Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak Arsena Dedića

Životna ljubav: Najviše je čuvao svoj život s Gabi

Arsen Dedić i Gabi Novak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
18.08.2015.
u 10:01

Gabi se 1958. odlučila potpuno posvetiti glazbi, a upravo je te godine i upoznala Arsena, i to u Zagrebu ispred bivšeg televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice

Ljubavna priča Arsena i Gabi trajala je više od 40 godina, a počela je iz prijateljstva koje je izraslo u ljubav. Gabi je bila grafičarka, a prvo je radila u Vjesniku, pa zatim u Zagreb filmu. Tamo je počela posuđivati glasove animiranim junacima. Primijetio ju je skladatelj Bojan Adamič i pozvao da gostuje na koncertima Big banda u Ljubljani. Gabi se 1958. odlučila potpuno posvetiti glazbi, a upravo je te godine i upoznala Arsena, i to u Zagrebu ispred bivšeg televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice.

– Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pjevala s glazbenicima kao što je bio Louis Armstrong – ni manje ni više – prisjećao se Arsen.

Arsen je počeo pisati za Gabi. Iz početka su to bili prepjevi pjesama, a onda i gotove pjesme. Gabi je već tada bila velika zvijezda, nakon što je 1959. osvojila publiku na Zagrebačkom festivalu pjesmom “Ljubav ili šala”, ali i otpjevala evergrin “Sretan put” u filmu H-8. Oboje su bili u braku. Arsen je bio oženjen Vesnom Matoš, nećakinjom velikog Antuna Gustava Matoša, s kojom je imao kćer Sandru. Gabi je iza sebe već imala jedan brak s Bogdanom Debenjakom, a njezin drugi suprug bio je poznati kompozitor Stipica Kalogjera. Prijateljstvo je preraslo u ljubav. Vjenčali su se 1973., a kum im je bio veliki talijanski glazbenik Gino Paoli. Mjesec dana prije rodio se sin Matija. Matiji nije bilo lako odrastati uz epitet “Arsenov i Gabin mali”. No, pokazao je svoju osobnost i ljubav prema glazbi kada je nakon srednje škole upisao Akademiju za klavir u Grazu – smjer jazz, i postao velika zvijezda, poznat i u svjetskim okvirima. Upravo je on majci i savjetovao da se 2003. vrati jazzu. Baš u vrijeme kad su pripremali album “Pjesma je moj život”, Arsenu su 2004. presađena jetra u Padovi. Obitelj je cijelo vrijeme bila uz njega, a on nije sumnjao da će se i iz te bitke izvući kao pobjednik.

– Stanje mi je stabilno, a krvna slika kao u mladića, što baš nije prirodno jer nisam živio kao uzoran mladić – rekao je tada Arsen. Bio je pravi obiteljski čovjek. Živio je za svoju djecu, ali i unučice: Lu i Emu. Arsenova ljubav prema Gabi nikad nije jenjala, već je postala legenda ne samo bračnog već i profesionalnog trajanja. Pamti se tako naslov intervjua u kojem je Husein Hasanefendić rekao: “Aki i ja smo kao Arsen i Gabi.” Znao je to i Arsen:

– Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jest život s Gabi. Mi smo već jedno. Bio sam nedavno u vrtiću i pitao jednu curicu kako se zovem. Rekla mi je: “Znam vas jako dobro, vi ste Arsen Dedić i Gabi Novak.”

>>Massimo: Najviše će mi faliti Maestrove pošalice i igre riječima: 'Massimo,oni su civili,neka snatre!'

>>Preminuo legendarni kantautor Arsen Dedić

Komentara 33

TO
Tomaš
10:11 18.08.2015.

Biografija najvećeg exyu kantautora bez krštenog imena Arsenije od oca Jovana, majke Jelke i brata Milutina...... to kao da nije prijatno pročitati.

Avatar rondo
rondo
14:09 18.08.2015.

život i karijera bez skandala, bez naslikavanja, bez selfija, gdje je dom i obitelj svetinja. Niti jedna od sadašnjih "zvijezda" i "zvijezdica" nije mu ni do koljena.

AL
Alkana
14:17 18.08.2015.

Jadni su ljudi koji prosuđuju nekog čovjeka po imenu ili porijeklu! Prosuđujte čovjeka po njegovim djelima i ljudskosti! Arsen je bio nesumljivo veliki čovjek s vewlikim srcem i talentom i zadužio je svoju domovinu Hrvatsku. Nek počiva u miru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije