Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasizam u modi

Chanel Iman: Odbili su me na castingu jer sam crnkinja

Chanel Iman
23.03.2013.
u 11:00

Victorijina anđelica progovorila o rasizmu u mo dnoj industriji. Krasila je desetke naslovnica, ali revije su joj nedostupne Dizajneri se pravdaju da crnkinje ne prodaju robu kao bjelkinje. Diorove revije nose samo bjelkinje svijetlih očiju

Do 22. godine tamnoputa manekenka Chanel Iman pojavila se na nekoliko desetaka naslovnica modnih časopisa, među kojima i na onoj američkog Voguea, reklamirala je razne modne brendove, ali na modnoj pisti prelijepu Afroamerikanku i model Victoria’s Secreta može se vidjeti vrlo rijetko.

Isključivo bjelkinje

Razlog je tome rasizam koji i dalje proždire modnu industriju, o čemu je Chanel hrabro progovorila u intervjuu za londonske novine The Times.

– Nekoliko puta odbili su me na castingu uz objašnjenje da već imaju jednu djevojku moje rase. Čuti takvo što u današnje vrijeme jako je žalosno i obeshrabrujuće – ispričala je Iman i dodala da posebna izdanja poput talijanskog Voguea u kojem se pojavljuju isključivo tamnopute manekenke ne pomažu.

– Takva poslovna praksa samo nas stavlja u kategorije – tvrdi Chanel koja smatra da je jedino pravo rješenje da se na piste i u časopise uvede različitost.

– Angažiranje tamnoputih modela trebala bi biti konstanta, a ne iznimka. I u Europi i New Yorku i dalje je puno revija na kojima se mogu vidjeti samo bjelkinje – ističe.

Chaneline riječi podupire i modni fotograf Steven Meisel koji snima kampanje za Valentina, Calvina Kleina, Louisa Vuittona, Pradu... Meisel kaže da klijenti redovito odbijaju njegove prijedloge da za velike poslove angažiraju crnkinju.

– Opravdanje im je da crnkinje ne prodaju robu – kaže Meisel. Najtraženiji direktor za castinge James Scully zbog rasizma je prozvao i konkretna imena. Diora kritizira zbog prakse da za jednu sezonsku reviju uzme samo jednu crnkinju.

Nelagodni castinzi

– Ne rade to zato je smatraju da je to ispravno, nego zato da ih ne napadaju. Manekenka Joan Smalls pojavljuje se u Versaceovim reklamama, ali nećete je vidjeti na revijama – govori Scully.

Novog kreativnog direktora za Dior Rafa Simonsa ne smatra ništa boljim od njegova prethodnika Johna Galliana koji je otpušten zbog vrijeđanja Židova. Naime, Diorove revije nikada ne nose crnkinje, a u posljednje vrijeme otišli su toliko daleko da, tvrdi Scully, uzimaju samo djevojke germanskog tipa, svijetle puti, kose i očiju.

– Hvata me nelagoda na Diorovim castinzima jer gledam same bjelkinje. Toliko mi to smeta da se ne mogu koncentrirati na odjeću koju će nositi – priznao je modni znalac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije