Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prerani odlazak

Medijska scena oprašta se od Olivera Dražića, novinara, šmekera, frajera i gospodina

Foto: Pixsell, HRT, RTL
1/6
25.04.2021.
u 15:48

Za svoj rad 1998. godine nagrađen je nagradom HND-a Marija Jurić Zagorka u kategoriji za TV vijest-izvještaj. Na Tv Mreži uz njega su stasale generacije danas najuglednijih domačih novinara

Hrvatska medijska scena danas je u šoku i tuzi dočekala vijest da nas je prerano napustio veliki novinar, ratni izvjestitelj, urednik i čovjek pod čijim su okriljem stasale generacije vrhunskih novinara. Otišao je čovjek koji je utjecao na njihove karijere, ali i čovjek koji je svojim velikim znanjem koje je nesebično dijelio, utjecao i na njihove živote. Otišao je Oliver Dražić (65).

Gledatelji Hrvatske televizije pamtit će ga kao novinara i urednika emisije Zagrebačke panorame TVZ-a, ratnog izvjestitelja HTV-a, urednika Vijesti, saborskog izvjestitelj, novinara i urednika u producentskim kućama Mreža i Europa Press Produkcija, reportera emisije Globalno sijelo, urednika Informativnog programa HTV-a te urednik dnevnih informativnih emisija HTV-a, 2003.–2013. Radio je i kao urednik Podnevnog dnevnika, 2014. izvršni urednik u IMS-u, a od 2015. izvršni urednik Dnevnika HRT-a. Za svoj rad 1998. godine nagrađen je nagradom HND-a Marija Jurić Zagorka u kategoriji za TV vijest-izvještaj. Na Tv Mreži uz njega su stasale generacije danas najuglednijih domačih novinara. Predavao je novinarstvo na visokoškolskim ustanovama i bio omiljen među studentima.

A, oni koji su imali sreće dijeliti s njim redakciju reći će kako je s Dražićevim odlaskom zapravo otišao i jedan od posljednjih kolega čije su se životne i profesionalne lekcije prepričavale godinama, a prepričavat će se i dalje. Glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić kazao je kako se oprašta od svog učitelja, ali i velikog šmekera koji je istinski utjecao na njega:

-  Otišao je jedan od najvećih, čovjek koji je beskrajno strpljivo i precizno znao prenijeti znanje,a svima koji smo radili s njim bio je veliki profesionalni i životni učitelj. Mogu iskreno reći kako je utjecao na moje cjelokupno poimanje novinarstva kao važne profesije u kojoj čovjek uvijek mora biti na prvom mjestu. Teško mi je reći po čemu ću ga zauvijek pamtiti jer je takvih stvari uistinu mnogo.
Nitko nije znao poput njega skratiti tekst, nitko kao on nije znao istaknuti bitno i eliminirati nebitno, nitko nije više od njega cijenio dobre muške cipele i  Davidoff cigarete, nitko ih nije pušio kao on, onako strasno, frajerski a opet gospodski... sve je to bio Oliver Dražić, veliki novinar, frajer i gospodin -kazao je Klarić. 

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Danas iskusnoj novinarki Ivani Dragičević je Oliver Dražić bio prvi pravi urednik, onaj čiji se savjeti zauvijek pamte. -Vijest o njegovoj smrti užasan je šok i jako mi je žao. Upravo uz njega, i Igora Mirkovića, sam na Tv Mreži napravila svoje prve novinarske korake. Bili smo studenti koji su ravno s fakulteta ušli u tv studio, bila nam je to prva prava praksa jer u ono poslijeratno doba, osim na HTV-u, nije bilo puno prilike za televizijski rad. Olivera ću pamtiti po dvije jako upečatljive stvari: jedna je neviđena ozbiljnost kojom je pristupao poslu, a druga je poseban cinični humor. Tko ga je dobro poznavao, nikada se nije ljutio nego je shvatio što mu je želio reći. I zapamtio to -kazala je Dragičević.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Vijest o smrti zatekla je i Zorana Šprajca, urednika i voditelja informativne emisije RTL Direkt. - Oliver je bio jedan od zadnjih svoje generacije s kojima je jednako zanimljivo bilo raditi kao i biti u birtiji. Bio je novinar, drug, urednik, boem...Volio sam se s njim ne slagati oko ničega jer sam tako učio mnogo više nego od onih s kojima sam se slagao oko svega. Nažalost, takvih više nema ni u njegovoj generaciji, a u mojoj još manje. Rijetka je pojava bio taj Oliver - kazao je Šprajc. 

Foto: FIBA/Screenshot

Glavni urednik portala Seebiz.eu, Siniša Malus, također je bio tužan i šokiran viješću da nas je napustio kolega uz kojeg je i on kročio u svijet novinarstva. -Kad me vaš glavni urednik i moj jako dobar prijatelj danas nazvao da mi kaže tu vijest ostao sam u šoku ne samo zato što sam ga prije 2,3 mjeseca sreo u gradu i činilo mi se da je s njim apsolutno sve u savršenom redu, nego i zato što čovjek se pita je li moguće da je toliko vremena prošlo otkad smo mi proletarci (nas šestero koji smo prošli audiciju na tadašnjoj TV Mreži) učili prve korake o novinarstvu od njega i još nekih poput Igora Mirkovića, Silvane Menđušić, Lele Knežević i Tene Perišin.

Prošlo mi je pola života kroz glavu, naravno da smo svi u šoku. Nisam uopće bio svjestan da je imao nekih problema sa zdravljem, iskreno ni u ovom trenutku ne znam što se točno dogodilo i od čega je preminuo. Ono što je sigurno je da nas nekolicina koji smo u tada započinjali naše karijere u medijima možemo puno toga zahvaliti Oliveru. Puno nas je toga naučio, a ono najvažnije je kako razlikovati bitno od nebitnoga, on je tu bio najsuroviji u tom pokazivanju razlike bitnog od nebitnog. U tim formativnim godinama kada imate neko znanje, a nemate iskustva to vam jako puno znači. Nakon nekog vremena takvog drila dobijete na samopouzdanju i sigurnosti i izgubite onaj početni strah koji ste imali vezano uz taj posao. Sigurno je da je u tom periodu Oliver imao jako veliku ulogu na naše formiranje i kao novinara, a većinu nas kasnije i urednika u raznim medijima. On je bio jedna od ključnih figura - kazao je Malus koji se prisjetio i najvažnijeg savjeta koji mu je preminuli mentor Dražić dao. 

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Glavni savjet koji nam je dao je taj da se ne smijemo bojati i imati preveliki respekt o ljudima i pojavama. Naučio nas je i da nije važno traje li televizijski prilog 3 minute ili minutu i pol. Najvažnije je izgovoriti ono najvažnije. Učio nas je s jedne strane razlučivanju bitnih stvari, a s druge strane učio nas je i skromnosti. Govorio nam je da u svakom trenutku možemo biti i glavna zvijezda, ali i netko tko radi neki prilog od 45 sekundi i da je sve to jednako važno kad se uklopi u jednu informativnu emisiju središnjeg informativnog programa. Imali smo tu privilegiju da radeći s njim na početcima naših karijera shvatimo što znači taj posao i da nemamo strah od onoga što radimo - završio je Malus.

I Silvanu Menđušić, nagrađivanu novinarku i iskusnu urednicu, zatekla je vijest o smrti kolege:

Bio je jedan od onih punokrvnih urednika iz stare garde, mlade je kolege znao doslovce zalediti komentarom teksta koje bi mu donijeli na stol ali vjerujem da je svaki od njih naknadno shvatio koliko su ti savjeti bili dragocjeni. Pamtim ga kao srčanog kolegu koji se borio za svaku dobru i preciznu rečenicu. HRT je izgubio kvalitetnog urednika širokog kruga interesa i znanja, njegove kolege lucidnog sugovornika. Prerano, pretužno i nepravedno., rekla nam je Silvana.

Nikola Kristić biranim se i tužnim riječima oprostio od kolege:

- Moj hrtovski cimer i novinarski suputnik...urednik s posebnim uhom i okom za tekst i novinarsku priču...bliski suradnik...uvijek svoj i specifičan... esteta i...prijatelj. Niste ga morali voljeti, nije se htio svima ni dopasti, ali niste ga mogli nepoštovati...Mi koji smo, tamo na Prisavlju, zajedno dijelili dane i godine...duboko, duboko žalimo...nedostaješ mi Olivere... cimeru i prijatelju moj!, napisao je Kristić na Facebooku.

Naime, na društvenim mrežama brojni drugi kolege nastojali su barem rečenicom zabilježiti kako ih je pogodio odlazak istinskog profesionalca. Od njega su se oprostili i kolege se Hrvatske radio televizije, ali i brojnih drugih medija.  

Foto: HRT/Screenshot

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije