Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OStavio neizbrisiv trag

Godišnjica smrti Rajka Dujmića: Okusio je i negativnu stranu slave, a supruga je uvijek bila uz njega

Prošle su dvije godine od smrti  glazbenog genija Rajka Dujmi?a
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/9
04.08.2023.
u 09:55

Legendarni glazbenik preminuo je prije tri godine od ozljeda koje je zadobio u teškoj prometnoj nesreći kod Ravne Gore

Neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi ostavio je Rajko Dujmić koji je prije tri godine preminuo na današnji dan od posljedica teških ozljeda koje je zadobio nakon što je 29. srpnja 2020. godine doživio prometnu nesreću kod Ravne Gore. Uz njegove glazbene hitove generacije su se zaljubljivale, oplakivale prekide, plesale svoje prve bračne plesove, a njegovi bezvremenski stihovi pratit će i brojne generacije koje dolaze. Neke od tih njihovih pjesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja", a Novim fosilima donijeli su slavu diljem cijele bivše države i godišnje su imali oko 300 koncerata, mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kanadi i zemljama Europe.

Već s 13 godina Rajko je napisao svoju prvu pjesmu "Smij se". Išao je u srednju muzičku, a istodobno se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici. Na Kaptolu je slušao predavanja o gregorijanskom koralu, harmoniju i melodiju, kod časne Imakulate. Prije Fosila svirao je u Grupi Marina Škrgatića, Crno-bijelima, Klanu, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima. Apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji, a do ulaska u Nove Fosile svirao je orgulje u rock-operi Gubec-beg. Godine 1975. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer se nije htio zamjeriti dečkima s kojima je svirao u Crno-bijelima. Pristao je godinu dana kasnije. Za Fosile je najprije napisao "Sanjaj me" i "Da te ne volim", 1977. u Poreču. Njegovim dolaskom Novi fosili postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji.

VEZANI ČLANCI

Rajko je tri godine zaredom kao autor bio i na Euroviziji i ostvario je veliki uspjeh na ovom prestižnom natjecanju. Tako su Novi fosili 1987. godine s pjesmom "Ja sam za ples" bili četvrti na Euroviziji. Sljedeće godine Rajkova pjesma "Mangup" u izvedbi Srebrnih krila na Euroviziji osvaja šesto mjesto i potom 1989. godine slijedi veliki uspjeh Emilije Kokić i grupe Riva kada s pjesmom "Rock me" osvajaju prvo mjesto na Euroviziji. Prije deset godina osvojio je i Porina za životno djelo, a tijekom godina njegov odnos s ostalim članovima Novih fosila se narušio i više nisu nastupali zajedno. Slava i popularnost imaju dvije strane medalje, a onu lošiju iskusio je i Dujmić kroz svoju ovisnost o narkoticima. U jednom intervju se osvrnuo na taj period života. 

-  Svaka od tih osoba koja me je osuđivala, siguran sam da u svojoj kući ima jednog ovisnika. Ja sam samo rekao naglas ono što svi ostali šute. Nije uredu, jer za sve postoji lijek osim za kocku. Za kocku nema tableta. Moj oporavak je bio veoma težak, mukotrpan, dugotrajan i srećom da sam bio okružen divnim ljudima i prijateljima. Uz mene je, sve vrijeme bila i moja supruga koja je zajedno sa mnom uspjela izdržati sve te nedaće. Ona mi je bila najveća podrška. - rekao je glazbenik pričajući o borbi s ovisnošću. Supruga Snježana mu je bila velika podrška i godine 1990., nakon tri godine veze, su se vjenčali.  Na rođendan te godine umrla mu je mama.

– Jedno srce sam izgubio, drugo dobio. Da nema Snježane, ne bi bilo ni mene – kazao je Dujmić. Sa suprugom je imao turbulentan odnos, no ona mu je sve oprostila i bila s njim do zadnjeg dana.

VIDEO Joško Lokas o neuspjehu emisije Marka Tolje: Mislim da je to i prije bilo osuđeno na propast

Komentara 2

CA
cajnik
11:07 04.08.2023.

Nezaboravni Daroviti Rajko Dujmić. 🎶🎶🎶

DU
Deleted user
10:50 04.08.2023.

Ostavio je bijeli trag

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije