Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Teresa & Maria'

Favoriti za pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu odabrali pjesmu nakon tehničkih problema

Foto: Instagram
1/8
06.02.2024.
u 23:00

Ukrajinska "Dora" održana je u petak i rezultati su trebali biti objavljeni u subotu. No, zbog tehničkih poteškoća s aplikacijom, glasovi su zbrojeni tek u nedjelju

Ukrajina je odabrala predstavnice za ovogodišnji Eurosong. Radi se o Alyoni Alyoni i Jerry Heil koje su pjesmom Teresa & Maria odnijele pobjedu na domaćem natjecanju za pjesmu Eurovizije naziva Vidbir.

Izbor je bio održan u petak, a rezultati su trebali biti poznati javnosti u subotu. Došlo je do tehničkih problema s aplikacijom i glasovi su zbrojeni tek u nedjelju. Poslušajte pjesmu ovdje: 

 

Iako pravila natjecanja dopuštaju da glasanje žirija bude odlučujući rezultat u slučaju da ne postoji mogućnost televotinga, jedna od članica žirija bila je protiv.

Sviđa li vam se ukrajinska pjesma?

- Inzistirali smo da narod glasa. Jako sam sretna što na kraju i jest, to je bit Eurosonga, dodala je Jamala koja je predstavljala Ukrajinu 2016. godine s pjesmom 1944. Ovogodišnje predstavnice osvojile su drugo mjesto po rezultatima žirija i prvo prema glasovima publike.

Ukrajina je i ove godine favorit na kladionicama, a na ovom natjecanju su od 2003. godine te su 18 puta nastupali na pozornici Eurosonga. Pobijedili su ukupno tri puta: 2004. pobjedu je odnijela Ruslana s "Wild Dances", 2016. Jamala s "1944". 2022. godine Kallush Orchestra i njihova "Stefania" osvojili su Europu. Iako su imali tri pobjede, natjecanje su ugostili dva puta (2005. i 2017.), a 2023. domaćinstvo je pripalo Ujedinjenom Kraljevstvu kao drugoplasiranima zbog ruske invazije na Ukrajinu. Vrijedi spomenuti i kako se Ukrajina svaki put plasirala u finale natjecanja od 2003. godine. 

Pjesme su, osim Ukrajine, tijekom vikenda odabrale i Norveška, Malta te Španjolska. Norveška šalje Gåte s pjesmom "Ulveham" koji će nakon 18 godina pjevati na norveškom jeziku, prenosi eurosong.hr. Španjolci šalju Nebulossi i njenu pjesmu "Zorra", dok je Malta odabrala pjesmu "Loop" koju izvodi Sarah Bonnici

Ovogodišnji 68. Eurosong održava se u Malmöu u Švedskoj 7., 9. i 11. svibnja 2024. godine nakon prošlogodišnje pobjede Loreen. Nedavno je pokrenuta i peticija za isključenje Izraela iz natjecanja zbog rata u Gazi. Europska radiodifuzijska unija (EBU) želi da Eurosong "ostane nepolitički događaj koji ujedinjuje publiku širom svijeta kroz glazbu", rekli su organizatori u četvrtak u sjedištu EBU-a u Ženevi te dodali kako Izrael ispunjava sve uvjete za sudjelovanje. 

Što se tiče trenutnog stanja na kladionici, Ukrajina je na prvom mjestu, dok na drugom mjestu nalazi se Ujedinjeno Kraljevstvo koje će predstavljati Olly Alexander, ali pjesma još nije predstavljena. Slijede Italija na trećem, Island na četvrtom i Izrael na petom mjestu. Hrvatska je trenutno na devetom mjestu, iako još nismo odabrali pjesmu. Ovogodišnja Dora imat će dvije polufinalne večeri (22. i 23. veljače) te finalnu večer (25. veljače). Trenutno kao favorit slovi Baby Lasagna s izvedbom Rim Tim Tagi Dim koji je ušao kao rezerva umjesto Zsa Zse.

VIDEO: Baby Lasagna o sudjelovanju na Dori: Jako sam anksiozan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije