Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POREDAK

Kako je pokorio Hollywood: od rasista do najskupljeg glumca

Tatica se vratio: S Willom Ferrellom i Melom Gibsonom u novom filmu Tatica se vratio 2 koji se očekuje krajem godine
Foto: Supplied by LMK/IPA/PIXSELL
1/4
28.08.2017.
u 17:33

Dnevnik košarkaša svojom ulogom nosio je Leonardo DiCaprio, ali je u istom filmu svoj glumački talent potvrdio i Mark Wahlberg

Najplaćeniji svjetski glumac ove godine je Mark Wahlberg, zaradio je 68 milijuna. Razlog zašto je pretekao Dwaynea Johnsona koji će ostati “samo” na 65 milijuna očit je: plitka, ali nevjerojatno gledana franšiza Transformeri imala je ove godine ponovo uspješan nastavak Posljednji vitez. Treba odmah reći kako je unatoč zaradi od 601,1 milijuna to financijski najslabiji nastavak franšize. Uz to, do kraja će se godine prikazati i nastavak također uspješnog Tatica se vratio. Prije toga, Pakao na horizontu te Bostonski heroji bili su također podbačaj.

No, bez sumnje, Mark Wahlberg zna si izabrati scenarije koje će gledati najšire mase koji će onda donijeti i najviše novca. Još na početku njegove karijere izgledalo je kako bi sve moglo otići u tom smjeru. Jedino što ovaj pobožni katolik, rođeni Bostonac svoju karijeru nije započeo na filmu. Mnogi će se sjetiti njegova umjetničkog imena – Marky Mark. Bio je to njegov reperski nadimak, a podjednako kreativno bilo je i ime njegove pratnje, The Funky Bunch. Imali su neloš početak, debitantski album klišeiziranog imena Music for the People donio je veliki singl Good Vibrations. Sjećamo se još videospota s do pojasa razgolićenim, nabildanim i znojnim Wahlbergom koji se igra utezima u nekom podrumu. Ali, pjesma je i danas rado puštana. Svoj je uspjeh nastojao oploditi i videoigricom Marky Mark and the Funky Bunch: Make My Video koja je bila potpuni promašaj te je taj igraći serijal u kojem su još bili čak i INXS te tada popularni Kris Kros proglašen jednom od najgorih igara uopće. Drugi album nije polučio uspjeh pa se Wahlberg razilazi s The Funky Bunch i udružuje s reggae glazbenikom Prince Ital Joeom. I tog se singla, United, sjećamo. Lakoćom je pokorio Europu. No, premda se Mark Wahlberg glazbom bavio sve do 1998., nije više imao ozbiljnijeg uspjeha.

Pogodak s Kraljem pornića

Njegov brat Donnie imao je također svoje trenutke slave s New Kids on the Block, no danas nam je poznatiji kao suprug starlete Jenny McCarthy. Obitelj Wahlberg ima umjetničku crtu, od devetero braće i sestara, među kojima je Mark najmlađi, glazbom i glumom bavi se njih troje, odnosno trojica, glumac je još i Robert Wahlberg. Svojih se glazbenih dana najplaćeniji glumac današnjice nerado sjeća, što je sasvim razumljivo jer je najveće uspjehe ostvario na velikom platnu.

Foto: Jens Kalaene/DPA/Pixsell

Iako je blockbustere s njegovim imenom teško sve i pobrojiti, treba se vratiti na početke njegove karijere. A počeo ju je zapravo na televiziji s filmom The Substitute nakon kojeg briše ime Marky Mark. Već godinu dana poslije, 1994., počinje karijera na velikom platnu. Tu ćemo pronaći nekoliko važnih filmova koje će poslije iznjedriti par danas velikih glumaca. Primijećen je već u Renesansnom čovjeku s Dannyjem de Vitom, no daleko je važniji film Dnevnik košarkaša. Zvijezda u snažnom usponu, Leonardo DiCaprio, nosila je jedan od najvažnijih filmova o mladima i drogi, no Mark Wahlberg ovdje potvrđuje glumački talent ulogom Mickeyja. Slijedi Fear, koji je kritika uglavnom popljuvala, no nije i većinom mlada publika te je film s vremenom stekao kultni status i u orbitu gurnuo mlade zvijezde Marka Wahlberga i Reese Witherspoon koji su u vrijeme snimanja započeli i romansu. Wahlberg dobiva nominaciju MTV Movie Awards za najboljeg negativca.

Traveller prolazi prilično nezamijećeno, no onda Wahlberg udara zlatnu žilu s Kraljem pornića Paula Thomasa Andersona, filmom o zlatnom dobu pornografije gdje je Wahlberg “obdarena” zvijezda filmova za odrasle umjetničkog imena Dirk Diggler u kojem sjajno parira Burtu Reynoldsu. Slijede dva osrednja, zapravo lošija ostvarenja, a onda Tri kralja. U crnoj ratnoj satiri Mark Wahlberg dobiva sjajnu priliku nastupiti uz Georgea Clooneyja zajedno s Iceom Cubeom i Spikeom Jonzeom. Film je zaradio 107 milijuna dolara uz budžet od 48 milijuna. Sljedeći film, U ime pravde, nisu mogli spasiti ni Charlize Theron ni Joaquin Phoenix. Ali, onda slijedi sjajan trojac – Oluja svih oluja, Planet majmuna i Rock Star koji su priprema terena za nešto veće. Do Pokojnih je Wahlberg imao, izuzev Posla u Italiji, nekoliko lošijih ostvarenja, no za Pokojne zarađuje svoju jedinu nominaciju za Oscara za sporednog glumca.

Nakon toga, teško je pronaći film s Wahlbergom koji je podbacio. Žestok imidž koji je razvio često ga vraća u uniformu, bilo policajca, bilo vojnika, ali ima tu i iznenađenja poput megauspješnog Teda, zanimljive fantazije o – plišanom medvjediću. Pain & Gain jedan je od najluđih filmova snimljenih posljednjih desetak godina. Svakako se u kremu ratnih filmova ubraja i Jedini preživjeli, a Kockara nijedan ozbiljni filmofil ne smije propustiti. Mark Wahlberg doista kao da više ne može pogriješiti. Svoj talent prepoznavanja dobrog scenarija uspijeva pretočiti u više od glume. Wahlberg je, naime, sjajan i kao producent. Za Boksača, u kojem i glumi uz Christiana Balea, dobiva još jednu nominaciju za Oscara, onu za producenta najboljeg filma. Mnogi su sasvim sigurno zamijetili kako se njegovo ime nalazi i na iznimno uspjeloj HBO-ovoj seriji Carstvo poroka, a onda i na odličnom situacijskom komičnom serijalu Svita prema kojem je kasnije nastao i istoimeni film. Ballers s Dwayneom Johnsonom ušli su u svoju četvrtu sezonu, neki su možda zamijetili i raniju komičnu seriju How to Make It in America. Sve te uspjehe HBO može zahvaliti Marku Wahlbergu.

Na kokainu s 13 godina

Mark Wahlberg morao je uložiti ogroman napor da se riješi imidža koji je stekao u ranoj mladosti – rasizma. Osim umjetničke crte, u njegovoj obitelji ima i one druge, trojica su njegove braće bila u zatvoru. On sam je već s 13 godina razvio ovisnost o kokainu, s 15 godina pokrenut je protiv njega kriminalni proces zbog dva rasistička napada. Sa 16 je teško ozlijedio dvojicu Vijetnamaca. Mržnja je u njemu bila tolika da je policiji rekao kako nije potrebna nikakva identifikacija.

– Kažem vam da je to taj kojemu sam razbio glavu – rekao je Wahlberg. Kao član kvartovske bande, s 21 godinu prebio je uz pomoć kolege stanovitog Roberta D. Crehana. Zbog svega toga zaradio je kriminalni dosje za koji je, kajući se, podnio i molbu da se izbriše, no neke njegove žrtve imale su što reći o tome navodeći kako “rasist ostaje rasist”. Ispadi se povremeno nastavljaju. Wahlberg je trebao s obitelji biti na letu 11 kobnog 11. rujna 2001. No, planovi su mu se u posljednji trenutak promijenili. Ipak, nije ga tolika sreća omela u komentaru kako taj avion ne bi pao da je on njime letio, nego bi bio pun krvi. Javna sablazan natjerala ga je na javnu ispriku. Zanimljivo je i kako se, kao veliki katolik, čak papi Franji ispričavao zbog neslanih šala u Tedu. Papa mu je posvetio krunicu.

Komentara 12

DU
Deleted user
18:13 28.08.2017.

Rasista? Vecernji list i dalje odradjuje placenicki posao za soros ekipu...kada cete propasti vise? Tiraza pada sve vise i vise koliko cujem

KO
komunikolog
17:37 28.08.2017.

E bome je sada nastradao. Kada ovo pročitaju "Kulturnjaci 2016" više neće snimiti niti jedan film!

Avatar Apsalar
Apsalar
17:54 28.08.2017.

Taj je popušio kod Rade. Ništa od Brijuna Mark.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije