Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'GLAS LJUBAVI'

Nakon teške operacije naša glumica i pjevačica vraća se u kazalište: 'Nije mi lako'

Zagreb: Humanitarna revija City Modus u čast ženama oboljelim od raka dojke
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
01.04.2021.
u 08:00

– Prošla je godina bila teška za sve nas, a meni su se loše stvari dogodile jedna za drugom. U siječnju 2020. godine imala sam hitnu operaciju, pa je došla korona, a zatim i potres u Zagrebu. Više nisam znala od čega da se čuvam i branim, kazala je Velkovska

Kostadinka Velkovska (72), hrvatska pjevačica i glumica podrijetlom iz Sjeverne Makedonije, nakon dvije godine vraća se na kazališnu scenu u predstavi “Glas ljubavi”. Praizvedba predstave je večeras od 20 sati u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. Režiju potpisuje Boris Svrtan, dramaturgiju Vesna Đikanović, a produkciju Tadija Kolovrat.

Ljubavna poezija

Glumačku izvedbu Kostadinke Velkovske prati glazbenik Toni Eterović, koji je odgovoran i za izbor glazbe. Predstava je koprodukcija Kazališne družine “Leda”, B GLAD produkcije i Centra za kulturu Trešnjevka. Kako je najavila, Kostadinka Velkovska u predstavi “Glas ljubavi” pružit će nam pravi užitak interpretacijom poezije, glazbe i pjesama posvećenih plemenitoj i vječnoj ljubavi.

– Prošla je godina bila teška za sve nas, a meni su se loše stvari dogodile jedna za drugom. U siječnju 2020. godine imala sam hitnu operaciju, pa je došla korona, a zatim i potres u Zagrebu. Više nisam znala od čega da se čuvam i branim. Morala sam otkazati puno poslova, a od početka prošle godine nisam pogledala ni jednu predstavu u kazalištu. Bila sam sama u kući, “živa zazidana”, kao Antigona. Srećom, čula sam se svaki dan s prijateljicama, sinom i unucima, pa mi je vrijeme brže prolazilo – kaže nam Velkovska, koja je u međuvremenu imala male nastupe na kojima je čitala pjesme, a radila je i na sinkronizaciji jednog crtanog filma. Nažalost, više nije mogla igrati svoju poznatu predstavu “Svetica u tami”, o životu Majke Tereze. Inače, Kostadinka Velkovska prva je glumica na svijetu koja je na kazališnim daskama odigrala Majku Terezu. Najprije 2014. u Sarajevu, a dvije godine poslije u Zagrebu. Te 2016. godine Majka Tereza proglašena je sveticom.

– Sad se konačno vraćam na scenu i mogu vam reći da mi nije lako. Predstava “Glas ljubavi” zapravo je poetsko-glazbeni kolaž u kojem ću govoriti pjesme poznatih hrvatskih pjesnika, ali i makedonskih pjesnika koji su prevedeni na hrvatski. Naravno da ću i pjevati šansone, kao i tradicionalne i ljubavne pjesme. Okupila sam dobru ekipu i mislim da će publika biti zadovoljna. Velik je posao napravila dramaturginja Vesna Đikanović, koja je posložila program, koji je zanimljiv i emotivan – kazala nam je Velkovska, koja bi voljela ovu predstavu izvoditi i u drugim hrvatskim gradovima, no pričekat će da se smiri situacija s epidemijom koronavirusa.

 

Umjetnica je prije tri godine proslavila 50 godina na sceni, i kako kaže, motivacije joj ne nedostaje.

– Ja sam zaljubljenica u umjetnost. Volim kazalište i glazbu, volim publiku, a i publika voli mene. Nadam se i vjerujem da ću nastupati još godinama premda je korona unazadila nas kulturnjake. Grozno je što mnogi od nas zbog epidemije ove bolesti nisu mogli raditi ono što najbolje znaju. Umjetnošću se bavim od svoje četvrte godine kada sam počela svirati violinu. Cijeli sam život radila, a usprkos mirovini, nastavila sam raditi u istom tempu, pa nisam stigla razmišljati o samoći. Zdravstveni oporavak, potres i korona su me malo usporili, pa sam se kod kuće dosta čuvala, no s popuštanjem mjera i dolaskom cjepiva, vraćam se u projekte. A prvi je “Glas ljubavi” – kaže K. Velkovska, koja je prošle godine operirala tumor na mozgu, no sad se osjeća odlično.

– Glava me boljela godinu i pol. Čim sam došla na pregled kod dr. Krešimira Rotima, rekao mi je da me mora hitno operirati. Zahvalna sam mu na svemu, spasio mi je život. Srećom, radilo se o dobroćudnom tumoru, koji nije bio baš mali. Imala sam sreće što sam operirana prije početka pandemije pa nisam morala čekati na pregled – kazala je Kostadinka Velkovska.

Bolna sjećanja

Nakon toga dogodio se potres u Zagrebu, koji joj je probudio sjećanja na katastrofalni potres u njezinu rodnom Skoplju. Kostadinka je imala 15 godina i pamti sve što se tada događalo.

– Da, prošlogodišnji potres u Zagrebu vratio mi je sjećanja na potres u Skoplju koji je imao razornije posljedice za grad i više od 1300 žrtava. Mjesecima smo živjeli u šatorima, treslo se više od godinu dana, ali duh Skopljanaca nije nestao. S vremenom smo se počeli šaliti i kladiti kad će se zatresti i pogađali jačinu potresa. Usto, grad je obnovljen za godinu dana. Prirodne se katastrofe događaju, ali je važno zadržati disciplinu i optimizam – ističe Velkovska.

Glumica se udavala četiri puta, no u jednom je intervjuu kazala kako nema namjeru udavati se i peti put.

– Za mene ljubav nije samo ljubav s muškarcem. Ljubav je preširok pojam, volim sina, unuke, obitelj, prijatelje, naravno, velika ljubav mi je kazalište i glazba... I najvažnije, volim humanost i ljude – kaže umjetnica koja je dosad u životu proživjela mnogo toga. Sigurno je da bi mnogima bilo zanimljivo pročitati i njezinu autobiografiju.

– Život je prepun amplituda s puno uspona i padova. Najsretnija sam u ulozi majke i bake i ponosna što kao umjetnica još trajem. Svojevremeno sam dobila nagrade za neke uloge u kazalištu, ali i u glazbi, kao pjevačica. Život mi je doista bio zanimljiv, ponekad okrutan, pun iznenađenja, i privatno i poslovno, ali smatram da još nije trenutak za pisanje autobiografije – zaključila je Kostadinka Velkovska.

Najbolji trenuci s dodjele Večernjakove ruže

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije