Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv hidroelektrane

Goran Višnjić pozvao građane da potpišu peticiju za spas rijeke Drave

Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/7
04.06.2018.
u 12:12

Višnjić je putem svojih društvenih mreža pozvao građane da potpišu peticiju i spase jednu od posljednjih prirodnih rijeka u Europi.

Poznati hrvatski holywoodski glumac i ljubitelj rijeka i prirode Goran Višnjić javno je podržao kampanju WWF-a protiv izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2 na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Višnjić je putem svojih društvenih mreža pozvao građane da potpišu peticiju i spase jednu od posljednjih prirodnih rijeka u Europi. Izgradnjom hidroelektrana nepovratno bi se uništila iznimna biološka raznolikost ovog područja poznatog i pod nazivom “Europska Amazona” i onemogućio razvoj aktivnosti poput cikloturizma, veslanja i riječne vožnje kajacima i kanuima, pokretanja edukacijskih riječnih škola, ribolova...

 

 

„Hidroelektrane se sve više smatraju ubojicom rijeka, a hidroenergija sve manje "zelenom" obnovljivom energijom, dok potencijali istinskih obnovljivih izvora energije poput sunca i vjetra ostaju i dalje nedovoljno iskorišteni!“, naglasio je Goran Višnjić u svojim objavama i dobio podršku velikog broja pratitelja.

Područje na kojem je planirana izgradnja hidroelektrana spada dio je ekološke mreže Natura 2000 i budući UNESCO-v Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Svake godine više od 250.000 migratornih ptica močvarica koristi ovaj prostor iznimne biološke raznolikosti za odmor i hranjenje. Na rijeci Dravi također se već provode tri europska projekta koje u velikoj mjeri financira EU a vezana su uz aktivnosti obnove rijeke, zaštitu ugroženih vrsta flore i faune i razvoja prekogranične suradnje više europskih država.

Nakon prošlogodišnjeg snimanja filmskih scena u Podravini gdje je vidio ljepotu prirodne rijeke Drave i upoznao kulturu ovoga kraja Višnjić je sada postao ambasador „Europske Amazone“ i jedna od prvih slavnih osoba koje podržavaju kampanju 'Dosta je! Spasimo Dravu od izgradnje novih hidroelektrana!'.

Iz WWF-a pozivaju sve zaljubljenike prirode da se pridruže našem slavnom glumcu i potpišu peticiju za spas Drave.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Moodleen
Moodleen
15:50 04.06.2018.

Kaj bi bilo bolje da se rade nuklearke? Od toga bi sigurno bilo više ptica. Treba potpuno ukinuti proizvodnju struje, ali zabraniti i vađenje nafte i plina, sortiranje otpada, uzgoj krava jer i one proizvode štetne plinove, proizvodnju hrane budući da traktori zagađuju atmosferu a koriste se i otrovi, pa i pripremu hrane termičkom obradom... Sve je to štetno. Najbolje se vratiti u 7. stoljeće, u Višnjićev zavičaj.

Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
13:02 04.06.2018.

Bolje da prizna ono siroto dijete što mu je dokazano DNK metodom.Kakav hoštapler.Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije