom slučaju dogovara paušal. K tome nije honorar za sve glumce isti i on se poveća ovisno o veličini i težini uloge. Naravno da glumac koji, recimo, gol mora skakati u hladnu rijeku ili onaj koji se mora obrijati na ćelavo neće to raditi za iznos od 4800 kuna, nego će njegov honorar biti veći.

Usporedbe radi, poznatiji europski glumci za snimanje igranog filma po danu snimanja imaju pet tisuća eura bruto, dok je u susjednim zemljama iznos sličan kao i kod nas. Honorari su za serije kao i za filmove te je cijena i po danu snimanja ista, što znači oko 4800 kuna bruto, a kod sapunica se obično dogovaraju honorari ili paušali ako snimanje traje nekoliko dana. Mjesečni honorari navodno iznose i oko 50 tisuća kuna bruto, ali mogu biti i veći, što, naravno, ovisi o ulozi i radi li se o sporednoj, glavnoj ili pak epizodnoj ulozi.

Tko su najbolje plaćeni glumci u Hrvatskoj, teško je odgovoriti, ali zasigurno trenutačno najviše u regiji, ali i u Europi snimaju Goran Navojec, Goran Bogdan i Slavko Sobin pa su oni svakako naši najtraženiji glumci. Sve veći broj angažmana domaćih glumaca u europskim produkcijama i sve veći broj koprodukcija s Hrvatskom dokaz je kako polako pronalazimo svoje mjesto na europskoj i filmskoj karti, ali kad su financije u pitanju, još smo daleko od nekih europskih zemalja poput, recimo, Danske u kojoj filmovi imaju deset puta veće budžete nego naši. Zbog svega navedenog nije čudno što domaći glumci sve češće kao izvor zarade koriste i pojavljivanje na raznim javnim događanjima.

Ovisno o događaju i željama klijenata, formira se cjenik, govori nam naš izvor. Prema riječima našeg dobro upućenog izvora u zarade glumaca na eventima, mladi glumci koji su sada popularni u seriji “Na granici” za pojavljivanje na nekom događaju mogu dobiti do dvije i pol tisuće kuna. Tarik Filipović za svoje pojavljivanje može dobiti i 10 tisuća kuna, a isti iznos navodno dobiva i Janko Popović Volarić.

Osim pojavljivanja na događanjima, dobar dio glumaca iste takve evente i vodi. Honorari za taj posao slični su kao i za pojavljivanje na eventima. Mnogi od glumaca postali su i zaštitna lica poznatih brendova i pojavljuju se u televizijskim reklamama.

Komentara 45

NE
Neo001
16:45 16.02.2019.

Naši glumci i razni kulturnjaci su uglavnom paraziti na grbači naroda. Previše je tu jugosrpskog šljama koje sve više širi nekulturu, vrijeđa tradiciju hrvatskog naroda. U zemljama poput Italije, Austrije ... kultura jedio turističke ponude i kultura doprinosi državnom proračunu, a naši su samo paraziti. tošak prosječne kazališne karte je više od 1.000 kuna, a oni ih prodaju prosječno za manje od 50 kuna. s time da se brojne karte djele besplatno kako bi se stvarao privid posječenosti, jedna bagra ide drugoj na predstave da se oduži

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
15:59 16.02.2019.

Ono kad domaće seoske kreveljatore nazoveš glumcima.

PA
pavesaric1967
17:33 16.02.2019.

Ovisi šta vi smatrate glumcem. Hrvatska je puna parazita koji se nazivaju glumcima,novinarima,političarima a svi oni žive na račun onih koje oni nazivaju nepismeni i zaostali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije