Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna vijest

Legendarni pjevač i glumac Harry Belafonte preminuo u 97. godini

Foto: profimedia
1/4
25.04.2023.
u 15:46

Bio je prvi pjevač u povijesti koji je prodao više od milijun dugosvirajućih ploča

Legendarni glazbenik i glumac Harry Belafonte preminuo je u dobi od 96 godina, a tužnu vijest je objavio The New York Times. Kako piše medij, preminuo je u svom domu na Upper West Sideu na Manhattanu. Uzrok smrti je bilo zatajenje srca, rekao je Ken Sunshine, njegov dugogodišnji glasnogovornik.

Harry Belafonte je rođen u New Yorku 1. ožujka 1927. godine. Proveo je dobar dio djetinjstva u očevu zavičaju, na Jamajci. Napustio je školu 1944. godine i stupio u mornaricu. Profesionalnu pjevačku karijeru započeo je 1952. godine, izvodeći pučke balade i popularne melodije u ritmu kalipsa. 

Svojim skladbama, temeljenima na baladama i folkloru Kariba, izvanrednom scenskom pojavom te toplim i promuklim glasom već 1956. postiže američki i svjetski uspjeh (Banana Boat Song). Bio je prvi pjevač u povijesti koji je prodao više od milijun dugosvirajućih ploča.

Uspjeh od pjevačke karijere dovelo ga je do filmskih ponuda, a Belafonte je ubrzo postao prvi crni glumac koji je postigao veliki uspjeh u Hollywoodu kao glavni glumac. Na filmu je debitirao 1953. ulogom u "Sjajnom putu", a osobito se istakao nastupom i izvedbom songa u "Sunčanom otoku" 1957. godine. Ipak, njegova filmska karijera bila je kratkog vijeka.

Također je bio i aktivan u borbi protiv rasne diskriminacije u SAD-u. Na početku karijere odmah se sprijateljio s dr. Martinom Lutherom Kingom Jr. i postao ne samo doživotni prijatelj s njim, već i pristaša dr. Kinga i potrage za rasnom jednakošću koju je personificirao. Uložio je velik dio svog novca kako bi pomogao pokrenuti "Studentski nenasilni koordinacijski odbor" i bio je jedan od glavnih prikupljača sredstava za tu organizaciju. 

VIDEO Miša Grof opet napada Pišek: 'Nije se pojavila na groblju niti jednom od Vidojevog sprovoda'

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:07 25.04.2023.

...a ja još prije 50 godina mislio da taj nije živ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije