Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neočekivano

Knjiga kojom princ Harry napada svoju obitelj i instituciju krune postala je sveti gral izdavaštva

Princ Harry
Foto: Reuters
1/8
17.01.2023.
u 06:00

Da bi bio na nuli izdavač treba prodati 1,7 milijuna knjiga, što u ovom trenutku izgleda kao posao od tjedan dana i izdavački uspjeh stoljeća. U Mozaiku knjiga rekli su nam da su pregovarali o izdavanju Harryjevih memoara, ali da je ugovor bio preskup i zahtijevao preveliku nakladu.

Bio je utorak, 10. siječnja, mnoge su britanske knjižare vrata otvorile sekundu nakon što je otkucala ponoć, doslovno u trenutku kada je počeo taj dan. Pred njihovim vratima već su čekali kupci. Ne, nije to bila nova knjiga o Harryju Potteru, opću histeriju izazvao je jedan drugi Harry. Objavljeni su memoari (odbjeglog) britanskog princa Harryja, štivo koje su jedni čekali kako bi dokazivali da Britaniji ne treba najpoznatija kraljevska loza svijeta, a drugi kako bi upravo rekli da zbog tog napada, i sličnih javnih objava najintimnijih pitanja, kraljevska obitelj zaslužuje još veću zaštitu. Prava na autobiografiju princa Harryja kupila je moćna izdavačka kuća Penguin Random House, koja je nakon prvog dana prodaje objavila da je “Spare” postala najprodavanija publicistička knjiga u povijesti. Tog prvog dana prodano je 400 tisuća primjeraka te knjige u elektroničkom, audio i klasičnom formatu. Da bi bio na nuli, izdavač treba prodati 1,7 milijuna knjiga, što trenutačno izgleda kao posao od tjedan dana i izdavački uspjeh stoljeća. Naime, prava za knjigu princu su platili 20 milijuna dolara.

Čarobnjaci s “pogreškom”
O memoarima intrigantnog naslova “Spare”, što mnogi prevode kao “Rezerva” iako bi mnogo točnije i smislenije bilo “Rezervni”, priča ide u dva smjera. Jedan je vezan uz život samog princa, zapravo način na koji on interpretira svoj život počevši od rođenja i djetinjstva koje je tragično obilježila pogibija majke, preko neobuzdane mladosti, sve do braka i sve žešćih sukoba unutar kraljevske obitelji koji su doveli do toga da on sa suprugom i malenim sinom utočište potraži u SAD-u. Druga strana ove priče, iako su obje neraskidivo povezane, pripada samoj knjizi, ne toliko njezinu sadržaju, već načinu na koji je plasirana. Naravno, s objavom knjige, koja se planira od trenutka kada su Harry i njegova supruga, bivša američka glumica Meghan Markle stupili na američko tlo kako bi ondje zasnovali novi dom, čekala se smrt kraljice Elizabete II., kao i to da prođe koliko toliko pristojno vrijeme od njezina sprovoda. Istodobno, knjiga je objavljena tri mjeseca uoči najvažnijeg događaja u životu Harryjeva oca Charlesa, koji će 6. svibnja biti okrunjen za novog britanskog kralja, Charlesa III.

A sada kada je napokon došao pravi trenutak za objavu eksplozivnog materijala, jasno je da se njime bave istinski čarobnjaci marketinga. Oni kojima se dogodila “pogreška” da španjolsko izdanje bude prvo i iziđe prije dogovorenog datuma za Britaniju i cijeli svijet, kako bi upravo iz njega počele curiti kojekave pikanterije kojima se posljednjih tjedan dana bave i najozbiljniji svjetski mediji. Kako bi promovirao knjigu, Harry je dao i tri velika televizijska intervjua, pa smo tako i mi u Hrvatskoj, na RTL-u, imali priliku vidjeti intervju koji je s princom vodio Anderson Cooper za američki CBS. Ti su intervjui samo podgrijavali uzavrelu atmosferu iščekivanja memoara, pa je tako jedan od prvih londonskih kupaca knjige, gospodin koji je iz knjižare izišao s nekoliko primjeraka “Sparea”, okupljenim novinarima ravno u kamere izjavio da želi pročitati knjigu kako bi čuo Harryjev glas, jer je u dva televizijska intervjua gledao dvije posve različite osobe i sada traga za pravom.

Foto: Reuters

Što se sve nalazi u knjizi znat ćemo kada je i pročitamo, ali od detalja koji su procurili jedan od najvažnijih, ujedno i najtužniji, vezan je uz sam naslov knjige. Princ Harry, naime, piše kako je njegov otac princ Charles njegovoj majci princezi Diani, u trenutku kada su s njim u naručju izlazili iz rodilišta, rekao: ”Prekrasno! Sada si mi dala nasljednika i ‘rezervnog’. Moj posao je završen.”

Ako su te riječi istinite, one zaista najbolje svjedoče o okrutnom okruženju kraljevske palače u kojem je Harry odrastao uz majku koja je bila glavna zaštitnica svojih sinova i koju je izgubio kada je imao samo 13 godina. Razvod, a zatim i tragična smrt princeze Diane očito su teško pogodile njezina mlađeg sina i ostavile ga s brojnim traumama s kojima se i danas bori, što mogu shvatiti svi kojima se u sjećanje urezala slika dvojice dječaka koji Londonom hodaju za lijesom svoje mame, a strogi kraljevski protokol im brani da pokažu bilo kakve emocije.

Princ Harry u svojoj knjizi, koja je podnaslovljena “Njegova strana priče”, svjedoči kako je sve do 23. godine vjerovao da je njegova majka zapravo živa, a tu je još mnogo drugog eksplozivnog materijala: od toga da priznaje da se drogirao u mladosti, prepričava događaj kada je brat fizički nasrnuo na njega, udario ga i bacio na pod, a sve zbog sukoba njihovih supruga... Napisao je i da su ga William i Kate nagovorili da se na maskenbalu pojavi sa svastikom na rukavu košulje, ali i da je zajedno s bratom molio oca da se ne oženi svojom dugogodišnjom ljubavnicom Camillom, zbog koje je i puknuo kraljev brak s njihovom majkom. Štoviše, Camilla je u knjizi opisana kao najveća negativka, jer upravo nju princ Harry označava kao osobu s dvora koja dostavlja podatke britanskim tabloidima i time vodi neku svoju “politiku”. No, čak je i britanska vojska reagirala na njegove tvrdnje da je ubio 25 talibana, a žuti tisak se posebno naslađivao nad pikantnom pričom o ozeblinama na prinčevu penisu, zbog kojih je imao problema na bratovu vjenčanju, kao i činjenici da su oba princa obrezana.

Sveti gral izdavaštva

E sad, tko su glavni “potrošači” tog štiva? I hoće li potražnja za tom knjigom kakva je u Britaniji biti takva i drugdje u svijetu? Taj se svijet, recimo od vremena kada su svi čitali memoare još jednog slavnog Britanca, ratnog premijera Winstona Churchilla, promijenio do neprepoznatljivosti, ali da će knjiga kojom princ Harry napada svoju obitelj i instituciju krune postati sveti gral izdavaštva ipak je malo tko vjerovao. Svi koji će posegnuti za knjigom mogu se svrstati u dvije oštro razdvojene skupine. U jednoj su oni koji drže stranu princu i vide ga kao malenog zlostavljanog dječaka kojemu je zbog toga sve oprošteno, a u drugoj oni koji tvrde da je muškarac od 38 godina, otac dvoje djece, i danas nedoraslo derište koje se na najgori mogući način osvećuje najbližima. To su oni koji glorificiraju kraljevsku obitelj i na tu knjigu, kao i na sve što rade Harry i Meghan, gledaju kao na najveći smrtni grijeh, onaj koji baca sjenu na nedodirljivu instituciju. Na toj podjeli žive i britanski i svjetski mediji, a zapravo je najmanje onih koje sve to ne zanima. To je najbolja moguća vijest za izdavača knjige, kao i za Netflix koji je za dokumentarnu seriju u kojoj Harry i Meghan dijele vlastito viđenje svojeg kompleksnog životnog putovanja, od udvaranja do napuštanja kraljevskih dužnosti, iskeširao 100 milijuna dolara.

Hoćemo li i kada i mi u Hrvatskoj čitati “Rezervnog”? Teško je povjerovati da su baš sve izdavačke kuće u nas odoljele tom kraljevskom štivu i pretpostavljenoj kraljevskoj zaradi. Tako su nam u Mozaiku knjiga rekli da su pregovarali o izdavanju Harryjevih memoara, ali da je ugovor bio preskup i zahtijevao preveliku tiražu. Da ne objavljuju “Spare”, rekli su nam u Profilu, Stilusu, Školskoj knjizi, Frakturi, Znanju, Egmontu... Javio se i Drago Glamuzina, glavni urednik VBZ-a. Potvrdio je da pregovaraju o izdanju Harryjevih memoara te je rekao da ugovor još nisu potpisali.

VIDEO Vjekoslava Huljić: "U pjesmi sam ograničena, a u knjizi se mogu otkačiti i izmišljati do mile volje"

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:15 17.01.2023.

Evo idealne prigode da lički nakurnjaci postanu izvozni hit Hrvatske jer da je engl. princ imao štogod takvo vuneno "dolje" - ne bi imao problema ni na niskim temperaturama...

Avatar nekakav
nekakav
07:27 17.01.2023.

harry je ispucao i zadnji srebrni metak, bude nešto zaradio, što je i cilj svih aktivnosti ovog bračnog para, novac. megica, glumica d kategorije, se svim silama trudi upasti u a produkciju, al tu nema šanse. ne znam koga interesiraju baš jako priče o engleskom dvoru, odnosu između braće, tu se besramno iskorištava sjećanje na dianu, jednu smušenu ženu, koja je htjela ući u kraljevsku obitelj, al nije bila spremna na obveze i pravila ponašanja, koja su poznata. bilo kako bilo, otpala je, našla novu ljubav, mada je bilo poznato da je bila aktivna i u braku, a kamoli prije. pripala arapskom bogatašu, s kojim je i poginula u parizu (ne, nije poginula brinući se o djeci, nego u provodu). harrya i njegovu družicu smetaju mediji koj ise upliču u njihovu intimu, ali s druge strane nemaju problema objavljivati memoare iz te iste intime. stvar je jedino u tome tko zarađuje na pričama o budućem kralju williamu. harrya i meghan su sporedni likovi, čak i u svojim knjigama. nakon ove knjige, dal uopće ima nešto novog da objave? aha, idući step su djeca. jadna, nikad neće nositi titulu kraljevića, princeze, i neće imati zaštitu o trošku poreznika. bit će obični. nisu li to htjeli? pa što sad ne ušute?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije