Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAZZY JEFF

Veselim se nastupu u Poreču, a nadam se da ću opet i glumiti s Willom Smithom

Jazzy Jeff
Foto: Press Association/PIXSELL
1/3
07.08.2017.
u 22:57

Legenda hip-hopa govori za Večernji list uoči nastupa na Summerblastu u Poreču 25. i 26. kolovoza

Ako ste rođeni 70-ih, sasvim sigurno ste barem jedanput ili dvaput gledali TV seriju “Fresh Prince of Bel Air”. Ugodni kvartovski humor u “obojenoj” obitelji nosio je sva obilježja i pošalice kao iz kvartovskih lokala Splita ili Zagreba. Uz “Fresh Princea” dobro su se zabavljali svi. Uz to, bila je to i jedna od prvih prilika da upoznamo jednu od najvećih svjetskih zvijezda današnjice, Willa Smitha.

Uz njega, u toj seriji upoznali smo i Jeffreya Allena Townesa odnosno DJ-a Jazzyja Jeffa, neizbježnog Smithova “sidekicka” kojeg pamtimo po nezaboravnoj sceni u kojoj ga James Avery, danas nažalost pokojni, u ulozi Princeova strica, redovito u svakoj epizodi u kojoj se pojavljuje izbacuje naglavačke iz kuće. No, činjenica je da su Will Smith i Jazzy Jeff nerazdvojni prijatelji od mladih dana, tvorci jednog od najvećih ljetnih hitova “Summertime” koji se i nakon gotovo 30 godina nezaobilazno nalazi na repertoaru svakog ozbiljnijeg DJ-a. Ipak, prvu nagradu Grammy, Smith i Jazzy dobili su za single “Parents Just Don’t Understand”, što je ujedno i prvi Grammy za neki rap-uradak. No, ne i bez kontroverzi.

Naime, nije predviđena televizijska dodjela nagrade pa ju je dvojac bojkotirao. Upravo je spot za tu pjesmu uvjerio televiziju NBC da odobri seriju “Fresh Prince of Bel Air” koja će Willa Smitha vinuti u svjetske visine. Drugi je Grammy stigao upravo za “Summertime”, njihov najveći glazbeni hit. Životni su se putevi Willa Smitha (Fresh Princea) i Jazzyja Jeffa razdvojili. Smith je danas vjerojatno najveća hollywoodska zvijezda, iza njega su nebrojeni blockbusteri. Jazzy Jeff je, pak, ikona hip-hopa, jedan od najpopularnijih performera toga glazbenog žanra u svijetu.

Ove godine, nakon punih 12 godina kako nisu nastupali zajedno, Will Smith i DJ Jazzy Jeff nastupit će opet na istome mjestu. I to će se u Europi zbiti dva puta. Prvi put na MTV Summerblastu u Poreču 25. i 26. kolovoza u organizaciji MPG Livea, domaćeg promotora koji stoji i iza Ultra Europe Festivala u Splitu. Nakon nastupa u Poreču, hip-hop dvojac nastupit će u Blackpoolu na Livewireu. I to je to! DJ Jazzy Jeffa zahvaljujući MPG-u uhvatili smo za ranijeg ovogodišnjeg nastupa u Hrvatskoj. Nastupio je na Fresh Island Festivalu na Zrću.

Koji je ovo put da ste u Hrvatskoj?

– U Hrvatskoj sam četvrti put, ali prvi put na Fresh Islandu gdje pokušavam doći već posljednje tri godine. Gust raspored nije mi to dopuštao, no gledao sam kako je to izgledalo online i – bio jako ljubomoran! No, opet odlazim ljutit jer nisam došao dan ranije da imam malo vremena za razgled, odmah ujutro imam avion i odlazim. A predivno je, jedno od najljepših mjesta na kojima sam bio.

Hoćemo li ponovo na malom ekranu gledati Jazzyja i Princea? Ili barem u zajedničkom nastupu?

Ne znam hoće li opet biti serije s Willom. Nisam mislio niti da će dogoditi ovi nastupi. Bih li to želio? Pa normalno, apsolutno! Morate Willa pitati zašto je toliko dugo trebalo da ponovo nastupimo zajedno. Jednostavno je riječ o obvezama. On je vjerojatno najveća filmska zvijezda u svijetu, pa je logično da mu je raspored pretrpan. Puno smo puta o tome razgovarali, međutim, nikako se nismo uspjeli uskladiti. Jer, imate samo nekoliko raspoloživih datuma. Will ima jako puno energije, voli se zabavljati, prilično sam siguran da naš nastup neće biti isti kao kad smo nastupali zajedno zadnji put, vjerojatno će biti stotinu puta zabavnije! U studiju nismo bili već jako dugo, a volimo glazbu i razgovarali smo o tome, ali on želi da to bude u najboljem trenutku.

Da niste glazbenik, što biste bili?

Pa pripremam bolje Philly cheesesteak od Willa, oduvijek je tako bilo! Morate meso izrezati kako treba, a morate imati i Amorosov kruh, bez njega to nije to. Da se ne bavim glazbom, sigurno bih se bavio kuhanjem i vjerujem da bih bio jednako uspješan. Odrastati u zapadnoj Philadelphiji bilo je cool, ondje su mi obitelj i prijatelji, mislio sam da je to cijeli svijet. Igrao sam košarku i družio se s ekipom koja se bavila glazbom. I naš veliki hit “Summertime” je o ljetu u Philadelphiji kada svi iziđu van i zabavljaju se, voze u autima, nose kratko, sjede u parku, druže se, glasno puštaju glazbu. I mi smo tako odrasli.

Jeste li očekivali da će se hip-hop razviti u ono što je danas?

Za razliku od onih vremena, danas je hip-hop globalan, doista velik, nisam u životu ni pomislio da ću nastupati na festivalu u Hrvatskoj. No, hip-hop je toliko narastao da je sada prisutan baš svuda u svijetu. Nismo to očekivali, ali to gledati doista je sjajno.

Rijetko vas se može vidjeti, kako postižete da je uvijek toliki interes za vaše nastupe?

Sve ovisi o tome gdje nastupate. Shvatio sam da ne mogu svima dati priliku da me vide i čuju uživo, pa sam odlučio da zvuk mora biti besprijekoran, a na njega se onda dodaju vizuali.

U vašim Philadelphia 76’ersima igra i hrvatski košarkaš Dario Šarić. Što mislite o njegovim dosadašnjim nastupima?

Tako sam sretan sa svojim Sixersima, a pogotovo sam sretan što je u klub došao Dario Šarić za kojeg smatram da je oštećen za nagradu rookieju godine, on ili Embiid su je trebali dobiti, bili su rookieji barem jednom u mjesecu, a dobitnik nije to bio nikad. Ali u redu, imamo sjajnu momčad u kojoj su Dario, Embiid, Ben Simmons..., pogotovo mi se sviđa što su se nazvali – The Feds.

 

Komentara 1

MA
matrica580
00:39 08.08.2017.

Jeste ne informirani.Nije u Umagu nego u Poreču-peškera festival.Kad već članak pišete pišite kako treba a ne širite laži i insinuacije.Sramota!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije