Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjesto u bolnici

Meghan nije jedina! Poznate majke sve češće rađaju kod kuće, primjera ima i u Hrvatskoj

Foto: Nel Pavletić/Pixsell, Reuters, Pixsell, Instagram
1/10
02.04.2021.
u 08:00

Jedni su uvjereni da je riječ o riskantnom potezu jer se u slučaju komplikacija gubi vrijeme na tranfer majke i djeteta do bolnice, dok drugi pak porod iz udobnosti vlastitog doma opisuju kao nevjerojatno iskustvo.

Porođaj kod kuće u posljednje vrijeme postao je sve češća praksa među poznatima iako je mišljenje o tome još podijeljeno. Jedni su uvjereni da je riječ o riskantnom potezu jer se u slučaju komplikacija gubi vrijeme na transfer majke i djeteta do bolnice, dok drugi pak porod u udobnosti vlastita doma opisuju kao nevjerojatno iskustvo. Žene koje se odluče na ovaj pothvat često se percipiraju kao osobe kojima je njihov komoditet iznad dobrobiti njihova djeteta zbog čega su često na meti kritika, no bez obzira na to svaka žena naposljetku ima pravo na svoj odabir.

Otkazani planovi

Jedna od poznatih majki koja se zalaže za porod kod kuće je i Meghan Markle koja bi svoje drugo dijete početkom ljeta trebala donijeti u svom kalifornijskom domu. Kći princa Harryja i Meghan Markle trebala bi se roditi u njihovoj vili u Montecitu, a bivša glumica već se neko vrijeme priprema za porod kod kuće za koji vjeruje da će proći u najboljem redu.

Foto: PA/Pixsell

O porodu kod kuće maštala je još tijekom prve trudnoće, s Archiejem, već je bila pronašla i osoblje koje će je poroditi, no s obzirom na to da je Archieja prenijela, planovi su joj u zadnji trenutak propali te je Meghan naposljetku zbog straha od mogućih komplikacija prevezena u londonsku bolnicu Portland gdje je Archie prije gotovo dvije godine došao na svijet.

– Njezin je plan bio da Archieja rodi kod kuće, no na kraju su joj liječnici savjetovali da ipak ode u bolnicu, a njoj je bilo jedino važno da porod prođe u najboljem redu. No, sada ima prekrasan dom u Kaliforniji, idealan za dolazak na svijet njihove djevojčice – kazao je izvor blizak paru.

Tata na porodu

Tijekom prvog poroda uz nju je cijelo vrijeme bio i princ Harry, koji bi i sada trebao biti uz svoju suprugu dok bude rađala u njihovu domu. Srećom, njihova se kuća, dođe li ponovno do nepredviđenih situacija, nalazi u blizini Cottage Hospital, bolnice koja je proglašena jednom od najboljih u Sjedinjenim Državama.

Trend rađanja kod kuće pokrenula je slavna hollywoodska glumica Meryl Streep koja je bila jedna od prvih poznatih dama koja se odlučila za porod kod kuće, a takvih primjera ima i u Hrvatskoj. Operna pjevačica Martina Tomčić Moskaljov u 36. godini rodila je kćer Rebeku u svojoj kadi. - Rađanje djeteta kod kuće je vrlo opširna tema i to nikako nije bio moj trenutačni hit i pomodarska odluka. Ja sam se za to pripremala tri godine. I kad čujem da sam hrabra zbog tog čina, pomislim kako sam bila prehrabra kad sam s prvim djetetom išla u bolnicu. Ovisi iz kojega kuta gledamo - rekla je u jednom od intervjua Tomčić uz koju su tijekom poroda bili suprug i sin.

Foto: instagram

- Noi je taj događaj bio potpuno prirodan i normalan. Navečer je otišao spavati, a ujutro se probudio i tata mu je rekao kako uskoro dolazi seka. Kad se Rebeka rodila, došao je i poljubio je te se otišao igrati u drugu sobu. Usputno je doviknuo da mu donesem čašu vode. Dakle, svakodnevna obiteljska situacija - kazala je pjevačica. U ožujku ove godine naš proslavljeni violončelist Luka Šulić postao je po treći put otac, a njegova supruga sina je na svijet donijela kod kuće. - Rodilo se naše treće malo čudo, upravo u našem domu - dječačić Leo. Tako sam ponosan na moju lijepu i snažnu suprugu. Neka kaos započne - napisao je tada u emotivnoj objavi na Instagramu Šulić.

Foto: Instagram/riley.loudermilk

Dvojicu je sinova kod kuće rodila i Pamela Anderson, a manekenka Cindy Crawford kod kuće je, uz prisutnost babice, medicinske sestre i supruga, rodila kćer i sina.

Gisele Bündchen svog je prvorođenca također rodila kod kuće u kadi, a porodu je prisustvovao i njezin suprug Tom Brady.

– Porođaj je za mene bio jedno novo životno iskustvo. Imala sam tu sreću da rodim baš kod kuće u prisutnosti voljenih i na mjestu gdje sam se osjećala sigurno. Doista mi je to bilo prelijepo iskustvo. Nikada se prije nisam istodobno osjećala tako ranjivo i tako jako – izjavila je slavna ljepotica.

The MET Gala 2019 - New York Gisele Bundchen attending the Metropolitan Museum of Art Costume Institute Benefit Gala 2019 in New York, USA.Picture Credit Should Read: Doug Peters/EMPICS Doug Peters Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL

VIDEO Pogledajte Večernjakovu desetku s Nikom Turković

Komentara 1

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
08:29 02.04.2021.

Roditelji željni publiciteta na sva zvona objavljuju kako buduća majka rađa kod kuće. A rizik je ogroman. U rodilištu, koje je potpuno opremljena bolnica sa svim dodatnim uređajima potrebnim za eventualnu hitnu pomoć uz iskusno osoblje izučeno u korištenju svihvih aparatura i instrumenata. Sigurnost rodilišta i prisustvo iskusne ekipe je daleko veća pogodnost od tih nekoliko fotografija i članaka u novinama. A još gore je kada nešto krene krivo nastojati prikriti da je otišlo u krivo baš zato što nije bilo u opremljenom rodilištu. Ne, to nije dobro. Za neobrazovanu Meghan iz izvorne disfunkcionalne obitelji a koja je uspješno odradila udaju još malo publiciteta je super. Ali svoje sam napisao, pa treba razmisliti kome je u interesu rađati "doma". U interesu djeteta i rodilje to sigurno nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije