Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve je ispričala

Nives Celzijus o cyber zlostavljanju: Rekli su mi da šutim, a onda je isto zlo snašlo moju četrnaestogodišnju kćer

Zagreb: Nives Celzijus i Dalibor Petko
Foto: Marin Tironi
1/7
26.09.2022.
u 14:21

Prije manje od godinu dana kibernetički zlostavljači pustili su videouradak neke djevojke za koju su tvrdili da sam ja. Potpuno je bilo nevažno što ne postoji nikakva sličnost, osim što smo ženskog spola, otkrila je Nives.

Što biste učinili da zaštitite vlastito dijete? A što biste poduzeli da zaštitite tuđe?

Upitala je to Nives Celzijus svojih 449 tisuća pratitelja na Instagramu i u nastavku te objave objasnila kroz kakav pakao je prošla njezina kći i zašto je na početku postavila baš ovo pitanje.

"Savjet­ovali su mi da šutim. Šuti i proći će. Uvijek tako kažu. Ništa neobično u svijetu u kojem očekuju da žene šute. Ako ne šute, nisu po mjerilima svijeta. Ponekad zaista prođe, ljudi su zaboravljivi, čak i kada je u pitanju ono loše za druge, što prilično rado pamte. No čak i ako svijet zaboravlja, žrtva pamti. S vremena na vrijeme kopa po traumi kao po krasti i rana nikad ne zacijeli. Svijet nije briga za njihove rane. Suosjećaju samo oni koji su im podlegli. No i oni šute. A mene guši šutnja. Smjestila se tu na moja pleća poput nepremostiva tereta i ne da mi disati ni živjeti bez tog bremena krivnje. Krivnje što šutim. Možda kada ne bismo šutjeli, kada bismo poslušali i ne tražili krivnju u žrtvama, možda bismo imali i manje zločinaca i manje ranjenih. Ako šutimo, znači li da prihvaćamo ‘krivnju’ žrtve? Sramimo li se žrtava?" pita se Nives u uvodu na Instagramu i nastavlja pisati o svojem iskustvu.

"One su nam podsjetnik koliko smo moralno ruinirani. Prije manje od godinu dana kibernetički zlostavljači pustili su videouradak neke djevojke za koju su tvrdili da sam ja. Potpuno je bilo nevažno što ne postoji nikakva sličnost, osim što smo ženskog spola. I premda zbog nedostatka sličnosti kod većine video nije izazvao nikakvu reakciju, uvijek se nađu i oni zlonamjerni koji radije vjeruju ‘istini’ koja je njima poželjnija. Uo­stalom, zahvaljujući toj ciljanoj skupini, kibernetičko zlostavljanje i egzistira. I dok sam se grozila koliko smo mi žene izložene i nezaštićene, za razliku od muškaraca čiji se integritet puno rjeđe napada istim metodama, dogodilo se ono nezamislivo. Naivno vjerujemo da i zlostavljači imaju nekih skrupula. Nemaju. Samo koji mjesec nakon toga, isto zlo zadesilo je moju četrnaestogodišnju kćer. Svjestan si da postoje bolesni umovi, moralne spodobe sposobne za nedjela potpuno nepredvidiva običnom čovjeku, no u ovakvim slučajevima potpuno su nemoćni bez podrške mase. Nije toliko šokantno što postoji zlostavljač koji iz puke zabave ili nekog drugog motiva počini ovakvu cyber prevaru. Šokantno je što je uz pomoć mase zločin postao viralan i opasan za žrtvu", napisala je i u komentarima i dobila podršku brojnih poznatih prijateljica i pratiteljica.

VIDEO Drew Barrymore progovorila o teškom djetinjstvu: S 13 godina sam bila na odvikavanju

 

Ključne riječi

Komentara 5

TM
trade_mark
14:44 26.09.2022.

čuj ti nju: one su nam podsjetnik koliko smo moralno ruinirani. ženska se godinama naslikava gola i onda se žali koliko smo moralno ruinirani? daj beži.

Avatar southman
southman
14:39 26.09.2022.

Što se tu ima hakirati ?? Ima toliko fotki sa orgija sa Dinamovim tada mladim igračima da je dovoljno za 5 profila !

AF
afer
14:30 26.09.2022.

Ne pratim i ne shvaćam kako/koliko je ugrožena. Provocira izazovnim fotografijama i kada je muška populacija komentira (što je i tražila) onda to nije u redu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije