Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voditelj “Pressinga” na N1

Nakon dugo kukanja preuzeo sam rizik i nisam pogriješio

Foto: Matea Smolčić/Story
1/3
29.11.2016.
u 08:22

U šali Petar Štefanić kaže da je novinarstvo posao u kojem morate imati moć ponavljanja kao Srna po desnom boku i od kojeg se povremeno treba odmoriti

Zanimljivi gosti i zanimljive teme odlika su emisije “Pressing” koju na N1 televiziji vodi Petar Štefanić. Je li mu bio težak prelazak s HRT-a na novu televiziju, kakav je njegov idealan gost, ali i koji je njegov ljubavni status, 43-godišnji novinar i voditelj otkrio je Storyju.

Nužan neplaćeni dopust

– Tempo rada na N1 televiziji prilično je zahtjevan jer u jednom danu treba raditi nekoliko stvari. Nakon dva tjedna prilagodbe, krenulo je neumoljivo – prilozi, javljanja, dnevnici, live eventi i sada “Pressing”. No daleko od toga da se žalim, dapače, ako ne radite, ne možete ni pokazati koliko možete – komentira posljednje mjesece otkako je na novom poslu, na koji se odlučio nakon što je posljednjih nekoliko godina osjećao određeno zasićenje radom na HRT-u. Nakon nekoliko godina kukanja, svakome, kaže, dođe trenutak da nešto poduzme i preuzme rizik. Ta odluka mu, dodaje, nije bila teška.

– Donesena je u kratkom roku, nakon što sam uzeo šestomjesečni neplaćeni dopust na HRT-u i vratio se na posao. U tom se trenutku na HRT-u dogodila tko zna koja besmislena promjena. Sve se događalo paralelno s pozivom Tihomira Ladišića. Zbrojio sam dva i dva i pametno odlučio. U novinarskom radu imao sam sreću što sam prošao sve te forme. Dugo sam radio razne političke emisije, uvijek sam imao i intervjue, ali nikad od gotovo sat vremena. Mislim da sam se tu jako dobro pripremio za ovaj posao pa mi nije problem taj dulji okvir. Iskreno, uvijek su svi oko mene govorili da sam osoba za takav format, prava je sreća imati priliku raditi ga u tako široko zadanom prostoru – kaže.

Idealnoga gosta opisuje kao onog koji može zaboraviti na kamere, koji razgovara s njim, koji se ne ljuti na žešća pitanja jer zna da i njemu koriste kako bi razjasnio stvari, netko tko poznaje televizijski medij i njegove zakonitosti.

Na pitanje može li ga netko u emisiji odgovorima izbaciti iz takta, odgovara:

– Iskustvo vas uči smirenosti. Prije sam se brže znao uvući u neko bezvezno, gotovo privatno prepiranje. Sada to nije slučaj. Razgovor s gostom ima zanatska pravila. Ne dobivaju se pravi odgovori svađanjem, nego postavljanjem što više takozvanih zatvorenih pitanja koja ne daju mogućnost okolišanja. Također, gosta ponekad treba iznenaditi neuobičajenim pitanjem. Treba izbjegavati školski i štreberski pristup razgovoru – kaže Petar koji se prošlog rujna posvetio doktorskom studiju komunikologije.

– Dolaskom na N1 malo sam zapostavio predavanja i ispunjavanje obveza. No svakako želim to promijeniti i završiti započeto. Siguran sam da će mi jednoga dana taj multidisciplinarni doktorski studij otvoriti novu razvojnu liniju u životu – kaže Petar koji se novinarstvom bavi od 15. godine.

– Nije to lak posao. U šali kažem da morate imati moć ponavljanja, kao Srna po desnom boku. Ima i ona Churchillova da je novinarstvo prekrasan posao ako se na vrijeme napusti, ali to je ipak možda malo previše cinična ocjena. To je posao zbog kojeg upoznajete puno toga, dinamičan je, otvara puno kontakata. Mislim da je dobar savjet povremeno se odmoriti od njega, pa opet u rov – objašnjava novinar koji je prije nekoliko godina otkrio da mu djevojke ne prilaze otkako radi na televiziji. Sada je drukčije.

– Sad mogu samo reći da je u mom privatnom životu sve stabilno – zaključio je.

Ključne riječi

Komentara 3

SE
sestrićna
10:38 29.11.2016.

n1 = yutel

DU
Deleted user
09:49 29.11.2016.

Konačno svoj na svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije