Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR HRVOJA HORVATA

Dovoditi u pitanje profesionalizam Lady Gage može samo Lady Baba

Lady Gaga at 2021 Presidential Inauguration - Washington
Foto: Gripas Yuri/ABACA/PIXSELL
1/4
21.01.2021.
u 18:28

Na stranu sviđa li vam se to što rade Lady Gaga ili Jennifer Lopez, ali dovoditi u pitanje njihov profesionalizam može samo neka pretenciozna Lady Baba

Naravno da je Lady Gaga dobro otpjevala američku himnu na inauguraciji Joea Bidena pred američkim kongresom. Kao što su potpuno nebitni komentari frustriranih domaćih zvijezda i zvjezdica koji su s visoka objašnjavali da to možda i nije neka "strašna" pjevačica, mada su u ovom slučaju strašni takvi komentatori.

Naime, Lady Gaga otpjevala je američku himnu pred milijunskim televizijskim auditorijem, na temperaturi od par stupnjeva iznad nule. I odradila je to sasvim okej. Slično se kod nas pričalo kad je pred desetak godina dolazila u Arenu Zagreb, a sveznalice komentirale da je Gaga niškoristi proizvod industrije, bez talenta. Dok nisu čuli potpuri od nekoliko pjesama koje je otpjevala prateći se na klaviru. Na koncu je osvojila i Oscara, ali ni to valjda nije neki domet za domaće komentatore.

Isto se može reći i za Jennifer Lopez, ne samo odličnu pjevačicu, nego i glumicu. Na stranu ukusi i sviđa li vam se to što neka od njih radi, ali dovoditi u ovakvim situacijama u pitanje njihov profesionalizam može samo neka pretenciozna Lady Baba. Jer upravo je profesionalizam, mimo nečijih postignuća koja možete ili ne morate voljeti, ono što čini srž američkog show-businessa teške kategorije, koji nije omanuo niti ovom prilikom na stepenicama kongresa.

Jer, obje spomenute američke zvijezde odmalena su trenirane po glazbenim školama i glumačkim tečajevima, pa očekivati da će baš sada kiksati na inauguraciji Joea Bidena, kad su već odavno provjerene zvijezde sa zanatom u malom prstu i velikom glasu, samo pokazuje nepoznavanje materije nemuštih domaćih komentatorica.

Osim toga, bilo je i nekih daleko zanimljivijih detalja za komentiranje. Recimo, Jennifer Lopez pjevala je "This Land Is Your Land" legende američke protestne folk scene Woodieja Guthrieja, pjesme koju je napisao kao odgovor na Irwing Berlinovu "God Bless America". S naglaskom na riječima iz naslova "tvoja zemlja", pjevala ju je baš zato jer se radi o temi koja ujedinjuje ovom prilikom itekako razjedinjenu Ameriku.

Nije bilo neočekivano niti što je Lopezova umetnula dio na španjolskom jeziku, jer je kao netko porijeklom iz Latinske Amerike, na svojoj koži - koja nije bijela kao ona naših komentatorica - vjerojatno osjetila probleme koji i zadnjih godina muče SAD, od tema migranata do Trumpovog zida između Meksika i SAD. Što je, uostalom, u inauguracijskom govoru nekoliko puta, izravno spominjući rasizam, naglasio i sam Biden.

Politika jest show-business, ali je i show-business politika. I bez obzira da li ste slavni i bogati, ili nepoznati i siromašni, dobra je stvar kad netko svoje ime i prezime stavi u službu neke bolje sutrašnjice, pa makar to bile i pop zvijezde. Valja reći da je ispred Linkolnovog centra u srijedu navečer emitirana i odlična inauguracijska emisija, s voditeljem Tomom Hanksom u kojoj su nastupili Bruce Springsteen, Foo Fightersi, Katy Perry, Jon Bon Jovi, John Legend i drugi, a govore održali i sam Biden i Kamala Harris. Možemo zamisliti kakvi bi sve fake news komentari dočekali njih, da loše informirane domaće zvijezde nisu u tri ujutro mirno spavale, umjesto da pjevaju pod hladnim noćnim nebom. Srećom.

Ključne riječi

Komentara 32

SB
sve bum vas tužil
19:07 21.01.2021.

Ljudi moji, u velikoj ste zabludi, u americi nema slučajnog uspjeha, u svaki uspjeh uloženo je strašno puno truda tj. vježbe ili što već, slučajni uspjeh postoji samo kod nas, kad se publika osvaja sa svim drugim stvarima, osim sa onim sa čim se teba.

BR
Bruce
20:32 21.01.2021.

Slažem se s člankom. Lady Gaga je bila odlična. Nisam neki njen fan, ali je vrhunska profesionalka, tu nema dvojbe, a izvedba je bila jaka i upečatljiva. Lisicin komentar me neugodno iznenadio, jer bez obzira sviđa li se nekome njen stil i pjevanje, inače je fer i profesionalna.

JO
jorgen
19:54 21.01.2021.

"Nije bilo neočekivano niti što je Lopezova umetnula dio na španjolskom jeziku, jer je kao netko porijeklom iz Latinske Amerike, na svojoj koži - koja nije bijela kao ona naših komentatorica - vjerojatno osjetila probleme koji i zadnjih godina muče SAD, od tema migranata do Trumpovog zida između Meksika i SAD." - autor članka očigledno nema pojma o rezultatima izbora jer ne bi ovako po stereotipu i medijski nametnutoj (indoktriniranoj) slici procjenjivao političku situaciju u SAD-u. Činjenica: rekordan broj latinoamerikanaca je na zadnjim izborima glasovao za - Trumpa! Kako to, kako to? Demokrati su ostali "iznenađeni" npr. gubitkom Floride, ali možda ipak nije takav ksenofob kakvim su ga predstavljali u kontroliranim medijima ako su ga latinoamerikanci prepoznali kao izbor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije