Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlatko Stefanovski Uoči koncerta u Zagrebu

Sloboda, a ne slava. To je moj umjetnički cilj

08.03.2015., Zagreb - Vlatko Stefanovski, makedonski kantautor i bivsi gitarist sastava Leb i sol. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
13.03.2015.
u 15:37


Leb i sol je bio velik bend, ali nisam smatrao da nam slijedi popularnost

Gitaristički virtuoz Vlatko Stefanovski u subotu će u Zagrebu drugi put svirati u samo tjedan dana. U nedjelju je gostovao na koncertu Zdravka Čolića u zagrebačkoj Areni, što zvuči pomalo neobično zna li se koliko različite glazbene pravce njeguju njih dvojica.

Odakle ta suradnja sa Zdravkom Čolićem? Djeluje nespojivo...

Ideja o našoj suradnji slučajno je nastala za vrijeme jednog zajedničkog ručka u Zagrebu s Nikšom Bratošem. Oni su bili u fazi produkcije, a ja sam ponudio da nešto odsviram. I - eto me na njegovu novom albumu na dvije stvari. Takve suradnje nastaju spontano, a proizlaze iz dugogodišnjeg prijateljstva i međusobnog respekta.

Što ćete svirati u subotu na svom koncertu u Zagrebu?

U Tvornicu dolazim sa svojim bendom i ideja je da napravim koncert na kojem ću promovirati novi album "Seir" i protrčati kroz opus koji je nastajao u posljednjih četrdesetak godina. Bit će svega pomalo, a vjerujem najviše energije i dobre svirke.

Ne tako davno u Tvornici je svirao i sada pokojni Vlada Divljan. Kakve vas uspomene vežu uz njega?

Potresla me vijest o njegovu odlasku... Bili smo prijatelji godinama. Intenzivnije smo se družili u ranim osamdesetima, a prošle godine večerali smo zajedno u Skoplju. Bio je izuzetno talentiran, pametan i duhovit. Zajedno nismo ništa snimili, ali smo bili sudionici na zajedničkim koncertima i projektima. Neka počiva u miru...

Mnogi lideri nekadašnjih jugoslavenskih bendova, poput vas, Divljana, Bregovića, otisnuli su se u svijet radeći na brojnim projektima. Kako to da nitko od vas zapravo nije poželio ponovno okupiti matičnu grupu na značajnije vrijeme?

Mi smo se okupili 2006. godine. Grupa Leb i sol održala je tada koncerte u Zagrebu i Splitu u sklopu te turneje. I bilo je odlično.

Svirate li još s Janom Akkermanom?

S Akkermanom imam zajednički album. Odsvirali smo 15-tak koncerata. Vjerujem da je dobrog zdravlja i da još nastupa po Europi. Zadnji put smo se vidjeli u Düsseldorfu kad sam imao probe s Kings of Strings.

Stalno putujete i svirate po svijetu, koliko vremena provodite u Makedoniji?

Živim u Skoplu, u Makedoniji. Još uvijek mi je adresa tamo. Putovanja su jedna stvar, a familija, kuća i dom druga.

Kako je sada u Makedoniji? Kakvu budućnost vidite za svoju zemlju, jeste li zabrinuti?

Cijela regija je već godinama turbulentna manje ili više, a ni moja zemlja nije iznimka. Svi smo kao spojene posude. Imamo puno problema koje treba rješavati. Podijeljenost je velika po raznim osnovama, a moja zabrinutost traje već dugo i zbog toga nema opuštanja. No moram biti optimist, ako budemo pametni bit će budućnosti i za nas.

Da li, kao možda i najpoznatiji živući Makedonac, lobirate za svoju zemlju u svijetu?

Hvala vam na komplimentu ako mislite da sam najpoznatiji Makedonac. Ako nešto dobro radite, bilo da ste umjetnik, sportaš, političar ili turist, time automatski lobirate za svoju zemlju. Vašim ponašanjem, radom, uspjesima ili problemima predstavljate i svoju zemlju. Svi volimo čuti o pobjedama na nekom sportskom natjecanju i da navijamo za svoje reprezentacije, a nitko ne želi čuti kako je netko s putovnicom naše zemlje uhićen na nekoj granici s 10 kilograma heroina ili slično.

Pratite li scene zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, jeste li zapazili što zanimljivo?

Pratim koliko mogu, i tu i tamo na radiju čujem stvari koje mi se dopadaju. Uglavnom su to mladi sastavi, s duhovitim i socijalno angažiranim tekstovima.

Leb i sol mnogi kritičari smatraju najkvalitetnijim ex yu rock sastavom. No nikada niste doživjeli masovnu popularnost poput nekih drugih bendova. Je li vas to ikada frustriralo ili ste uvijek bili svjesni da vaša glazba nije za masovnu histeriju?

Da, bili smo veliki bend, ali nikada nisam smatrao da nam slijedi veća popularnost ili histerija. Umjetnička sloboda je prava privilegija, a mi smo je imali u neograničenim količinama. Slava i popularnost su posljedica, a ne cilj. Iako danas svi živimo u celebrity vremenu i pokušavamo shvatiti zašto su neki ljudi koji ne rade ništa slavni i popularni. Mediji su malo iskrivili sliku realnosti i svi smo hipnotizirani onim što nam se nudi.

Postoji li još nešto u vašem životu što vas fascinira osim umjetnosti? Kakav je zapravo Vlatko Stefanovski kada ne svira i ne sklada, čime se bavi?

Više od umjetnosti fascinira me život. To je najveći misterij i privilegija. Biti tu, i biti živ i zdrav. Čudo života je najveće čudo. Nema veće umjetnosti od rođenja djeteta. I mislim da sva umjetnost ovog svijeta nije dostojna jednog ljudskog života.

>> Vlatko Stefanovski objavio singl 'Seir'

Komentara 1

MK
mkeca
06:35 15.03.2015.

Bravo, Vlatko! Sjajan si i čovjek i glazbenik! Bio sam sinoć na koncertu i uživao, kao i puo drugih! Želim TI puno osobnih i umjetničkih uspjeha u životu i da Te još dugo slušamo u ovakvim sjajnim izvedbama! Pozdrav i ostalim, odličnim, članovima banda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije