Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐELO HADŽISELIMOVIĆ

Od dokumentaraca su me odgovarali, a danas su ‘in’

26.04.2018.
u 12:40

Pokrenut je prvi domaći kanal specijaliziran za dokumentarne filmove za koji se nabavlja najbolji materijal iz cijelog svijeta

U prostorima je zagrebačkog Boogieja i službeno je obilježeno pokretanje prvog domaćeg specijaliziranog kanala za dokumentarne filmove. Korisnici B.neta, Vipa i evoTV-a već prate program DokuTV-a – odabrao Đelo Hadžiselimović. Da, upravo tako kao što ime i kanala govori, kompletan je program novog kanala za dokumentarce odabrao upravo televizijska legenda Đelo Hadžiselimović.

Francuzi prednjače

On se sada udružio s hrvatskom kompanijom Discovery film & video kako bi pokrenuo taj prvi domaći dokumentarni kanal.

– Moram priznati da sam cijepljen dokumentarcima, uživam u njima, volim se njima baviti. Kada sam se odlučio baviti dokumentarcima, svi su me moji kolege odgovarali, govorili su mi da što će mi dokumentarci, da se bavim serijama. No, moja je odluka očito bila dobra jer je dokumentarac najbrže rastući žanr danas. Interesantno je kako je dokumentarac prije svega filmski žanr, a postao je televizijski, taj put je vrlo zanimljiv. Tako raste i produkcija, pa su dokumentarci ravni igranim filmovima. Ljudi vole dokumentarce – rekao nam je Đelo Hadžiselimović na predstavljanju DokuTV-a. Pitali smo ga po čemu će se novi kanal izdvojiti, hoće li imati žanrova popularnih na stranim dokumentarnim kanalima poput povijesnih.

– Nemamo povijesnih dokumentaraca jer smo upravo išli na raznovrsnost žanrova, želimo imati iz svakog žanra po nešto, umjetnosti, politike, putopisa, ekstremnih sportova. Nismo se fokusirali ni na jedan žanr koji bi nas definirao. Išli smo na maksimalnu disperziju žanrova – kaže popularna televizijska ličnost.

Voli Davida Attenborougha

Gdje se nabavljaju dokumentarci za DokuTV? – Kupujemo od svuda, gdje god postoji dobar dokumentarac, mi smo kupci. Čak idemo i na veliku raznolikost zemalja ih kojih ih nabavljamo. Recimo, Francuzi imaju veliki broj izvrsnih dokumentaraca, Englezi rade odlične dokumentarce o životinjama kojima mi ne naginjemo, ali to je činjenica, pa onda Nijemci koji rade sjajne dokumentarce, pa Nizozemci, pa Skandinavci, svima smo potencijalni kupci. Pokušavamo imati što veću raznolikost programa, i mislim da u tome uspijevamo. Nipošto se ne želimo fokusirati se na samo jednu produkciju ili područje pa stavljati samo njihovo. Zanima nas sve što je dobro – kaže Đelo. U programu se posebno ističe „Ja nisam tvoj crnac“, redatelja Raoula Pecka snimljen 2016., kojem su trebale nepune dvije godine da dospije na liste najboljih filmskih ostvarenja u povijesti, dobitnik je BAFTA-e i nominiran za nagradu Oscar. No, što će nam preporučiti Đelo Hadžiselimović, čime će za nas razveseliti? Koje autore sam voli gledati?

– Uvijek sam volio Davida Attenborougha, a onda Joshuu Oppenheimera i Michaela Moorea, koji ponekad i pretjera, ali je uvijek zanimljiv. Ako netko nije gledao, u cijelosti treba pogledati seriju Ja sam... (Steve McQueen, Bruce Lee, Heath Ledger, a sada smo kupili Martin Luther King). Tu je i Sugarman, a treba pogledati i dokumentarce o putopisima – kaže televizijska legenda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije