Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Riječi su nužno zlo'

Johnny Štulić slavi 64. rođendan, evo kako su nastali neki od hitova Azre i kome ih je posvetio

Branimir Johnny Štulić
Foto: Youtube Screenshot
1/3
11.04.2017.
u 13:23

U jednom intervju rekao je da je napisao oko 300 pjesama i da čovjek uspije zbog loših, a ne dobrih pjesama.

Branimir Johnny Štulić, kultna osoba glazbene scene ovih prostora i frontmen legendarne zagrebačke grupe Azra, danas slavi 64. rođendan. U intervju koji je prije dvije godine dao za Dnevni avaz, pjevač je rekao da ne slavi rođendane i da su mu dva najgora dana u godini Nova godina i rođendan.

– Ne volim te dane, razbiju mi kolotečinu i to je sve lažno – rekao je Johnny. Johnny se glazbom ozbiljnije počeo baviti početkom sedamdesetih kada je osnovao grupu Balkan sevdah bend, a tri godine poslije osnovana je Azra, a Štulić je dobio nadimak Johnny. Prvi album Azra izdaje 1980. godine i ovaj album je bendu ubrzo osigurao vodeće mjesto na glazbenoj sceni bivše države. 

Od albuma "Azra" do "Zadovoljštine" nizali su se hitovi, a ovom prigodom prisjetit ćemo se kako su nastale i kome su posvećene neke Johnnyjeve pjesme. 

Jedna od poznatijih je zasigurno i "Balkan", za koju se dugo mislilo da je Johnnyjeva posveta Balkanu, ali istina je bila sasvim drukčija. Naime, u intervjuu koji je krajem osamdesetih dao za Politiku Ekspres, rekao je kako to uopće nije patriotska pjesma nego posveta njegovu spolnom organu.

– Nemam nijednu omiljenu pjesmu. Napisao sam oko 300 pjesama, neke su ispale kako treba, a mnogo njih je upropašteno. Ove koje su ispale kako treba, same po sebi nisu nikakve, a one na koje bi čovjek trebao biti ponosan kao pijesak su između prstiju. Otišlo negdje u p.... materinu. Vidim da je "Balkan" popularan, a to je jedna odvratna pjesma. Kako da kažem, to uopće nije pjesma, to je bilo nešto za zagrijavanje. Čovjek uspije zbog loših, a ne dobrih pjesama – objasnio je Štulić u intervjuu koji je dao za Večernje novosti dan uoči svog 56. rođendana. 

U istom intervju otkrio je kako je nastala pjesma "Kao i jučer".

– "Kao i jučer" snimio sam 1983. i jedino što pamtim jest da sam u avionu i kratim vrijeme s Borgesom, koji je imao tu jednu fazu metafizike. Uvijek sam imao prvo muziku, a onda sam naknadno radio tekst. To nitko ne vjeruje. A žao mi je što sam mnogo tih melodija uništio zbog teksta. U principu, možeš savršeno pogoditi vrijeme i mjeru, ali riječi su kao šansona, vuku te u neke svoje prostore. Uvijek mi je melodija bila draža od riječi. Riječi ništa ne znače. One su nužno zlo.

Pjesmu "Gracija" napisao je u jednom danu, a inspiracija mu je bila tadašnja djevojka Gracija Pedić, a mnogo pjesama nosi posvetu njegovim ljubavima. Pjesmu "Marina" navodno je posvetio studentici iz Istre koja se zvala Marina, a najviše pjesama posvećeno je Snježani Banović i to pjesme "Život običnog tempa", "Jesi li sama večeras", "Volim te kad pričaš" i "Usne vrele višnje".

 

 

 

 

>>I Johnny Štulić komentirao seriju 'Crno-bijeli svijet'

>>Johnny Štulić: Dojadile su mi te priče o glazbi, smučilo mi se to

Komentara 31

BR
Brandfackel2
13:50 11.04.2017.

Kupite mu šampon za rođendan...

ST
Stormbringer
17:38 11.04.2017.

Zbrisao u Nizozemsku i ne može nikuda, jer nema državljanstva odn. putovnice, ali zato svima prijeti "sve vas bum tužil".Patetično.

SA
samograd
15:55 11.04.2017.

Bitno da ste stavili spot Balkan i Gracija gdje ovaj pakšu nosi šajkaču .Dnevna doza antihrvatske propagande mora biti u VL,kad ste vidjeli daje neki srbin stavio neku hrvatsku kapu na glavu ili neki naš simbol .Spolno vam općim sa majkom koja vas je rodila,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije