Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

Hrvatski diskografi tvrde: 'Ministrica Obuljen-Koržinek nas ponižava!'

Foto: Promo
1/3
16.06.2021.
u 14:05

Iz Hrvatske diskografske udruge tvrde kako nije donesen nikakav koristan zaključak u skladu s preporukama EU Direktive, već si ministrica po njima daje za pravo da Zakonom ulazi u individualne privatnopravne odnose

Jučer je održana tematska sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije kojoj su prisustvovali predstavnici glazbenih izdavača (Hrvatske diskografske udruge) te predstavnici izvođačkih organizacija (Hrvatske glazbene unije), članovi saborskog Odbora, ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac, Ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek, te glazbenici Nikša Bratoš i Neven Frangeš ispred Hrvatske glazbene unije i Tonči Huljić i Jasenko Houra ispred Hrvatske diskografske udruge, a koja je održana na prijedlog ministrice Obuljen-Koržinek.

Iz Hrvatske diskografske udruge tvrde kako nije donesen nikakav koristan zaključak u skladu s preporukama EU Direktive, već si ministrica po njima daje za pravo da Zakonom ulazi u individualne privatnopravne odnose. 

- Ministrica stavlja pod znak upitnika bez navođenja ikakvih konkretnih dokaza i argumenata legalnost postojanja i rada cjelokupne hrvatske glazbene industrije i svih snimaka, stoji u priopćenju HDU-a. Dodali su i kako misle da je ministrica imala  samo jedan cilj, ponižavanje glazbenih izdavača, a u svrhu stvaranja prividne nereguliranosti tržišta, što joj daje prostor za manipulacije, iako je EU Direktiva dala jasne ciljeve koji se Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima trebaju postići. 

Ministrica je na jučerašnjoj sjednici izjavila: 

” Ono s čime smo se susreli pripremajući Zakon… je činjenica da ovdje imamo situaciju nejasnih ugovornih odnosa.”
”…ovdje govorimo o raspolaganju privatnim pravima urediti ih kako oni žele u odnosu na one koji evidentno nemaju ugovore …”
”Smatramo da postoji veliki prostor tamo gdje ugovora nema ako se oni ne potpisuju da se okrene kolektivnoj zaštiti“

- Ova izjava ne samo da pokazuje omalovažavanje, ponižavanje jedne gospodarske grane industrije koja godišnje ulaže preko 30 milijuna kuna u proizvodnju novih snimaka, nego govori i o nepripremljenosti, usudit ćemo se reći i nepoznavanju problematike pa postoji osnovana sumnja da je ministrica pristrana, što nas niti ne čudi jer je članica Hrvatske glazbene unije, smatraju u Hrvatskoj diskografskoj udruzi. 

- Sjednica je zaključena s najavom da će ministrica ponovno sazvati sastanak dviju strana; ne razumijemo s kojim pravom, s kojim ciljem i namjerom te na osnovu kojeg Zakona drži da ona osobno u ime države Republike Hrvatske može regulirati privatne odnose, kad je već nakon zaključene javne rasprave i prvog čitanja u Saboru upravo od strane Ministarstva kulture i medija zaključeno da to ne bi bilo u skladu s Direktivom i europskom pravnom stečevinom, dodali su u priopćenju.

Povodom zaključka sjednice, udruge glazbenih izdavača uputile su pismo ministrici koje prenosimo u cijelosti: 

Poštovana ministrice Obuljen Koržinek, 

nastavno na jučer održanu tematsku sjednicu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije s temom „Ususret predstojećim izmjenama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima – odnos diskografa i izvođača“ ovim putem kao nositelji glazbene industrije u Republici Hrvatskoj izražavamo duboku zgroženost Vašim izjavama kojima dovodite pod znak upitnika, bez ikakvih argumenata i dokaza legalnost postojanja i rada cjelokupne glazbene industrije koja na našim područjima ima gotovo stogodišnju tradiciju. 

Vaše izjave pokazuju ozbiljnu razinu nepripremljenosti za jučerašnju sjednicu  na kojoj ste vrlo otvoreno zastupali stavove izvođačkih organizacija, a istovremeno očigledno niste uzeli dovoljno vremena da se informirate o misiji i ulozi glazbenih izdavača, iako smo u više navrata molili za održavanje sastanka.  

Temeljem Vaših jučerašnjih izjava da izvođači evidentno nemaju zaključene ugovore s izdavačima, niti regulirana prava, molimo Vas da se pismeno očitujete i da nam odmah dostavite popis izvođača i snimaka za koje ste rekli da ne postoje ugovori, da nisu regulirana prava i da nisu primili isplate. 

Ovim putem Vas ujedno obavještavamo da je slijedom jučerašnjih stavova i Vaše najave mijenjanja postojećeg poslovnog modela glazbene industrije, održana hitna sjednica na kojoj su hrvatski glazbeni izdavači raspravljali i o, u tom slučaju, nužnom odlasku iz Hrvatske odnosno prebacivanju poslovanja u one zemlje koje slijede europski put i njeguju slobodu izbora, ugovaranja i slobodnog tržišta, navodi se u pismu. 

Večernji.hr podcast ep. 17 - Željko Bebek: "Ja sam zapravo Želimir, ali nitko to ne zna!"

 

Komentara 1

Avatar Juki
Juki
14:04 20.06.2021.

Tonci Huljić...glazbeni "izdavač" koji izvođače lakih nota koje stvara naziva "parketarima"! Lakomost bez granica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije