Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FATALNE LJUBAVI 20. STOLJEĆA (1)

Ti si razlog zbog kojeg postojim, napisao je Cash voljenoj June

07.08.2017.
u 20:53

U svijetu glazbe ljubavi traju kao i brzopotrošni hit, ali natravno, i ovdje postoje evergrini, velike ljubavne priče vrijedne sjećanja

Jedna od najljepših ljubavnih priča 20. stoljeća ona je između američkog country glazbenika Johnnyja Casha i njegove dugogodišnje supruge June Carter.  Cash i June, folk i country pjevačica, upoznali su se 1956. godine u backstageu Grand Ole Opryja na kojem je Carter nastupala kao prateći vokal Elvisu Presleyu. U to je vrijeme Cash bio u braku s Vivian Liberto, s kojom je imao četiri kćeri, dok je June bila udana za svog drugog supruga, policajca Edwina Nixa.

Kada ju je sreo, Cash je navodno odmah rekao June kako će se njome jednoga dana oženiti. To se i dogodilo, ali tek nakon 13 godina. U međuvremenu su često nastupali zajedno, a upravo su u tim trenucima najbolje do izražaja dolazili osjećaji koje su gajili jedan prema drugome. Svoju ljubav nikako nisu mogli skriti. Zahtjev za rastavu braka na kraju je podnijela Cashova prva supruga, a kao razlog je navela njegove probleme s drogom i ljubavne afere. Rastava je bila duga i bolna, a okončana je 1967. Cash se vrlo brzo nakon toga oženio Carter. Zaprosio ju je 22. veljače 1968. tijekom zajedničkog nastupa u Kanadi. Izvodili su hit “Jackson”, a onda je Johnny odjednom prestao pjevati, zaustavio je i glazbu te glasno upitao June: “Hoćeš li se udati za mene?” Dva tjedna kasnije već su bili u braku, u kojem se rodio i njihov sin John Carter Cash.

Tvoje me utjecaj čini boljim

Najbolji dokaz njihove neizmjerne ljubavi bilo je dirljivo pismo koje je Johnny Cash napisao svojoj voljenoj supruzi i vječnoj muzi za njezin 65. rođendan: „Starimo i navikavamo se jedno na drugo. Isto razmišljamo. Čitamo jedno drugome misli. Znamo što onaj drugi želi bez ijednog postavljenog pitanja. Ponekad si malo idemo na živce. Možda ponekad jedan drugoga uzimamo zdravo za gotovo. Ali ponekad, kao danas, razmišljam o tome i shvatim koliko sam sretan što život dijelim s najboljom ženom koju sam upoznao. Još uvijek me fasciniraš i inspiriraš. Tvoj me utjecaj čini boljim. Ti si predmet mojih želja i razlog broj jedan zbog kojeg postojim na zemlji. Jako te volim. Sretan rođendan, princezo! John“, napisao je. Pismo je raznježilo sve obožavatelje „čovjeka u crnom“ kako su zbog stila odijevanja zvali Casha, a to su pismo, prije dvije godine Britanci proglasili najromantičnijim pismom svih vremena.

Johnny Cash i June Carter u braku su proveli dugih 35 godina, a snimili su i dva zajednička albuma. Cash je June Carter uvijek predstavljao kao “moja dama”.

„Ona je najbolja žena koju sam ikad upoznao. Nitko, osim možda moje majke, nije joj ni blizu.“ Riječi su to kojima je Cash u svojoj autobiografiji opisao ljubav svog života. Umrli su u razmaku od nekoliko mjeseci. Prva je umrla June, u svibnju 2003. u 73. godini. Cash nikako nije mogao preboljeti njezinu smrt i umro je četiri mjeseca poslije.

Ljubav koja je bez sumnje obilježila 20. stoljeće, a o kojoj se upravo snima i film, ona je između nekadašnjeg člana Beatlesa, Johna Lennona, i avangardne umjetnice Yoko Ono. Najavljeno je da će scenarij za film još uvijek nepoznata naslova potpisati Anthony McCarter, autor scenarija za film “Teorija svega”, a produkciju Yoko Ono i Michael De Luca, jedan od producenata ovogodišnje dodjele Oscara.

Radnja filma, kako je objasnio De Luca za Hollywood Reporter, usredotočit će se na njihovu ljubavnu romansu i zajednički život, Lennonovo napuštanje Beatlesa, zajednički aktivizam i odvažnost u prosvjedu protiv rata u Vijetnamu, njihovu glazbenu suradnju i Lennonovu iznenadnu smrt.

Lennon i 13 godina starija Yoko Ono upoznali su se 1966. u Londonu u galeriji u kojoj je Ono imala izložbu. Beatlesi su u to vrijeme bili globalni fenomen. Lennonu se jako svidjela slika koju je Ono nazvala „Slika za zabiti čavao“ pa ju je u šali pitao može li on biti taj koji će u sliku zabiti čavao. I tako je među njima planula ljubav koja je dvije godine poslije dovela do jedne od najvećih ljubavnih priča 20. stoljeća.

Tri godine nakon što su se upoznali vjenčali su se na Gibraltaru. To je razdoblje njihova života zauvijek ovjekovječeno u pjesmi „Balada o Johnu i Ono“, koja je bila posljednji hit Beatlesa rangiran na prvom mjestu na svim ljestvicama u Velikoj Britaniji. Godinu dana poslije Beatlesi su se raspali. Krivca za to što publika nije dobro prihvatila njihov posljednji album mnogi su pronalazili u Ono, koja je imala velik utjecaj na Lennona. Toliko je bio njome fasciniran da je sve što bi mu ona savjetovala prihvatio bez imalo odmaka. Nakon raspada Beatlesa Lennon je nastavio solo karijeru, a s njim je sve više počela raditi i Yoko pa su 1980. izdali i zajednički album „Dvostruka fantazija“. Nekoliko tjedana kasnije Lennon je ubijen u New Yorku.

„Yoko Ono najsavršenije je biće koje korača ovom planetom. Pored nje sam shvatio tko sam i što sam“, opisao je jednom Lennon svoju ljubav prema Yoko.

Najviše čuvam život s Gabi

Jedno bez drugog nisu mogli ni Arsen Dedić, autor najljepših ljubavnih pjesama s ovih prostora i glazbena diva Gabi Novak. Njihova ljubavna priča trajala je više od 45 godina. Što je za njega značio brak s Gabi, Arsen je na sebi svojstven način najbolje opisao u jednom intervjuu:

„Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jest život s Gabi. Mi smo već jedno. Bio sam nedavno u vrtiću i pitao jednu curicu kako se zovem. Rekla mi je: ‘Znam vas jako dobro, vi ste Arsen Dedić i Gabi Novak.’“, rekao je. Onome tko ovo pročita ove retke, a da prije toga nije znao baš o Arsenu i Gabi, odmah postane jasno koliko su u stvari bili povezani i što je Gabi značila Arsenu. Ovdje iz svake riječi izvire ljubav.

Gabi i Arsen upoznali su se davne 1958. godine ispred televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulici. U to vrijeme oboje su bili u braku. Dugo su vremena prvo bili prijatelji i suradnici. Arsen je počeo pisati pjesme za Gabi, a onda su shvatili da ne mogu jedno bez drugoga pa su počeli i živjeti zajedno.

Oženili su se 1973. nakon rođenja njihova sina Matije, s kojim Gabi nakon Arsenove smrti održava sjećanje na tog velikog glazbenika.

Osim što je bila ljubav njegova života, Gabi je Arsenu bila i muza, a posvetio joj je neke od svojih prelijepih pjesama.

 

Komentara 1

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:11 07.08.2017.

ko mladen i brankica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije