Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26 godina nakon akcije

Hrvatski bend snimio pjesmu posvećenu Oluji: 'Posebno nas je ganuo komentar jednog branitelja'

Foto: Andrija Jurčević
1/4
05.08.2021.
u 08:00

Pere Eranović glazbenik i član splitskog HNK, sa svojim je projektom “Croatica” objavio pjesmu “Oluja”, a videospot su snimali na kninskoj tvrđavi.

Točno 26 godina nakon vojno-redarstvene akcije “Oluja”, taj povijesni dan opjevan je u pjesmi splitskog glazbenog projekta Croatica. Iza glazbene posvete jednom od najvažnijih događaja novije hrvatske povijesti stoji mladi glazbenik i član splitskog HNK Pere Eranović (31) koji, uz to što je glavni vokal u bendu, ujedno potpisuje tekst i glazbu za “Oluju”.

- Motiv Oluje, kao krune tisućljetne borbe za samostalnost, svakako je inspirativan, a u duhu ovoga što radimo, vidjeli smo  prostor za konkretan glazbeni izričaj. Tim više što suvremena hrvatska glazbena industrija do sada nije ponudila dovoljno svjež hommage tom značajnom događaju. Misao da sudionici Oluje dobiju dovoljno žestoku, ali melosom i velebnu posvetu, s entuzijazmom nas je vodila u studio - govori nam Eranović koji je oduševljen pozitivnim komentarima koji im stižu sa svih strana. 

Foto: Andrija Jurčević
- Publika je oduševljena pjesmom. Brojne smo komentare i poruke podrške pročitali u protekla dva dana, ali jedan od najupečatljivijih mi je onaj jednog branitelja koji je rekao da je ova pjesma snažna i beskompromisna, baš kao što su i oni u ratu bili - ističe Pere. 

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, dečki iz Croatice snimili su i videospot na Kninskoj tvrđavi. Posebnim ga čini i to što su, napominje Eranović, dečki iz Croatice prvi glazbenici koji su se s instrumentima popeli na sam vrh Kninske tvrđave. 

- Osoblje tvrđave na samom ulazu nas je uputilo na prvo, najniže proširenje gdje se održavaju koncerti misleći da ćemo tu snimati. Kada smo im rekli da idemo na sami vrh tvrđave, prekrižili su se i rekli da nismo normalni. Ali poželjeli su nam sreću -  smije se Pere i dodaje kako je ovo bio poprilično hrabar izazov za sve članove benda. 

- Bilo je zahtjevno popeti se sa silnom opremom na vrh tvrđave. A onda kad smo započeli snimanje, pojačao se i vjetar, nebo su počeli pokrivati oblaci i iz daljine je polako, ali sigurno dolazila obilna kiša. Da smo bili dovoljno ludi, ima li bi u kadrovima scene i prirodne oluje. Tako da smo snimanje morali požuriti i spustiti se natrag na sigurno - govori Eranović. Uz njega Croaticu čine još i Joško Cikatić (gitara, produkcija), Miran Židić (bass), Ivan Rogošić (klavijature), Boris Stanić (violine, glavni producent), Srećko Bekavac (gitara) te Andrija Jurčević koji zaslužan za vizualni identitet benda. 

-Croatica je nastala s ciljem afirmiranja domoljubno povijesnih vrijednosti u hrvatskom narodu. Tu prije svega mislimo da značajne povijesne osobe i događaje na čijim se plećima njedrila misao o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.  Naš prvi singl ''Groblje tenkova'', publici je donio posvetu malobrojnim braniteljima vukovarskih ulica, ''Kardinal'' je naziv našeg drugog singla i svojevrstan je hommage našem blaženom Alojziju Stepincu, dok je rock balada ''Braći mojoj'' posvećena svim onima koji su, u bremenitim vremenima, održali spomen na  sve one nevine, ubijene 1945. To je intimna obiteljska priča koja izvor ima u sudbini moje bake, a koja je za mene nedvosmislen uzor i heroina - govori Trogiranin koji je nedavno ulogu dobio i u seriji američke produkcije koja se snimala u Livnu. 

- Riječ je o krim-seriji od pet epizoda. Livanjski trojac, opterećen dugovima baci se u posao šverca migranata preko Kamešnice gdje ih preuzima splitska ekipa. Ja igram Spliću, vođu te splitske skupine. U sred te trgovine otkriju jednu ''sitnicu''  zbog koje im se na vrat  natovari i narko kartel. Ali ne smijem ništa više reći da ja sebi braću Mamuza ne natovarim na vrat(oni su glavni glumac i redatelj). (smijeh) Sve u svemu, originalna, maštovita i beskrajno zabavna ekipa - kaže svestrani Pere koji je od 2015. godine i član splitskog HNK.

- Ne znam što mi točno donosi jesenski kazališni repertoar, ali mi je ljetni program popunjen. Imam gostovanja s predstavom ''Ženici'' autora pokojnog Ilije Zovka. Predstava je nastala u produkciji Kazališne družine ''Ritam igre'' i izvodim je s kolegom Ivanom Baranovićem. Evo već smo za vikend u Tisnom te u Novalji na Pagu - najavljuje Eranović. Iako je okupiran poslom obitelj mu je na prvom mjestu, a upravo su mu supruga Katarina i jednoipolgodišnji sin Stipe najveća podrška. - Njih dvoje prate rad na svakoj pjesmi od njenog začetka, dok je pjevušim doma uz gitaru pa sve do završne studijske verzije. Svaki put kada na TV-u upalimo neku od pjesama, Stipe se odmah okreće prema meni i govori ''tata''- kaže za kraj ponosan otac. 

VIDEO Pogledajte Večernjakovu desetku sa Zdenkom Kovačiček 

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar TvojUjko
TvojUjko
09:10 05.08.2021.

Bit ce hit medu Serverima

TR
tretez
10:26 05.08.2021.

Izvrsno, dečki!

Avatar FrancJunior
FrancJunior
10:16 05.08.2021.

Kako doci do novca? Evo jedne jeftine ideje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije