Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna vijest

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad Cvetko (53)

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/6
10.10.2023.
u 10:24

Prije dvije godine slučajno je otkrio kvržicu na vratu, a u jednom je trenutku i ostao bez glasa. Dijagnosticiran mu je karcinom glave i vrata

Glumac Dramskog kazališta Gavella Nenad Cvetko (53) preminuo je jutro nakon borbe s teškom bolesti, potvrdili su nam u njegovom matičnom kazalištu. Rođen je 27. 12. 1969. godine u Zürichu. Upisao je ADU 1990. godine. Stalni je član GDK "Gavella" od 1998. godine.

Prije dvije godine je slučajno otkrio kvržicu na vratu, a u jednom je trenutku i ostao bez glasa. Dijagnosticiran mu je karcinom glave i vrata. 

– U vrijeme kad sam morao crpiti energiju koju nisam imao, pao sam na 35 kilograma. Efekti zračenja i kemoterapije još djeluju. Čak i sad, nakon tri mjeseca, oni još nisu procesuirani u mojem organizmu. U principu, da kucnem o drvo, sve je ostalo sama pozitiva – rekao je prošle godine kada je prolazio kroz proces kemoterapije i nadao se dobrom ishodu liječenja.

U pomoć su mu tada pritekli i brojni kolege, pa je prije dvije godine tako na inicijativu glumice Višnje Babić u Gradskom kazalištu Trešnja održana promocija knjige "Put u nepovrat" Damira Cvitanovića, a program su nazvali "Knjiga za Cvetka". Organizatori su u najavi naveli su da su knjige besplatne te da se skupljaju dobrovoljni prilozi za pomoć glumcu Nenadu Cvetku.

VEZANI ČLANCI

U trećem razredu srednje učlanio se u ZKM, bivši PIK. Između dramskog, lutkarskog i plesnog studija na “eci, peci, pec” odabrao je dramski. Bio je u grupi Borisa Kovačevića dok ga nije zapazila Zvjezdana Ladika.  Akademiju dramske umjetnosti upisao je tek iz šestog pokušaja i zbog toga, kako nam je jednom prilikom rekao, nije bio nesretan. Mario Mirković, Dražen Ferenčina, Cvetko i ekipa te su se dvije godine dobro zabavljali i radili su dobre predstave u ZKM-u. Jedan je od rijetkih glumaca koji je angažman u Gavelli dobio još kao student. Dočekali su ga raširenih ruku.

GALERIJA Rade Šerbedžija na događanje došao u društvu kćeri Vanje koju ne viđamo često

1/16

– Ja sam preteča onoga “s faksa na posao”. Primili su me na trećoj godini Akademije jer sam im bio isplativiji na plaći nego kao honorarac. Tada sam, naime, u Gavelli radio dvije velike predstave “Let iznad kukavičjeg gnijezda” i “Veliku magiju” – rekao nam je u jednom intervju. Cvetko je u svojoj dugogodišnjoj glumačkoj karijeri ostvario brojne kazališne uloge, ali i filmske te televizijske uloge. Domaća publika pamti ga po ulogama u serijama ''Stipe u gostima'', ''Odmori se, zaslužio si'' i ''Larin izbor'', a glumio je i u filmovima ''Ti mene nosiš'' i ''Narodni heroj Ljiljan Vidić''.

Velike uloge ostvario je u svojoj Gavelli, od kojih se pamte one u predstavama: "Breza"(1996.), "Ribarske svađe" (1996.), "Višnjik" (1999.), "Woyzeck"(2001.), "Popcorn"(2003.), "San Ivanjske noći"(2007.), "Četvrta sestra" (2007.), "Ženidba"(2011.), "Fine mrtve djevojke" (2013.), "Zločin i kazna" (2013.), "Kao na nebu"(2016.), "Kiklop" (2019.)... No u srcima svih koji dugo pamte i dugo idu u kazalište jedna njegova uloga sjaji na vrhu te liste, nezaboravna uloga koju je režirao današnji ravnatelj Gavelle Dražen Frenčina. Baš je Cvetrko bio njegov Romeo u slavnoj Shakespeareovoj tragediji "Romeo i Julija". A Cvetkova Julija je bila Olga Pakolović i to prije nego što je upisala ADU. Igrali su tragičnu ljubavnu priču prebačenu u naše doba, oboje u trapericama, pucalo se iz pištolja... sve to mnogo prije nego što je Baz Luhrmann snimio svoj slavni film. Bila je to doslovno nezaboravna predstava; njih dvoje toliko mladi da svakome tko ih je gledalo nije preostalo ništa drugo nego vjerovati im. Bila je to kazališna čarolija na djelu: vjerovali smo da su ludo zaljubljeni, da njima divljaju hormoni i da kraj mora biti tragičan. Dakle: zbogom slatki Romeo, zbogom najbolji Romeo hrvatskog kazališta. 

VIDEO Tko je Aleksandra Prijović? Srpska pjevačica živjela je u Hrvatskoj, a u braku je sa sinom teniske legende

 

Ključne riječi

Komentara 7

ST
Staripurger2024
11:02 10.10.2023.

Ostat će mi u pamćenju kao Krmpotić iz meni drage i jedne od rijetko duhovitih domaćih serija: "Zakon". Saučešće obitelji i prijateljima mu.

AN
AnimaTor
14:41 10.10.2023.

R.I.P. sretno s anđelima.

MT
mačak tom
11:48 10.10.2023.

Počivao u miru Božjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije