Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak poznatog pisca

Igor Mandić neće biti pokopan u Aleji velikana, otkriveni i detalji posljednjeg ispraćaja: 'Velikani su dobili odbijenicu'

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
16.03.2022.
u 08:23

Igor Mandić preminuo je u nedjelju popodne oko 18.30 sati. Mandić je godinama imao srčane probleme, a zbog korone sa suprugom Slavicom povukao se u zajednički stan u Filipovićevoj ulici.

Poznati hrvatski književni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar Igor Mandić preminuo je proteklog vikenda u 83. godini života. Tužnu vijest na svom je Facebook profilu otkrio njegov kolega, književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković (71).

Kako je napisao u podužoj objavi, Mandić je preminuo u nedjelju popodne oko 18.30 sati. Mandić je godinama imao srčane probleme, a zbog korone sa suprugom Slavicom povukao se u zajednički stan u Filipovićevoj ulici. Otkrio je da je Mandić imao jako napornu noć sa subote na nedjelju te da je slabo spavao, a popodne mu je odjednom pozlilo zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Mandić je obilježio hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici 20. stoljeća, bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavljivao je i socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Za svoj rad nagrađen je 2005. godine i nagradom Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo, no unatoč svemu Mandić ipak neće počivati u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju. Na tu ideju došao je upravo Zoran Simić koji je istu predložio Viskoviću, no odbila ju je Mandićeva udovica Slavica.

"Jučer mi je Zoran Simić nabacio ideju kako bi možda bilo dobro da od gradskih vlasti zatražimo da Igor Mandić bude pokopan u Aleji velikana na Mirogoju. Ne možemo ništa pokrenuti, a da ne pitam Slavicu, ona to mora odobriti. Treba imati na umu, bude li u Aleji velikana, neće biti pokopan uz svoju jedinicu Adu, a ni Slavicu", započeo je Visković svoju objavu.

"Pitam danas Slavicu; ne sviđa joj se ideja.

– Igor se uvijek rugao umišljenim veličinama, lažnim velikanima, napuhanim društvenim moćnicima. Osim toga, naš grob je nedaleko od groba Tina Ujevića, to je ipak najbolje društvo!

Eto, velikani su dobili odbijenicu! Bravo Slavice, i red je da jednog dana budete na okupu vas troje, veliko zajedničko srce, to je najbolje, prirodno društvo", zaključio je Visković.

Nešto kasnije otkrio je i detalje o posljednjem ispraćaju Igora Mandića.

"Pogreb Igora Mandića bit će u petak u 12 i 30 na Mirogoju. Komemoracija u organizaciji Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskoga novinarskog društva bit će 28. ožujka u 19 sati u dvorani Novinarskog društva", napisao je Visković na svom Facebook profilu.

 

VIDEO Ivana Pezo Moskaljov: "Jako mi laska nominacija za Večernjakovu ružu"

Ključne riječi

Komentara 40

TA
Tackrla
08:41 16.03.2022.

Kome je upce palo na pamet da bi on mogao u aleju velikana? Svasta. Jedino sto je na njemu bilo veliko je njegov ego.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
08:41 16.03.2022.

Za Hrvate nema mjesta u aleji velikana, ovog mrzitelja Hrvatske ste htjeli......

Avatar horuk
horuk
09:03 16.03.2022.

U narodu jako omrazen u lijevoj eliti omiljen. Primjeti li netko nesto? Ta samozvana "elita" izgleda ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije