Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak glazbenog velikana

Preminuo legendarni kantautor Arsen Dedić

Arsen Dedić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
17.08.2015.
u 21:00

Arsen Dedić preminuo je u 78. godini života u zagrebačkoj bolnici

Poznati kantautor Arsen Dedić preminuo je u 78. godini života od posljedica sepse u KBC-u Zagreb. U tu je bolnicu veliki kantautor zaprimljen 29. srpnja, od kada se liječio. Stanje se, međutim, dalje kompliciralo i liječnici su procijenili da njegov organizam nije u mogućnosti podnijeti još jedan operativni zahvat.

Kao i u svim slučajevima sepse, organi su jedan po jedan otkazivali. Glazbenik je reanimiran, no nakon višetjednog liječenja preminuo je u istoj bolnici.

Uz Arsena je cijelo vrijeme tijekom njegova boravka u bolnici bila supruga Gabi Novak s kojom je glazbenik bio u skladnom braku 42 godine, a poruke podrške neprestano su mu upućivali i sin Matija, snaha Marina  i unuka Lu.

Ozbiljni zdravstveni problemi šibenskog glazbenika započeli su 2004. kada mu je u Padovi transplantirana jetra, a nakon uspješne transplantacije prije više od godinu dana nakon nezgodnog pada uslijedili su problemi s kukom. Operaciji kuka glazbenik se podvrgao sredinom srpnja u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion u Krapinskim toplicama.

Arsenov glazbeni put započinje 1959. kada upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Tijekom života često je isticao da je od malih nogu znao da će se baviti glazbom. U počecima je prepisivao note, radio kao glazbenik suradnik na HRT-u, svirao flautu i pisao tekstove za druge. Povremeno je objavljivao stihove za koje je prvi put nagrađen u splitskom Vidiku. Vrlo brzo ondašnji Polet, Prisutnost, Književne novine i Književnik redovito objavljuju njegove tekstove. Pjevao je u više vokalnih skupina (Prima, Zagrebački vokalni kvartet, Melos...), svirao u ansamblima popularne i jazz glazbe. Vodio je i vlastiti instrumentalni ansambl (Kvartet flauta).

Spojio je svoja dva talenta; glazbu i poeziju. U Splitu se na festivalu 1963. pojavljuje kao kantautor, da bi samo godinu dana kasnije pjesme "Kuća pored mora" i "Moderato Cantabile" odredile njegov kantautorski put. 

Od prvog recitala 1994. do danas ne prestaje ih priređivati. Knjiga stihova “Brod u boci” (1971.) prodana je do danas u preko šezdeset tisuća primjeraka. Slijede "Zamišljeno pristanište" (s Matijom Skurjenijem), "Narodne pjesme", "Poesia e canto, La sfinge" (Napulj), "Zagreb i ja se volimo tajno", "Hotel Balkan", "Pjesnikov bratić", "101 pjesma" (Sarajevo), "Pjesnik opće prakse", "Kiša – Rain" (dvojezično: hrvatsko-engleski), "Slatka smrt", "Stihovi", "Čagalj", "Hladni rat", "Zabranjena knjiga", "Padova", "Brzim preko Bosne" (Sarajevo).

Odmah po dolasku u Zagreb, 1959. godine, Arsen upoznaje Gabi Novak s kojom je 15 godina kasnije uplovio  u bračnu luku. Njihova velika ljubav ovjekovječena je 1973. godine rođenjem sina Matije koji je nastavio glazbenim stopama svojih roditelja.

Cijelu biografiju šibenskog glazbenika možete pročitati ovdje

>> Evo što je Arsen poručio u intervjuu prije mjesec dana

>> Miroslav Lilić: Izgubili smo umjetnika bez konkurencije na našoj glazbenoj sceni

Komentara 178

Avatar Odlazim iz protesta
Odlazim iz protesta
21:08 17.08.2015.

Pokoj vječni darovao mu Gospodin. Velikan naših dana. Zbogom legendo.

Avatar Odlazim iz protesta
Odlazim iz protesta
21:47 17.08.2015.

Pa pitam se, kako može neko lupiti dislike na izraz tuge i sućuti obitelji...? Arsene, nezaboravan je tvoj glas. R.I.P. Sućut obitelji .

DA
Dabiša
22:22 17.08.2015.

Čitam komentar na jednom bh portalu. U pola sata 248 pozdrava, nijedan minus. Što onda što mu je otac bio Jovan? Mati mu je bila Hrvatica, Hrvatska domovina, on čovjek Europe, svijeta, vrstan intelektualac. Ovoj naciji treba jedan Krleža dada razmontira ove naše nacionalne čistunce i brojače krvnih zrnaca koji lupaju minus Čovjeku u spomen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije