Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javno priznanje

Hollywoodska horor priča: One su žrtve seksualnog zlostavljanja

Foto: Reuters/Pixsell, PA/Pixsell, DPA/Pixsell
1/5
12.10.2017.
u 11:56

Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Angelina Jolie i brojne druge poznate glumice priznale su da ih je producent Harvey Weinstein seksualno zlostavljao, a mnogi smatraju da je to tek početak priče o zlostavljanju u Hollywoodu

Nove optužbe iznesene protiv holivudskog magnata i američkog producenta Harveya Weinsteina ne prestaju potresati Hollywood, a mogle bi označiti početak razotkrivanja prakse spolnog uznemiravanja i zlostavljanja u tom hramu svjetske filmske umjetnosti. 

Nakon prošlotjednog teksta objavljenog u New York Timesu, dosad je 29 žena javno optužilo holivudskog magnata za seksualno zlostavljanje. Među njima su brojne slavne američke i strane glumice, ali i novinarke, scenaristice, asistentice i tajnice. 

Nekoliko njih Weinsteina optužuje za silovanja, što on odlučno opovrgava. Je li posrijedi samo izolirana holivudska horror priča ili vrlo čest slučaj u Hollywoodu?, pita se novinar AFP-a. 

Broj žena koje javno optužuju Weinsteina sve je veći. Među njima su i Oskarovke Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Angelina Jolie, a talijanska glumica Asia Argento kaže da ju je Weinstein silovao. Niz je dugačak: glumica Cara Delevigne, Lea Seydoux, Rosana Arquette, Emma de Caunes, Judith Godreche... 

Moćnog je producenta otpustila tvrtka kojoj je bio na čelu, a od srijede više nije ni član britanske BAFTA-e koja ga je izbacila iz članstva.  Časopis Newyorker je objavio izvješće, koje je potvrdio i ABC o postojanju audio snimke kojom se potvrđuje da je Weinstein dodirivao jednu talijansku manekenku bez njezina pristanka. Tužiteljstvo u New Yorku snimku je ocijenilo "strašnom", no i "nedovoljnom da se dokaže kazneno djelo". 

Weinsteinova supruga, modna kreatorica Georgina Chapman napustila ga je nakon 10-godišnjeg braka, a od njega su se distancirale i brojne filmske zvijezde te političari, među kojima su i oni iz Demokratske stranke koje je magnat podupirao izdašnim donacijama. 

Hillary Clinton izvijestila je da je "zgranuta, užasnuta i šokirana" objavljenim informacjiama, a "zgranutost i gađenje" zbog objavljenog izrazio je i bivši američki predsjednički par Barack i Michelle Obama. 

"U Hollywoodu je puno dobrih ljudi, no ima i gadova, ljudi pokvarenih do srži koji uspijevaju u tom miljeu jer je to svijet ubojica", kazao je za Afp konzultant Alex Ben Block, član redakcije specijaliziranog časopisa "The Hollywood Reporter". 

Glumac i redatelj Rob Schneider je za internetsku stranicu TMZ kazao kako smatra da je Weinsteinova priča tek "vrh ledenog brijega", dodajući da je i sam na početku karijere bio žrtva spolnog uznemiravanja. 

"I glumice i glumci su 'na svojevrsnoj vjetrometini'. Zbog toga im treba agent, a agenti su često odvratni. Voditelji castinga, producenti, redatelji, to je tako rašireno u filmskoj industriji", tvrdi Schneider. 

Slučaj Weinstein otvorio je Pandorinu kutiju hipokrizije u Hollywoodu. Glumica Rose McGowan na Twitteru je pokrenula kampanju za podnošenje ostavke čitavoga upravnog odbora tvrtke Weinstein, uključujući i Harveyeva brata Boba, suosnivača njihove producentske kuće. 

"Svi su oni sve znali", kaže McGowan, koja se obrušila i na kolegu Bena Afflecka. Tvrdi da je i on znao za Weinsteinovo ponašanje. "No taj mu je čovjek pomogao u karijeri, pa je odlučio šutjeti o svemu", tvrdi glumica. 

1/10

Komentara 1

DU
Deleted user
12:49 12.10.2017.

A jesu svi postali nesto senzibilni, kao da su toplu vodu otkrili nakon 100 godina holywooda. popusile su frulicu, postale popularne i milijunasice i sto im fali ?? ..Da nisu njemu, ionako bi pusile nekom krkanu cijeli zivot i bilee mozda kruha gladne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije