Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.10.2019. u 14:43

Malo je teže kad pjevate ili svirate svoje, a pogotovo kad je to i stilski i vrijednosno u dosluhu s onim što se događa u svijetu.

Koliko se odličnih domaćih rock-sastava raspalo, a bili su uzbudljivi poput onih u svijetu.

Evo imena nekolicine; Overflow (koji upravo opet počinju raditi), Voodoo Lizards i Rolin Humes. Nije lako izdržati na trusnom domaćem terenu gdje svaka televizijska emisija o "idolima", "zvijezdama", "voiceovima" i sličnim kategorijama proizvodi medijske zvijezde a da nijedna od njih nije napravila ništa pametno osim otpjevala neku tuđu pjesmu.

Malo je teže kad pjevate ili svirate svoje, a pogotovo kad je to i stilski i vrijednosno u dosluhu s onim što se događa u svijetu. U tom istom svijetu kojemu bismo toliko željeli sličiti, rock-sastavi s tzv. alternativne scene funkcioniraju i preživljavaju sasvim normalno. Primjerice, u Velikoj Britaniji ili SAD-u, pa i u Njemačkoj ili Belgiji, ne morate biti masovna zvijezda, ali ćete s dobrom glazbom, prodajom od nekoliko tisuća CD-ova i podrškom diskografske kuće i nekog booking agenta, uspjeti pristojno živjeti cijelu godinu od svoga dobrog rada.

Kod nas je sve drukčije; polarizacija u društvu, banalizacija i sklonost "zvijezdama" zapravo je od cijele novije rock-scene, koja bi mogla biti pristojno popularna, napravila ljutu alternativu koju na koncerte dolazi slušati nekoliko stotina poznavatelja i o njoj pišu glazbeni kritičari. Iako je, ponovimo, vrijednosno bliska onome što se događa u suvremenoj svjetskoj rock-glazbi, koju obožava i u koju se kune toliko domaće publike.

No, kad treba obratiti pažnju na nekog domaćeg autora svjetskog kalibra, sve priče o "svjetskom ukusu" i sukladnošću sa svijetom padaju u vodu. Dva talentirana autora i primjera za tu tezu upravo su objavila nove albume koji po svojim domašajima imponiraju kao i ono što nam ovih tjedana dolazi "izvana", primjerice novi Nick Cave. Vođa nekadašnjih Rolin Humes, R. J. Hudulin objavio je sat i pol dugu glazbu iz predstave "Živi, Rasti, Cvjetaj - Jama", a J. R. August (Nikola Vranić), klavijaturist varaždinskih Voodoo Lizards, ima prvi solo-album "Dangerous Waters". Ako ste upućeni u njihov rad, već vam je odavno jasno koliko su dobri, jer kad su ih kod nas čuli prvi put, na engleskom jeziku, mnogi su pomislili da se radi o "strancima". Ako niste, poslušajte ih na CD-u, YouTubeu ili streaming servisima, vjerojatno ćete se zapitati gdje ste bili dosad? Prvi album J. R. Augusta "Dangerous Waters" (Croatia Records) prvi je samo zbog forme jer je puno toga već pokazao na sjajnim dosadašnjim EP izdanjima. Na albumu je šest pjesama sa dva prethodna EP-ja, "Black Waters" i "33", te četiri nove koje publika poznaje s impozantnih koncertnih nastupa, čiji se zbor i prateći glazbenici čuju i na albumu u majstorskim izvedbama pored glasa i klavira J. R. Augusta. 

R. J. Hudulin, "prorok s klavijatura" iz vremena Rolin Humesa, prošlog je ljeta u Sisku imao premijeru ambicioznog scenskog djela "Jama" prema poemi Ivana Gorana Kovačića. Sat i pol glazbe promovirao je prošli tjedan albumom koji tek čeka izdavača, a trenutačno je dostupan na YouTubeu. Svojom ekspresivnošću i profinjenošću, autorskim radom, vokalnim i klavirskim izvedbama i bavljenjem turobnim temama, stilski se može spariti s onim što upravo slušate na novom albumu "Ghosteen" Nicka Cavea. Ukratko, sintagma "ne pucajte na pijaniste" odavno nije bila tako istinita kao u slučaju Roberta Hudulina i J. R. Augusta te, dakako, Nicka Cavea.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije