Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačko RockOff

Hrvoje Horvat: Ovaj festival je smotra novog zvuka i izlog dobre glazbe

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
14.06.2017.
u 15:13

Glazbeni kritičar i umjetnički direktor festivala ističe kako ovo nije festival demo bendova jer na festivalu sudjeluju i bendovi koji su izdali dva ili tri albuma.

RockOff festival je pokrenulo Hrvatsko društvo skladatelja prije tri godine. U ovogodišnjem odabiru finalista sudjeluje žiri u sljedećem sastavu Lada Furlan Zaborac (Bambi Molesters), Damir Martinović Mrle (LET3), Alen Marin (Kojoti) i producent Denis Mujadžić Denyken, na čelu s umjetničkim direktorom festivala Hrvojem Horvatom s kojim smo popričali o festivalu. 

Jeste li očekivali da će festival biti ovako popularan kada ste ušli u ovaj projekt?

Pa iskreno, jesmo. Znajući za situaciju na domaćoj sceni bilo je jasno da treba ovakav kanal za promociju autora, pjesama i izvođača. Imali smo puno prijava svake godine i podizali broj bednova koji sudjeluju pojedine sezone. Još je važnije da se radilo o odličnoj glazbi i da svake godine možemo računati na atraktivne bendove u raznim žanrovima.

Po kojem kriteriju odabirete bendove?

Često volim reći da žiri festivala nije virtualan kao neki drugi, nego sastavljen od iskusnih ljudi s renomeom. Po njihovom izboru biramo od 12 do 15, a prve sezone festivala i 18 imena koja se čine najzanimljivija te sezone. I po prijavljenoj pjesmi i po ukupnom dometu te godine. Ali ovaj festival je zapravo smotra novog zvuka i znalo se dogoditi da pojedine godine neki bend ne uđe na festival, a iduće pobjedi. Tako da ovo nije klasično natjecanje nego izlog dobre i zanimljive glazbe.

Možete li izdvojiti bend koji je po vama polučio najveći uspjeh nakon festivala?

Ne bi bilo fer da ističem bilo koga, iz prostog razloga što se i među pobjednicima i među sudionicima krije masa odličnih glazbenika, u raznim žanrovima, pa nije niti lako uspoređivati kruške i jabuke. Ali osim nagrada žirija tu je i nagrada za najemitiraniju pjesmu na radijima, tako da je bilo finih proboja i na artističkom planu i među širom publikom.

Što biste poručili mladim bendovima prije nego se odluče prijaviti na festival?

Ovo nije festival demo bendova nego su sudjelovali mnogi koji imaju po dva-tri albuma. Njima zaista nije trebalo ništa savjetovati, a niti ovim mlađima koji vrijede. Znaju oni jako dobro kako se i zašto svira i ovaj festival je tu prije svega da skupa s njima dovede te pjesme do medija i šire publike, ne samo na koncertima nego i na radijima i televizijama.

Kako ste se odlučili biti dio ove priče?

Pred par godina pala mi je ideja za ovakav festival kao kanal promocije novije, atraktivne domaće rock glazbe. U HDS-u, koji je i osnivač festivala su prihvatili ideju i krenuli smo s tim. HDS je krovna udruga domaćih autora i skladatelja pa je i logično da promovira i nove i iskusne glazbenike. Previše je dobre glazbe kod nas koja prođe ispod radara i ovako nešto je itekako potrebno, par godina sam imao tu ideju.

Mislite li da se mladim bendovima danas lakše probiti preko festivala poput ovoga?

S jedne strane je, ali im je s druge strane sveukupno gledajući teže jer su kompliciraniji odnosi na domaćoj sceni i teže je doći do publike, stalno svirati, putovati u druge gradove. Ako festival pomogne barem u nekom dijelu promocije, snimanja singlova i videospotova nekog benda, čini mi se da smo postigli bar nešto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije