Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
73. godišnjica braka

Kraljica i princ slave! Danas su najdugovječniji slavni par, a uz njihovu su se ljubav vezali brojni skandali

Kraljica Elizabeta Princ Philip
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
20.11.2020.
u 10:23

Njihova ljubavna priča započela je kada je kraljici bilo 13, a princu Philipu 18 godina. Bilo je to u srpnju 1939. godine.

Dok cijeli svijet trenutno bruji četvrtoj sezoni Netflixove serije 'Kruna' i načinu na kojem su u njoj prikazani članovi kraljevske obitelji kraljica Elizabetha II. i njezin suprug princ Philip u slavljeničkom su raspoloženju jer danas slave 73. godišnjicu braka. Najdugovječniji slavni par na svijetu godišnjicu ljubavi obilježio je fotografijom na kojoj poziraju u dvorcu Windsor pregledavajući čestitke koje su im poslali obožavatelji, ali i one koje su napravili prince George, princeza Charlotte i princ Louis.

Foto: PA/Pixsell

Njihova ljubavna priča započela je kada je kraljici bilo 13, a princu Philipu 18 godina. Bilo je to u srpnju 1939. godine, a nakon susreta odmah su počeli razmjenjivati pisma. Četiri godine kasnije Philip je bio pratnja Elizabethi na božićnoj proslavi u dvorcu Windsor, a iako su već tada namjeravali okruniti svoju ljubav Elizabethin otac kralj George VI. to nije dopustio. Tek 1947. godine kada je Elizabetha navršila 21 godinu kralj je dao dopuštenje Philipu da zaprosi Elizabeth. Učinio je to u Škotskoj prstenom koji je sam dizajnirao za svoju odabranicu. Bračne zavjete izmijenili su u  Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Foto: profimedia

Za vođenje ceremonije vjenčanja bili su zaduženi nadbiskupi Geoffrey Fisher i Cyril Garbett, a ceremoniju je snimao i prenosio Radio BBC za 200 milijuna slušatelja širom svijeta.Philip je na dan vjenčanja dobio titule vojvode od Edinburgha, grofa Merionetha i baruna Greenwicha te službeni stanovnik Velike Britanije. S brojnim uzvanicima slavili su uz voćnu svadbenu tortu koja je bila na četiri kata i visoka 2,7 metara te je težila oko 200 kilograma. Tada nisu ni slutili da će Elizabeta pet godina kasnije postati Kraljica Elizabeta II.

Foto: profimedia

Iako su Elizabetha i Philip u drugom su i trećem koljenu rođaci po dvije linije kao potomci kraljice Victorije i princa Alberta, odnosno danskog kralja Christiana IX. i Louise od Hesse-Kassela to im nikada nije predstavljalo problem, no njihov odnos narušile su brojne Philipove afere koje su razotkrivene i u knjizi "Moj suprug i ja: 70 godina kraljevskog braka" autorice Ingrid Seward. Poznato je koliko je kraljica oštra i stroga prema članovima obitelji koji švrljaju i varaju svoje supružnike, ali to pravilo očito je teško primjenjivala i u vlastitom braku jer knjiga navodi da je princ Phillip bio poprilično nevjeran i to odmah na početku braka. Prve glasine o njegovim aferama spominju se još 1948. u periodu kad je kraljica bila trudna. Tada je, navodno, ljubovao s glumicom Pat Kirkwood, ali prije smrti glumica je demantirala ove navode.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Puno se pričalo i o njegovoj romansi s dugogodišnjom prijateljicom Helenom Cordet. Da su ta šuškanja poprilično istinita dodatno je potkrijepila činjenica što Helen nikada nije otkrila tko je otac njeno dvoje djece. Među ljubavnicama navode se i tv voditeljica Katie Boyle te Susan Barrantes, mama Sarah Ferguson koja je bila u braku s njegovim sinom Andrewom. U knjizi Seward opisuje lude zabave 1956. godine na kojima je princ bio glavni uzvanik i volio se zabavljati i iz tog vremena datiraju njegove afere. Tada su obiteljskim portretima na kojima su nasmiješeni s djecom pokušali demantirati te glasine, a izvori bliski kraljevskoj obitelji kažu da je kraljica bila jako dobro upoznata sa suprugovim aferama i da se na kraju jednostavno pomirila s tim da je nevjeran, te je često govorila da je to ionako osobina većine muškaraca. Unatoč svim nevoljama jedno od drugoga nisu nikada odustali, a njihovu dugovječnu ljubav bit će teško nadmašiti.

 

Komentara 1

MA
maorioni
18:23 20.11.2020.

Kraljica mi je jednostavno simpatična, žao mi je ako je zaista istina da je princ bio takav zločo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije