Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET EUROSONGU

Među najzanimljivijim rekordima na Eurosongu našla se i Maja Blagdan

23.02.2008.,Opatija - Dora, finalna vecer, Maja Blagdan. Photo: Nel Pavletic/24sata
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/4
06.05.2018.
u 12:43

Hrvatska predstavnica 1996. na Eurosongu Maja Blagdan otpjevala je najviši ton u povijesti Eurosonga. Donosimo i druge zanimljive rekorde

Idućeg vikenda u Lisabonu održat će se 63. izdanje Eurosonga, najpoznatijeg pjevačkog natjecanja u Europi, koje i u ostatku svijeta ima puno poklonika. Od prvog izdanja 1956. na ovom je natjecanju bilo puno zanimljivih i čudnih detalja, a mi smo izdvojili one najzanimljivije:

Najobrađivanija pjesma: „ "Nel blu dipinto di blu"“

Mnogi ne znaju kako je Domenico Modugno ssvoj čuveni hit poznat i kao „Volare“ izveo na Eurosongu 1958. godine. Zanimljivo je da je osvojio tek treće mjesto, iza Francuske i Švicarske. Pjesmu su kasnije obradili mnogi poznati glazbenici poput Cliffa Richarda, Deana Martina, Davida Bowieja i drugih.

Najkraća pjesma: "Aina Mun Pitää"

Finski predstavnici iz 2015., grupa Pertti Kurikan Nimipäivät. Pjevala je pjesmu dugu samo minutu i 27 sekundi. Inače, eurovizijska pravila nalažu da pjesma može trajati do 3 minute.

Najduži naslov pjesme: „Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne“

Njemačka predstvnica Nora Nova otpjevala je ovu pjesmu 1964. godine i još uvijek drži rekord kao pjesma s najviše slova – 34.

Najviši ton: „Sveta ljubav“

Naša Maja Blagdan ušla je u knjigu rekorda kada je 1996. pjevala na Eurosongu. Uspjela je besprijekorno izvesti visoki Bb5 ton, što je najviši ton izveden na Eurosongu

Najduže ime predstavnika: Margo, Franck Olivier, Chris Roberts, Malcolm Roberts, Ireen Sheer, Diane Solomon

Luksemburg je 1985. poslao grupu sastavljenu od pjevača iz Njemačke, Nizozemske, Engleske i Luksemburga, koja nije imala ime, pa su se svi pjevači predstavili svojim imenima

Najmlađa pobjednica: Sandra Kim

Belgijanka Sandra Kim pobijedila je u Norveškoj 1986. s pjesmom „J'Aime La Vie“. Imala je samo 13 godina

Najduži ton: Paula Seling

Rumunjska predstavnica iz 2014. držala je ton u pjesmi „Miracle“ čak 19.5 sekundi, te tako oborila rekord od 13 sekundi koji je do tada držala predstavnica Malte iz 1992. godine.

Eurosong ima svoju službenu knjigu rekorda, koja se obavlja svake godine. Evo još nekoliko zanimljivosti. Primjerice, sve do 1999. pjevalo se uz pratnju orkestra i dirigenta iz zemlje sudionika. Tek je te godine uvedeno pravilo da se može korisititi i matrica. Nakon što je prijenos predugo trajao, od 2006. svaka zemlja čita samo poene za prva tri mjesta dok se na ekranu pokažu ostali. Najviše pobjeda, čak sedam, ima Irska, a Cipar je najveći gubitnik jer se nikad nisu plasirali među prva četiri. Vjerovali ili ne, Norveška je najviše puta bila zadnja – čak devet puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije