Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO NOVI SINGL VATRE

Ivan Dečak iskreno o novoj sezoni 'The Voicea' i odnosu s Gobcem, a otkrio je i kakav je otac

Ivan Dečak
Foto: Dario Njavro/HRT
1/12
16.02.2020.
u 09:48

Treća sezona iznjedrila je najmlađe kandidate do sada, a opet riječ je o najzrelijoj ekipi s kojom je moj tim do sada radio, rekao je frontmen grupe Vatra i jedan od žirija "The Voicea" Ivan Dečak.

Treća sezona HRT-ovog glazbenog showa "The voice" poprilično je odmakla, a jedan od mentora, Ivan Dečak (40) za nju kaže da je "uistinu najjača". Frontmen virovitičke grupe Vatra, nakon što su sasvim neočekivano zapalili splitsku pozornicu na prošlogodišnjem Ultra Music Festivalu, uskoro predstavlja potpuno novi singl s potpuno novim spotom za potpuno novi studijski album.

Kako nam je ekskluzivno otkrio, najnoviji singl pod nazivom "Sva naša ljeta", zajedno sa spotom, izlazi 21. veljače, a nakon toga svu pažnju posvećuju koncertu u zagrebačkom Boogaloou 4. travnja, a koji će ujedno biti njihov prvi koncert u klubu nakon tri godine. Ovaj Virovitičanin otac je dvoje djece, kćeri Dite i sina Lea, no priznao nam je da i dalje ima premalo vremena za obitelj. Trenutno uživaju u činjenici da su u kući uspješno preboljeli kozice i mogu van u šetnje, ili pak obilazak svog Trešnjevačkog placa.

Prvi put ste mentorom "The Voicea" postali prije sad već pet godina. Koja vam je sezona bila najdraža?

Prva je sezona bila upoznavanje s formatom, ali i kompletnom produkcijom, ljudima koji su iza kamere, ali bez kojih fantastičnog showa kao što je The Voice u Hrvatskoj nikada ne bi bilo.

Što se kandidata tiče, bez imalo promišljanja mogu reći kako je treća sezona uistinu najjača.

Svakog kandidata dočekate okrenuti leđima i birate isključivo samo po glasu. Što prvo primijetite kod kandidata, čime vas osvajaju?

Znali smo u šali reći kako već po koracima možeš razaznati koliko je osoba sigurna u sebe. Ima tu zapravo i dosta istine. Teško je objasniti riječima taj osjećaj kada te osvoji kandidat kojeg samo slušaš, možda se baš zbog isključivanja vida kod odabira kandidata bude i pojačavaju sva druga osjetila, što u konačnici dovodi do odluke kojem se od kandidata okrenuti.

Je li vam se koji put dogodilo da vam je žao što ste se okrenuli?

Više puta mi je bilo žao kada se nisam okrenuo. Ljudi smo, pogriješimo.

Foto: Dario Njavro/HRT

Budući da se sami bavite rock glazbom, imate li nesvjesno veće preferencije prema kandidatima koji se dobro snalaze na tom polju?

Ne volim se svrstavati unutar bilo kakvih granica. Volim reći da je glazba koji skladam i koju izvodi Vatra, nesvrstana. A u svoj Voice tim pokušao sam ubaciti što više savršeno nesavršenih vokala.

Ove sezone imate poprilično dinamičan tim. Što vam je bilo najzahtjevnije ove sezone, rad s kojim kandidatom?

Treća sezona iznjedrila je najmlađe kandidate do sada, a opet riječ je o najzrelijoj ekipi s kojom je moj tim do sada radio. Premda klinci, oni već sada s 18-19 godina znaju što hoće i što mogu. Sretan sam zbog privilegije da mogu surađivati, prenositi svoje znanje, ali i upijati svježi pogled novih generacija.

Svakako da je teško izabrati, ali na kojeg ste kandidata najponosniji, neovisno o timu. Tko vas je najviše iznenadio?

Ponosan sam na svih deset kandidata koji su prošli kroz moj tim u ovoj sezoni. Naravno, sada kada smo zakoračili u emisije uživo, palčeve držim svojoj fantastičnoj četvorci. Oni toga još nisu svjesni, ali dogurati do posljednje tri emisije ravno je pobjedi.

Ove sezone pridružio vam se i legendarni Davor Gobac. Čini se da se poprilično dobro slažete. Kakva je atmosfera iza kamera?

Dado i ja znamo se već duže vrijeme, međutim u posljednjih pet mjeseci proveli smo više vremena jedan s drugim nego sa svojim ženama.

Zanimljivo je kada postaneš prijatelj s osobom čiju si glazbu slušao i čije si koncerte pohodio još kao klinac i shvatiš da su taj frontman i taj bend uistinu ono što propagiraju. Ponekad je bolje ne upoznati osobe čiju glazbu voliš, međutim kod Dade i Psihomoda to nije slučaj, dapače, poznanstvo s tom ekipom čini me bogatijim čovjekom.

Da se maknemo malo od showa, u čemu ovih dana najviše uživate?

Slobodne dane ili bolje rečeno sate provodim sa svojim klincima i ženom. Trenutno uživam u činjenici da smo uspješno preboljeli kozice i možemo van u šetnje, vožnju biciklima i obilazak našeg Trešnjevačkog placa.

Prošli ste tjedan snimili spot za novu pjesmu. Kako je proteklo snimanje?

Novi singl (evo ekskluzivnog otkrivanja imena) “Sva naša ljeta” najavljuje naš potpuno novi album. Singl i video spot izlaze 21.02.

Redatelj spota je dugogodišnji prijatelj i suradnik Filip Filkovic Philatz, čovjek zadužen za spotove "Tango", "Nama se nikud ne žuri", "Tremolo", "Saturn", "Eskim", "Sekvoje"...

Novim singlom i novim spotom najavljujete i novi studijski album, koji će biti ujedno i deveti po redu. Kada ga možemo očekivati?

Prilagodili smo se vremenu i prostoru u kojem živimo, albumska publika zapravo je nestala, a samim tim pala je i prodaja albuma. Odlučili smo prije objave albuma izbaciti nekoliko singlova, tako zapravo funkcioniramo posljednja dva albuma, što se pokazalo dobrom odlukom.

Koja je inspiracija iza njega?

Inspiracija je svuda oko nas, samo ju treba prepoznati. Ne bih otkrivao što je pjesnik htio reći, draže mi je kada slušatelj bez prethodnih instrukcija uroni u pjesmu i stvori svoj film.

Osim glazbe, nogomet vam je još jedna strast. Mislite li da bi vam on, da niste ostali u glazbi, bio drugi karijerni izbor?

Dugo vremena gurao sam paralelku, zapravo od trećeg razreda osnovne škole do kraja srednje ispreplitali su se sport i glazba. Na kraju je pobijedila glazba i nije mi žao, jer sada bih kao nogometaš bio bogati umirovljenik, a ovako ostajem vječito zaposlen, he he.

Jednom ste prilikom priznali da ste roditeljima lagali da idete u Zagreb na fakultet, a zapravo ste ostali s bendom snimati album. Ima li još kakva zanimljiva anegdota s početaka karijere?

Anegdota ima toliko da smo, uz nagovor naše izdavačke kuće Dallas Records, prošle godine objavili biografiju “20 godina s preprekama” iz pera novinara i glazbenog kritičara Marka Podruga.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Poznato je da vas je stiglo "prokletstvo drugog albuma". Jeste li tada poželjeli odustati od svega?

Drugi album nam se u potpunosti izbrisao, i da stvar bude gora, dan prije odlaska na mix, nakon 2 mjeseca neprestanog rada.

Bio je to najteži period za bend, preispitivali smo se, što i kako dalje, međutim, bili smo dovoljno mladi, tvrdoglavi i ludi da smo nakon tjedan dva ubijanja tuge u slavonskoj šljivi shvatili da je glazba naš jedini izlaz.

Imate li ambicije za inozemnom karijerom?

Sanjam i pišem na hrvatskom, pa me u tom kontekstu zanima širenje na zemlje koje taj jezik razumiju. Za mene su to tržište i auditorij dovoljno veliki.

Vatra je, kako ste rekli sami u jednom intervjuu, pravi obiteljski posao. Koliko vaša privatna obitelj pati zbog toga?

Volim reci da je Vatra Obiteljsko Glazbeno Gospodarstvo. Uistinu, kroz sve ovo vrijeme koliko se znamo postali smo puno više od prijatelja.

Rođenjem kćeri Dite okrenuli ste se malo veselijim tekstovima.

To se jednostavno desilo, nisam ništa planirao, osjećaji i riječi izašle su same.

Njoj ste posvetili pjesmu "Jantar". Što ste posvetili supruzi?

Interesantno je kako sam bio u problemima kad me je Nina jednog dana pitala: 'hej kad ćemo mi imati klince?!' Mislio sam kako se prvo trebam ostvariti u karijeri, pa tek onda imati djecu. Dogodilo se upravo suprotno, tek kad sam postao otac, dogodila se ozbiljna karijera.

Mnoge sam pjesme posvetio Nini, međutim to su naše intimne stvari, a pjesme nakon njihovih objavljivanja pripadaju i drugima.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Što je najsmješnije što ste o sebi pročitali na portalima?

Komentare ne čitam, smatram to gubljenjem vremena. Naravno svatko ima pravo komentirati javne stvari. Ja radije, dok oni komentiraju, skladam novu pjesmu.

Kakav ste otac?

To trebate pitati moje klince. Nina kaže da im previše popuštam, ali ne mogu si pomoći. Često izbivam iz kuće, pa kada sam s njima, pokušavam sve nadoknaditi, od igranja s autićima na podu s Leom, do oblačenja barbika s Ditom, preko igranja skrivača po cijelom stanu, gledanja crtića i potajnog klopanja Kiki bombona kad mama ode po nešto u drugu sobu.

Pokazuje li Dita sklonosti prema glazbi?

Ditu više fura filozofija, preko nje uvijek uspije doći do bombona više, barem kod mene. Leo pak nema pojma o filozofiji, ali pokazuje preozbiljne sklonosti prema glazbi, a ja mu kupujem sve moguće lopte, od nogometnih preko teniskih, do loptica za golf. Uzalud.

Po njezinom rođenju priznali ste da ste imali premalo vremena za obitelj. Je li se to posljednjih godina promijenilo?

Baš i nije, ali moje zvanje je takvo, svi su navikli da mi je život u koferima, a kuća na kotačima.

Niste osoba koja svoj privatni život dijeli na društvenim mrežama. U želji da što više znaju o vama i vašem životu, zamjeraju li vam to fanovi, što mislite?

Naše fanove prvenstveno zanimaju naše pjesme i mi smo im neizmjerno zahvalni na tome.

VIDEO Filip Rudan: 'Možemo reći da sam zaljubljen i najviše volim pisati o ljubavi'

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Hazl113
Hazl113
09:59 16.02.2020.

Ova treća sezona ima najlošije kandidate u finalu. Bilo je puno boljih koji su ispali ranije dok ih je bili 16.

Avatar BettyWN84
BettyWN84
17:06 16.02.2020.

Pozivniсa u Seх Сlub > www.Kisstok.com

NE
netkonešto
10:22 16.02.2020.

Istom preporučujem da svlada osnove hrvatskog jezika i da se ne sramoti u javnosti. "Šta" = ŠTO, "desiti" = DOGODITI, "miliOn" = MILIJUN itd. itd. .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije