Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRIJEDIO KODEKS

HRT otkazao Jurkasu suradnju zbog Facebook statusa starog dvije godine

Izazovna
Foto: HRT/Screenshot
1/4
16.10.2017.
u 17:30

HRT je reagirao nakon peticije inicijative "Ivo Pilar". Problematičan je status u kojem je Jurkas po njima vrijeđao sve branitelje. On se pravda kako je riječ o šali iz stripa Alan Ford.

Iako je u dijelu medija i na društvenim mrežama dobio dobre kritike za svoj prilog "IzazovNa", u sklopu emisije za mlade "Daj pet-ak", Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

- Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike - stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a.

No iz njihove službe komunikacija nisu nam odgovorili na pitanje zašto su uopće onda počeli suradnju s Jurkasom? Kako doznajemo, problem je u jednom Jurkasovom statusu od prije dvije godine:

Foto: Facebook/ Naš potok

- Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze - napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, kao i nekih portala, koji su Jurkasa nazvali mrziteljem branitelja. No, Jurkas je demantirao te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

- Posljednje dvije godine na Facebooku dobijam prijetnje od nepoznatih pojedinaca, a sve temeljem nasjedanja na krivo prenesene informacije u tendenciozno interpretiranom i izmišljenom članku koji je jedan benigni i zafrkantski Facebook status u kojem sam se prije par godina referirao na likove iz mog omiljenog stripa Alana Forda – Broja Jedan i natpise s majice starog avijatičara Grunfa, a koje su oni krivo protumačili i doveli u vezu s tadašnjim braniteljskim prosvjedima na Savskoj, učinio od mene “mrzitelja sveg hrvatskog” - napisao je u demantiju Jurkas i dodao da nikad nije branitelje etiketirao na način na koji mu se pokušava imputirati, te da nije vrijeđao invalide i nije se služio govorom mržnje.

Kako nam je rekao, danas je i poslao pismo odgovornima na HRT-u. Jurkas, koji je i sam pravnik, kontaktirao je nekoliko odvjetnika, koji su mu rekli da se po njima on nije ogriješio o etički kodeks, pogotovo zbog statusa od prije dvije godine.

- Otkad sam angažiran kao vanjski suradnik niti inače ne komentiram na javnom profilu nikakve potencijalno neetične stvari, 99% objava je afirmativno, vezano za pozitivne strane privatnog ili profesionalnih aspekata života - uostalom tko god si je dao truda pa uz ove "izdvojene" i upitne navode sročio kao prijeteće zanemario je 99% dnevnih koji se odnose ili na literarni rad, rad s djecom, nacionalnim manjinama, pop kulturom, filmovima, knjigama i glazbom na kojima radim od završetka Pravnog fakulteta i post diplomskog na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu te kroz projekt pisanja udžbenika i uvođenja predmeta Pop kultura u nastavni plan i kurikulum na kojem intenzivno radim proteklih 3 godine.Statusi su apsolutno krivo interpretirani - radi se o karikiranom upravnom govoru koji nije osobni stav niti moj govor i leksik već karikirano citiranje treće osobe. Tuđe zlobno tumačenje istog ne daje nikakve osnove niti temelje za zaključivanje kako sam ja nešto napisao i kako osobno stojim iza tog stava jer je apsolutno suprotno. Tim više jer su odnosni mediji demantirali navode poslije a direktno sam kontaktirao sve udruge i potpisnike peticije i sve sudionike javljajući im pravu stranu priče i činjenice. Jednako kao što su motivi potpisnika peticije i huškača prvenstveno rukovođeni osobnim antipatijama i animozitetom, a nikakvim profesionalnim temeljima - napisao je Jurkas. No, bez obzira na sve, HRT mu je otkazao suradnju.

Komentara 12

GU
Gustirna
18:51 16.10.2017.

Otkazali suradnju ... ma to je sprdacina...da sam ja isto to napisao za vrijeme njegove antifasisticko cetnicke demokracije ,samo umjesto mrkovog trga stavio dedinje, zavrsio bih u nekom jarku sa sjekirom u glavi....

DU
Deleted user
18:07 16.10.2017.

čovjek se ponaša kao 90 % Hr novinara nikada ne vrijeđajući partizane,četnike ili musliman te pravoslavce. Uvijek su meta Hrvati i katolici po naputku četničkog štaba i Soroša .

TO
toljaga22
17:52 16.10.2017.

tako treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije