Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLATKO STEFANOVSKI

Kao civilizacija otrovani smo zagađenom tišinom

Vlatko Stefanovski
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
23.01.2018.
u 07:30

Gitaristički virtuoz albumom 'Materinji jezik' vraća se svom jeziku i korijenima

– Snimio sam ga na dah u samo nekoliko dana, no ovaj je album u meni dozrijevao barem dvadeset godina – rekao je makedonski kantautor i bivši gitarist sastava “Leb i sol” Vlatko Stefanovski koji je nakon više od 40 godina impresivne karijere objavio album pod nazivom “Materinji jezik”.

Glazba iz majčine utrobe

Jednom od najboljih gitarista ovih prostora bilo je potrebno tek nekoliko dana inspiracije da snimi devet instrumentalnih dragulja koji se nalaze na albumu.
– Kao civilizacija, otrovani smo zagađenom tišinom, viškom zvukova koji nas napadaju sa svih strana. Želio sam pronaći zvuk koji je mnogo bliži toj iskonskoj civilizaciji prije razvoja moderne simfonije buke koja napada naš sluh, guši mentalne sposobnosti i ubija naše instinkte. Danas je, nažalost, tišina postala privilegij – kaže Vlatko o novom albumu koji krasi još jedna posebnost. Naime, na naslovnici je slika Vlatkove majke Nade u ulozi Maše iz Tolstojeve drame “Živi leš”. Upravo ta slika cijelom albumu daje posebnu emocionalnu vrijednost te upućuje na umjetničko okruženje u kojem je odrastao.
– Kada sviram narodne makedonske pjesme, to je ono što sam poluinstinktivno i polusvjesno pokupio kao dijete, da ne kažem kao fetus u majčinu trbuhu. To su zvuci koji te određuju u vremenu i prostoru koje si čuo kao mali i od toga ne možeš pobjeći – kaže Vlatko koji ističe da višeznačni naslov obuhvaća i njegov povratak korijenima i jeziku.

Uskoro nastup u Lisinskom

Odlika pravog umjetnika nije napraviti što vjerniju repliku postojećeg djela već svoju virtuoznost upisati u izvedbu i zato će ovaj album pronaći put do svakog iskrenog ljubitelja Vlatkova stvaralaštva. Njegovi instrumentali nisu hladni i daleki, a svaki ton koji je odabrao ima svoje mjesto u njegovoj viziji kultnih instrumentala kao što su “Bistra voda” i “Uspavanka za Radmilu M.” ili svima poznatih tradicionala “Jano mori”, i “Dimitrijo, sine Mitre”. “Zošto si me majko rodila” posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski koji su, kao i Vlatko, zadužili makedonsku kulturu. Potvrda toga je i najviša državna nagrada Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti koju je Stefanovski primio 11. listopada.

U živopisnoj karijeri surađivao je s Tommyjem Emmanuelom, Stochelom Rosenbergom, Gibonnijem, Janom Akkermanom, Stefanom Milenkovićem i mnogim drugim svjetski poznatim glazbenicima. Kao solist nastupio je s Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Monte Carla, Slovenskom filharmonijom te Big Bandom HRT-a, a domaća će ga publika imati priliku čuti 17. travnja kada će nastupiti u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Lisinski.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije