Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednje zbogom

Kolege o Siniši Svilanu: Žar kojim je radio bio je zarazan

08.03.2011., Jadran film, Oporovecka 12, Zagreb - Nova TV predstavila koncept novog reality showa
Foto: Boris Ščitar
1/6
03.07.2016.
u 14:51

– Kad gledate s televizijskog stajališta, bio je netko tko nikada ne bi napravio televizijsku karijeru zbog svog dalmatinskog izgovora i boje glasa, a zapravo je pokazao nevjerojatnu kreativnost i napravio nešto po čemu je bio specifičan – kaže nam Marija Nemčić

Jedinstven, radišan, kreativac, veliki emotivac i televizijski vizionar, tim riječima naši sugovornici opisuju Sinišu Svilana, poznatog televizijskog urednika i novinara koji je preminuo iznenada u 57. godini, a jučer su se od njega u njegovu Trogiru oprostili bližnji.

Šale na vlastiti račun

– Kad gledate s televizijskog stajališta, bio je netko tko nikada ne bi napravio televizijsku karijeru zbog svog dalmatinskog izgovora i boje glasa, a zapravo je pokazao nevjerojatnu kreativnost i napravio nešto po čemu je bio specifičan – kaže nam Marija Nemčić, na čiji je poziv Svilan 2001. s Mreža TV-a prešao na HRT i sa svojom emisijom Glamour Café otvorio posve novu eru u televizijskom novinarstvu u nas.

– Siniša je zapravo počeo sa showbizom na televiziji, radio je to na provokativan način, ali vrlo profesionalan i nije prelazio granice lošeg ukusa kao što imate poslije slučajeva. To je bio početak showbiza i sve je poslije bila blijeda kopija toga – kazala je Marija Nemčić. Prve televizijske korake napravio je u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, a svoj nevjerojatni talent od 1996. godine nastavlja brusiti u emisijama Latinica i Glamour na Mreži TV. Nakon Mreže TV ponovno se vraća na HRT i dovodi emisiju Glamour Café u čijoj mu je prvoj emisiji gost bio Ivica Propadalo.

– Bio je duša od čovjeka, teško je danas uopće sresti osobu kakav je bio Siniša. Mislim da se njegova senzibilna duša i srce nisu mogli nositi s optužbama koje su ga pogodile i mislim da će ga mnogi nositi na duši – kaže Propadalo aludirajući na sudski proces u kojem je Svilan optužen da je primio mito u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV. Mnogi televizijski voditelji i novinari zasluge za uspjeh duguju Svilanu. Svoju televizijsku karijeru u njegovoj emisiji započela je i redateljica Jasna Nanut te njezina sestra novinarka Ivana Nanut.

– Žar kojim je obavljao posao bio je zarazan, uvijek je bio dobre volje i zainteresiran za sugovornika bez obzira na njegov položaj. Pristupačnost i prizemljenost, po tome ću ga pamtiti i po spremnosti na šalu na vlastiti račun. U tome je bila tajna njegova uspjeha, u nesvakidašnjim okolnostima ostao je običan čovjek – kazala je Jasna Nanut o Siniši. Od Svilana je puno naučio i Daniel Delale, koji je uz Sinišu, radeći u Red Carpetu, na Novoj TV učio tajne televizijskog posla.

– Siniša je neponovljiv. Imao je kao rijetko tko energiju i poseban senzibilitet. U ovom poslu uspjeh je ostati čovjekom, a on je to do kraja bio – veli Delale.

Uvijek nove i svježe ideje

Sjeća se da je Siniša na posao na Novu TV, gdje je bio urednik programa, dolazi u pola osam i odlazio nakon Dnevnika. – Zahvaljujući Siniši i njegovu timu u kojem sam i ja bio, Nova TV postala je najgledanija televizija – kaže Delale, a s njim se slaže i televizijska legenda Miroslav Lilić. – Bio je vrlo radin, imao svježe i nove ideje, od 24 sata on je 25 živio za televiziju te je nametnuo nove standarde na polju estrade i zabave. Na žalost, u ovoj zemlji trebate umrijeti da biste vidjeli koliko vas se cijeni.

>> Siniša Svilan pokopan uz zvuke klapskih pjesama, na pogreb stigli brojni poznati

Komentara 1

ĆA
ćaćaća
18:19 03.07.2016.

što je radio u otadžbini?

SA
samoborka
21:12 03.07.2016.

Da je zaista vrijedio kao novinar, sigurno ne bi nastavljao karijeru u drzavi (Srbiji) i u tv kuci koja je puno ispod nivoa drzave (Hrvatske) i tv kuce u kojoj je zapoceo svoj novinarski rad nego bi ili zadrzao radno mjesto na kojem je radio (NovaTV ili HRT, ne sjecam se vise) ili bi otisao raditi u neku razvijeniju drzavu i time i profesionalniju tv kucu. A sudeci po njegovom profesionalnom putu, rijec je o covjeku koji je otisao prodavati maglu tamo gdje je za to imao priliku. Neka pociva u miru, ali nemojte uporno uzdizati u nebesa osobe koje to zaista nicime ne zasluzuju.

AS
asi2013
10:22 04.07.2016.

Svilan i samo Svilan, njegov talent, genijalnost?? Valjda što je otišao u Beograd?? Nešto je pisalo i o optužnicama, ali izgleda da liberalne liberale to ne zanima. Drpi gdje možeš i to je jedna vrsta genijalnosti, pa kada se spoji sa Beogradom, zbilja ću zaplakati što je Domovine sin zapičio u Beograd.Što nam svoj višestruki talent nije ostavio na raspolaganju!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije