Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANKA KATIĆ

Bolna ispovijest glumice iz 'Novina': 'Jednog dana moja mama je zbog ove dijagnoze postala neka druga osoba'

Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/7
25.09.2023.
u 21:15

Branka je ispričala kako ju je tada kod mame najviše plašio njen pogled i odsutnost, zatvorenost, nesposobnost da razmijeni svoju muku s obitelji i osjeti bilo kakve lijepe osjećaje. Plašila se hoće li ona više biti njena mama zbog naglih promjena osobnosti koje prate bipolarni poremaćaj.

Beogrdska glumica Branka Katić, domaćim gledateljima najpoznatija po ulozi u serije "Novine", nova je u nizu javnih osoba koje su progovorile o depresiji za serijal Depra na Telegram.hr. 

Branka se prvi put susrela s bipolarnim poremećajem kad joj je bilo samo deset godina. Tad je njena majka samo legla i nije htjela razgovarati s obitelji. Oni nisu znali što se događa. 

- Tata, moja starija sestra i ja isprva smo bili u čudu. Nismo znali što se događa. Kao da je najednom postala neka druga osoba. Prije toga je bila vesela i nježna mama. Odjednom je dobila izgubljen, prazan pogled, svega ju je bilo strah. I nije željela pomoć. Dugo je odbijala da odemo kod liječnika, kasnije je vrlo teško prihvatila da mora redovito uzimati terapiju, zauvijek, ispričala je Branka. 
Bipolarni poremećaj, koji se sve donedavno nazivao manična depresija, zdravstveno je stanje koje uzrokuje dramatične promjene raspoloženja – od ekstremnih uspona do dubokih padova. 

GALERIJA: Gledali ste seriju 'Naša mala klinika'? Evo kako su glumci izgledali na snimanju prije 18 godina

1/29

Branka je ispričala kako ju je tada kod mame najviše plašio njen pogled i odsutnost, zatvorenost, nesposobnost da razmijeni svoju muku s obitelji i osjeti bilo kakve lijepe osjećaje. Plašila se hoće li ona više biti njena mama zbog naglih promjena osobnosti koje prate bipolarni poremaćaj. 

- U fazi depresije potpuna otuđenost, izgubljenost, nemogućnost obavljanja bilo koje aktivnosti. Ništa je nije interesiralo, nije htjela da bilo tko dolazi. A nije htjela niti ići kod doktora jer je bilo sramota što se tako osjeća. Imala je veliku nervozu svakog jutra, ništa nije znala, ni što želi, ni kako sebi da pomogne, a misli su joj lutale kao u nekom labirintu bez izlaza, svaka aktivnost je predstavljala problem, rekla je Branka i dodala kako je u drugoj fazi bilo sve suprotno. 

VEZANI ČLANCI: 

- U plus fazama znala je biti jako naporna, na sasvim drugi način. Tada je bila poput sile koju nitko ne može obuzdati. Nije spavala, bila je na momente i jako razdražljiva, ali je par puta i imala herojske podvige. Recimo, uplakanom ocu djevojčice iz Irana pomogla je da nađe dobrog kirurga za operaciju kćeri u Beogradu, ispričala je. Brigu o obitelji preuzela je devet godina starija sestra Maja, a

Branka je dodala da se njen tata na početku ljutio i mislio da se mama inati njemu, no ostao je s njom u dobru i zlu do smrti.

- Posljednjih 12 godina maminog života imali smo sreću da je liječi vrsna psihijatrica Nađa Marić Bojović. Mama je imala povjerenja u nju, osjećala neku vrstu konekcije, a liječnica Nađa je znala pravom terapijom mamu održavati u funkcionalnom stanju čak i u fazama depresije, kazala je Branka i priznala da i sama ide na psihoterapije. 

- Zbog hrpe lijekova koje je naša mama cijeli život pila, bila sam oprezna i smatrala da ne želim antidepresive dok god mogu normalno funkcionirati, rekla je glumica koja posljednjih godina živi u Los Angelesu. 

VIDEO: Tajči se dirljivom objavom prisjetila supruga koji je prije šest godina izgubio borbu s rakom

Ključne riječi

Komentara 2

EZ
ezer
22:16 25.09.2023.

To je Bobina školska drugarica po tome je stariji gledatelji poznaju kao i Nije lako s muškarcima.

DU
Deleted user
04:27 26.09.2023.

Ova je igrala glavnu žensku ulogu u remek djelu Kusturice: "Crna mačka, beli mačor".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije