Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FELJTON: FATALNE LJUBAVI 20. STOLJEĆA (3)

Bilo je suđeno da budeš moja pobjeda, pisao je Dali svojoj Gali

10.08.2017.
u 06:30

Mnogi će tvrditi kako je posao slikara u ateljeu samotan, no ovo su velike ljubavi koje dokazuju koliko se strasti rađa baš tamo

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča prošloga stoljeća, rođena u slikarskom studiju, ona je između Pabla Picassa i Dore Maar, koja je slavnom slikaru gotovo punih devet godina bila model, muza, ljubavnica i prijateljica. Dora Maar, pravim imenom Henriette Theodore Markovitch, bila je poznata fotografkinja i jako cijenjena u krugu francuskih nadrealista kada je 1936. godine upoznala Picassa.

Otac joj je bio Hrvat Josip Marković, poznati arhitekt, a majka Francuskinja. Rođena je u Francuskoj, djetinjstvo je provela u Argentini, da bi se 1925. ponovno preselila u Pariz. Počela je studirati slikarstvo, ali se ubrzo prebacila na fotografiju. Picassa je upoznala na terasi poznate kavane Les Deux Magots u Parizu. Tada 29-godišnja Dora svojom ljepotom i izvrsnim španjolskim fascinirala je slavnog slikara. Tijekom njihove veze Picasso je naslikao desetke Dorinih portreta, od kojih su najpoznatiji Žena koja plače, Čitajući knjigu, Usnula Dora i Dora se češlja.

“Žena u suzama”

Dora Maar patila je od stalnih promjena raspoloženja i depresije, a upravo se to njezino raspoloženje vidi i na svim Picassovim slikama. Opisivao ju je kao “ženu u suzama” i navodno je govorio kako nikada ne bi mogao nacrtati Doru kako se smije. Dora je pomogla Picassu da napravi studio u kojem je 1937. naslikao poznatu Guernicu, čiji je proces nastajanja ona fotografirala. Pod utjecajem Picassa Dora se, nažalost, prestala baviti fotografijom, u čemu je bila izvrsna, te se posvetila slikarstvu. Ta je njezina odluka značila i kraj njezine umjetničke karijere. Iako je izlagala u galerijama u Parizu i Londonu (posljednju je izložbu imala 1990. u Parizu), slikarstvo je nikada nije proslavilo pa je ostala zapamćena kao Picassova ljubavnica.

Kada je slikar prekinuo njihovu vezu zbog 40 godina mlađe francuske slikarice Françoise Gilot, Dora Maar potpuno se povukla iz javnosti. Živjela je u prošlosti osobe kakvom ju je Picasso napravio. Nikada se nije udavala. Umrla je 1997. u dobi od 89 godina.

Druga isto tako poznata ljubavnih priča 20. stoljeća bez sumnje je i ona između slikara Salvadora Dalija i Ruskinje Gale (pravim imenom Elena Ivanovna Diakonova).

Gala je bila deset godina starija od Dalija, a kada su se upoznali, 1929., još je uvijek bila udana za pjesnika Paula Éluarda s kojim je imala dijete, a u isto je vrijeme imala i ljubavnika.

Između nje i Dalija planula je ljubav na prvi pogled, a Dali je u svojoj knjizi „Tajni život“ o njihovu susretu napisao: „Bilo je suđeno da bude moja Gradiva, ona koja će me tjerati naprijed, moja pobjeda, moja žena.“ (Gradiva po uzoru na roman W. Jamesona čiji je glavni lik bio Freud, a Gradiva je bila heroina knjige i ona koja je donijela psihološko izlječenje glavnom liku i odmah mu postala muza). Za Dalija susret s Galom bio je kao udar groma. „Bio sam potpuno lud prije nje, moj mozak je bio blizu mozga jednog patološkog bolesnika. Ona je od mog života stvorila pravi misticizam i pravi klasicizam. Sada sam više od 20 godina s njom i volim je više nego na početku. Možda nitko neće vjerovati u to, kao ni u to da nikada nisam vodio ljubav ni s jednom drugom ženom osim s njom“, rekao je Dali u jednom od svojih intervjua.

Za Dalija se, međutim, tvrdilo da je bio djevac, potpuno impotentan, pa je Gala imala afere s drugim muškarcima. Unatoč svemu, njihova je veza u početku bila vrlo harmonična. „Htio sam da Gala zasjaji i da bude jako sretna pa sam se za nju brinuo više no za sebe. Jer da nije bilo nje, ne bi bilo ničega“ , govorio je Dali koji je do te mjere obožavao Galu da je većinu svojih slika potpisao s Gala-Salvador Dali.

Ali kako malo toga traje zauvijek, krajem 60-ih njihova je veza izblijedjela pa je slavni slikar 1968. Gali kupio dvorac u koji se ona preselila. Vrijeme u dvorcu kratila je provodeći se s mladim muškarcima na koje je trošila Dalijevo bogatstvo. Samog su Dalija u isto vrijeme viđali u društvu atraktivnih mladih djevojaka. No, za razliku od Gale koju je bio glas prave bludnice, Dali je samo uživao u ženskoj ljepoti. U dobi od 76 godina Dali je prestao slikati zbog paralize koja mu nije dopuštala da drži kist u ruci. Kako se njegovo zdravstveno stanje pogoršavalo, bio je sve manje tolerantan prema Galinim aferama. Postao je grub i nasilan. Navodno ju je jednom tako istukao da joj je slomio dva rebra. Gala mu je pak u želji da ga smiri davala velike doze diazepama i drugih sedativa zbog čega je imao i psihičkih posljedica. Gala je umrla 1982. u Španjolskoj od posljedica gripe. Tada je imala 87 godina i bila je u vezi s 22-godišnjim glumcem zbog kojeg je ostavila Dalija. Nakon njezine smrti Dali je pao u depresiju, prestao je jesti i stalno je plakao i vrištao. Često su ga noću pronalazili kako jeca i zavija na njezinu grobu. Umro je sedam godina nakon nje, a zajedno su proveli 53 godine.

Najuspješnija alijansa

Još jedan veliki slikar 20. stoljeća, Diego Rivera, imao je burnu vezu sa svojom muzom i najvećom ljubavi, svojom trećom suprugom Fridom Kahlo. Za oboje fatalan bio susret 1928. godine kada je Frida, tada mlada slikarica slavnog meksičkog muralista došla moliti za stručno mišljenje o svojim radovima. Vjenčali su se 1929. godine kada je Rivera imao 42, a Kahlo 22 godine.

Rivera je imao puno žena u svom životu, ali Kahlo je bila drugačija. Iako su imali različit umjetnički izričaj, dijelili su ljubav prema istoj političkoj opciji i domovini. Diego je jednom rekao kako je s Kahlo mogao razgovarati o svemu te da su dijelili isti smisao za humor. Njihovi teški karakteri i nestalne emocije vodili su ih u brojne nevjere pa su nakon deset godina braka donijeli odluku da će se rastati.

Ali Riverina ljubav za Kahlo nikada nije umrla. Nakon što su godinu dana živjeli odvojeno, pozvao ju je da dođe k njemu, pod izgovorom da se želi s njom konzultirati o jednoj u nizu operacija kojima je za života bila podvrgnuta Kahlo. Ponovno su se vjenčali 1940., na Riverin 54 rođendan. Živjeli su zajedno sve do njezine smrti 1954. godine. Njihov brak pratili su profesionalni uspjesi pa mnogi ovaj najpoznatiji umjetnički par Latinske Amerike nazivaju „najuspješnijom umjetničkom alijansom”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije