Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi glazbenik

Filip Rudan objavio album prvijenac, a potporu je dobio i od svoje djevojke: 'Dala je zeleno svjetlo'

Foto: Ana Cindrić
1/22
02.12.2023.
u 07:00

Mladog glazbenika Filipa Rudana publika je upoznala u trećoj sezoni "The Voicea", a ovaj 24-godišnjak sada je izdao svoj debitantski album "Everyday View"

Mladi pjevač, gitarist i autor Filip Rudan (24) iza sebe već ima nastup na Dori, kao i brojne nagrade struke poput Porina za novog izvođača 2022. godine i nagrade Music Pub – Oliver za pjevača 2023. godine. Njegova se glazba sluša u raznim dijelovima svijeta, a ima i veliku podršku publike. Očito je kako iza svih ovih pohvala i nagrada stoji puno rada i truda, a kao kruna ove godine te zalaganja koje daje objavio je i svoj prvi studijski album imena "Everyday View", koji je objavljen na svim globalnim glazbenim platformama, a uskoro će biti i na CD-u. Album se sastoji od osam pjesama, a glazbenik ga je pripremao tijekom dvije godine. Koliko je rada, truda i ljubavi u njega uloženo otkrio nam je Filip u razgovoru te dodao i tko mu je najveći kritičar. Otkrio je i kakve planove ima dalje, gdje se može čuti uživo, planira li ponovo nastupiti na Dori te ističe da je postao prvostupnik sociologije, ali i da nastavlja svoj akademski put.

"Everyday View" vaš je prvi studijski album. Upravo je objavljen, kako se osjećate?

"Everyday View" ugledao je svjetlo dana i jako sam sretan i ponosan na sebe, jer sam napokon ostvario nešto čemu svaki glazbenik teži, a to je prvi studijski album. Slušati se može na svim glazbenim platformama, a uskoro stiže i CD.

Koliko ste radili na njemu?

Na albumu smo marljivo radili dvije godine. Uložili smo mnogo vremena, truda i ljubavi, a uz već predstavljene singlove i spotove, pripremili smo četiri nove pjesme na kojima smo pokušali stvoriti neki "moj zvuk". Nadam se da smo u tome uspjeli i da se u pjesmama čuje moj autorski štih.

Kako biste opisali album?

Album je spoj melankolije i nostalgije, zapravo otisak mojih osjećaja i put prema sazrijevanju kao umjetnika.

S kime ste surađivali na albumu?

Producirali su ga Niko Nobilo i Ivan Orešković, koji su uvelike pridonijeli zvuku albuma. Masterirao ga je Filip Motovunski.

Kakve su prve reakcije publike? Jeste li zadovoljni komentarima?

Jako sam zadovoljan komentarima publike, jer su iskreni, puni podrške i ljubavi prema samoj glazbi koju stvaram.

Imate li neku pjesmu s albuma koja vam je posebno draga?

"Everyday View" nekako mi je najposebnija od njih, iako se ne mogu odlučiti jer su mi sve jako drage. Ipak "Everyday View" mi je posebna zato što smo je snimali na Glazbenoj akademiji u maloj sobi za vježbu te je sve nastalo u jednoj snimci. Dakle, išli smo po osjećaju i htjeli smo dočarati jednostavnost pjesme u kompleksnosti teksta.

 

Iza sebe imate dugo ljeto s mnogo nastupa. Što planirate dalje? Gdje vas možemo čuti u bliskoj budućnosti?

Planiram nastupati na festivalima, to je moj najveći cilj, a imat ćete me mogućnost slušati i na nadolazećim koncertima koje ću vam sve najaviti na vrijeme.

Jednom ste prilikom otkrili i da svaku novu pjesmu prvo pokažete svojoj djevojci. Koje su njezine reakcije na album?

Ona je moja najveća potpora, ali i najveći kritičar. Jako mi znači njezino mišljenje, jer je ona zapravo prva osoba mimo nas u studiju koja čuje pjesmu i daje mi određenu povratnu informaciju. I naravno, dala je zeleno svjetlo.

Šira vas je javnost upoznala u trećoj sezoni The Voicea. Koji vam je savjet mentorice Vanne najviše ostao u sjećanju? Jeste li i danas s njom u kontaktu?

Ono što mi je ostalo i nakon Voicea njezin je savjet da vjerujem u sebe i da slušam samo sebe. To mi je dosta pomoglo u putovanju kroz karijeru. Nismo u kontaktu, ali katkad izmijenimo pokoju rečenicu.

Vaša izvedba pjesme 'Lovely' iz Voicea s Albinom i dalje je popularna. Albina je nedavno otkrila da imate planove vezane za tu izvedbu, što nas očekuje?

Imamo neke planove za snimanje covera. Stoga nas nastavite pratiti i vidjet ćete što vam spremamo.

VEZANI ČLANCI

Pratite li ovu sezonu The Voicea? Koji biste savjet dali kandidatima?

Kao što je i meni moja mentorica rekla: "Vjeruj u sebe i slušaj samo sebe."

Prije nekoliko godina gledali smo vas i slušali i na Dori. Pjesma 'Blind' mnoge je oduševila i takoreći zarazila. Planirate li se možda ponovo prijaviti?

Ne planiram, barem ne u bliskoj budućnosti.

'Blind', koji je bio vaša prva pjesma, nije na albumu, kako to?

Na počecima smo svi naivni, vjerujemo slijepo ljudima s kojima surađujemo te na bazi toga donosimo krive odluke. Iako je ta pjesma postojeća i ljudi je vole, odlučio sam da ipak ne spada na album koji je naknadno nastao u ugodnim uvjetima i dobroj vjeri. U svakom slučaju, zahvaljujem svom tadašnjem producentu Hrvoju Domazetu koji je unatoč svemu odradio dobar posao na pjesmama.

Osim o vašoj pjevačkoj karijeri, mediji su često pisali i o vašem studentskom životu. Studirate li i dalje?

Studiram, završio sam preddiplomski studij. Sada sam prvostupnik sociologije, no uzeo sam apsolventsku godinu da se malo priberem i usmjerim na glazbu.

VIDEO Tamburaši spasili Maju Šuput

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije