Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORAN BOGDAN

'Narodi na prostoru bivše Jugoslavije pate od toga da su moćni, iako malo što ovisi o nama'

Goran Bogdan
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
02.11.2019.
u 11:50

- Danas slavimo sportaše, a nekada smo bili ponosni na Andrića, Teslu...Izgubili smo kompas, pa se u realityjima rugamo malom čovjeku - kazao je Bogdan

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Goran Bogdan omiljen je na području cijele bivše Jugoslavije zahvaljujući sposobnosti da glumi različite uloge. U Srbiji je posebno zapažen po ulozi Mustafe Golubića u seriji "Sjenke nad Balkanom". Kako je kazao za Kurir, posebno mu se dopala nit dobrog u liku kojeg tumači. 

- To dobro možemo naći u djelima Andrića i Selimovića i tiče se svih nas koji živimo na ovim prostorima. Plemenitost, mističnost i dubina romantičarske ideologije koju smo tako olako odbacili između ostalog simbolizira Mustafa Golubić. Ideologije su uvijek osobne, ali treba cijeniti luđačku energiju u kojoj iz sela pokraj Stoca netko dospijeva na studije prava u Beograd i nakon toga iz vjere bolji svijet uspijeva naučiti 12 jezika i djeluje na povijest na direktan način - kazao je Bogdan. 

- Znamo što je Mustafa Golubić radio, ali i Bruno Ganz je igrao Hitlera pa smo svi bili zaljubljeni u tu ulogu, a ne u Hitlera samog. Generalno imamo potrebu da na čudan način interpretiramo povijest kao što je to slučaj u Hrvatskoj s fašizmom i njenim pozicioniranjem kroz NDH. U cijeloj Europi je u tijeku renesansa desnih idelogija koje se graniče sa fašizmom, a mi jugoslavenske antifašističke pokrete danas tretiramo kao žučnu kesu koju treba odbaciti - kazao je Bogdan i dodao da je vjerojatno riječ o želji s osudom koja je sama po sebi nije inteligentan čin.

Dodao je da  narodi na prostoru nekadašnje Jugoslavije pate od ideje da su moćni, iako u realnosti malo što ovisi o nama. 

- Danas slavimo sportaše, a nekada smo bili ponosni na Andrića, Teslu...Izgubili smo kompas, pa se u realityjima rugamo malom čovjeku - kazao je Bogdan i dodao da je iskorak u suprotnom pravcu pobjeda "Dnevnika Diane Budisavljević" na festivalu u Puli.  

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Idler 3
Idler 3
11:56 02.11.2019.

Gorane, a jel veš bilo kaj o bilo kojim drugim narodimi, si di bil, proputoval, vidjel svjeta ?!

Avatar rubinet
rubinet
12:57 02.11.2019.

Dotični je uvjereni jugonostalgičar....dobro,to je njegov izbor.... A moj je izbor ne piti ono pivo koje Dotičnik preporučuje...

OR
orao10
22:11 10.11.2019.

Covjek je u pravu,odes malo u svijet i vidis da su balkanci poznatiji vise po losu nego po dobru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije