Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok juričić

Mladi glumac završio je prestižnu londonsku Akademiju te se vratio u Zagreb, a bavi se i glazbom

Foto: Ive Trojanović 925STUDIO
1/8
22.03.2023.
u 23:45

Glumca Roka Juričića trenutno možemo gledati u nekoliko predstava u kazalištu, a radi na još nekoliko projekata te gradi svoju glazbenu karijeru.

Mladog glumca Roka Juričića (25) publika trenutno može gledati na „daskama koje život znače“ i to u nekoliko predstava: 'Braći Karamazovima' u ZeKaeMu, 'Realistima' u Teatru Exit, ‘Zaboravi na Dulcineu’ Triko Cirkus Teatra te u 'Ubojstvu' i 'Don Juanu' u HNK, a on paralelno radi na novom projektu, i to filmskom o kojem još puno ne govori. Rok je svoju ljubav prema glumi otkrio još kao osnovnoškolac dok je bio polaznik učilišta ZaKaeMa.

- Sjećanja na dramsku u ZeKaeMu su sjećanja na kvalitetno ludiranje kojim je spretno i nenametljivo dirigirala Grozdana Lajić Horvat. Ti su osjećaji zasigurno definirali želju za glumom kao cjeloživotnim pozivom. Pamtim sram i pamtim probijanje istog tog srama i silazak u nešto neograničeno kreativno. Gluma se potom učinila logičnim izborom – najteže savladiva od ponuđenog. U međuvremenu, počeo sam pristajati na to da gluma uopće nije savladiva. Tek s tom sviješću mogu reći da sam miran pri odluci da mi je gluma 'za život' – kaže glumac koji je završio studij na zagrebačkoj Akademiji, a potom nastavio školovanje na prestižnoj londonskoj Akademiji. Rok nam govori i o razlozima odlaska u Britaniju.

- Želja za učenjem bila je savladati spektar vještina koje bih, da sam ostao u Zagrebu, eventualno stjecao iskustvom u profesionalnoj praksi ukoliko bih bio dovoljno sretan da mi se takve prilike uopće pruže. Uostalom, svaki je odlazak u suštini odlazak od sebe – kaže te dodaje da zagrebačka Akademija ipak ima naglasak na kazališnu praksu, a on je svojim boravkom u Engleskoj iskušao i onu filmsku. Nakon školovanja vani, Juričić se vratio raditi u Hrvatsku, a kaže da razmišlja i o inozemnoj karijeri.

Foto: Luka Dubroja

- Po završetku škole kakvu sam u Londonu završio, propustiti priliku za umrežiti se s nekom kvalitetnom inozemnom agencijom značilo bi rugati se mogućoj sudbini u lice. U povlaštenoj sam poziciji da mi posao koji me momentalno zatiče u Hrvatskoj naprosto ne ostavlja vremena za upustiti se u takvo što. Trenutno ne želim biti na više od tri mjesta odjednom. A sada su to gluma, glazba i još ponešto ovdje – kaže glumac koji ističe i da ne može birati između kazališta i filma te da mu je najvažnije da su projekti kvalitetni.

- Za vrijeme studija, često sam mislio da sam podobniji tradiciji i okruženju kazališta. Mnogi moji prijatelji koji me pažljivo gledaju kroz godine, ne bi se s time složili. Mislim da to ima veze s načinom na koji pristupam glumi. Više se opterećujem time 'što ne' umjesto 'što da'. To je nekad konfuzno za sam čin glume, ali u suštini je životno i u tom smislu više filmsko nego kazališno – kaže te dodaje da trenutno sprema novi projekt i u kazalištu i to pri jednom od ključnih europskih kazališnih festivala o kojem još ne otkriva više detalja.

- U svakoj umjetničkoj struci postoji rad koji se radi kao posao i rad koji se radi kao učenje. U projektu kojeg započinjem i autorskom timu koji taj projekt predvodi, slutim za sebe priliku vratiti se učenju – to je, povrh naravno odgovarajuće materijalne naknade, najveća moguća nagrada za uloženi trud i vrijeme – govori Rok.

Juričić se bavi i glazbom, a nedavno je izdao i prvi singl. Naime, glumac je član glazbenog dua COMPANY kojeg je pokrenuo s prijateljem Striborom Gligorićem, a singl koji su izdali zove se GOODCOMPANY. Rok kaže da se glazbom bavi od ranog djetinjstva, no da je u posljednje vrijeme to poprimilo ozbiljnije note.

- Već neko vrijeme gostujući sam član tatinog benda Ljetno Kino, s njima često pjevam na koncertima u Zagrebu i šire. Na albumu 'Sunčana strana Mjeseca 1' kojeg je tata Max Juričić  (Plesač Sporog Stepa) izdao 8. ožujka, otpjevao sam jednu od pjesama. U pripremama sam za snimanje spota za istu kojeg će režirati David Gašo, jedan od mnogih naših perspektivnih mladih filmaša. Uvijek mi je radost kad glazba pruži priliku za profesionalno se sresti s nekime s kime bih volio surađivati u glumačkom (meni primarnom) kontekstu. Spomenuti projekt COMPANY, prijatelj Stribor Gligorić i ja osmislili smo kao platformu slobodne forme kroz koju ćemo plasirati našu autorsku glazbu kao audio-vizualnu cjelinu – kaže te najavljuje još pjesama.

Foto: Ive Trojanović 925STUDIO

Pitamo ga i tko mu je najveća podrška, na što on kaže da mu je to jako teško izdvojiti jednu osobu.

- Mislim da živim život opterećen korektivom što bi o mojim izborima mislila baka koja odnedavno više nije s nama. Imam iznimno prisan odnos sa sestrom, također umjetnicom, koja mi svojom praksom može udijeliti uvelike mjerodavan savjet i praktičnu pomoć, a istovremeno može biti i emotivna utjeha. Kroz određene periode, ispostavljalo se koliko mi je kvalitetnih ljudi zbiljski na raspolaganju, oni su mi ukazivali na to koliko su okolnosti možda uistinu bile teške onda kad ja to uopće nisam bio spreman uvidjeti. Hvala im na tome – kaže.

Juričić kaže i da slobodno vrijeme najviše voli provesti skijajući na Sljemenu, no da voli i pročitati dobru knjigu. Ističe i kako slobodnog vremena ima malo te da i to vrijeme na neki način protječe u svrhu profesionalnog usavršavanja. Većinu tog vremena trenutno ulaže za uspostaviti se kao glazbenik.

VIDEO Zavirili smo na probu glamuroznih kreacija poznatih dama, za crveni tepih odabrale su samo najbolje!

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije