Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna situacija

Bila je najveća teen zvijezda, a danas je vlastita djeca izbjegavaju i bori se s psihičkim bolestima

Foto: Profimedia
1/12
03.09.2023.
u 08:00

Vrckava, vesela plavuša sa savršenim mjerama mnogim je djevojčicama postala idol. Oponašale su njezine savršeno koreografirane plesne pokrete, modni stil i listale časopise da bi doznale kako se hrani te da bi tako imale jednaku figuru. Ipak, dok je s Britney Spears izdaleka sve izgledalo u redu, kad bi joj se kamera malo približila, slika savršenstva brzo se počela raspadati

Jedna od najvećih svjetskih pop zvijezda, složit će se mnogi, zasigurno je pjevačica Britney Spears. Nažalost, uz njen uspjeh dolazi i teška priča o slavnima koji nakon što postanu moćni i bogati dođu pod povećalo javnosti i svaka njihova najmanja greška ili psihički slom postaju vijesti u medijima, fotografije na internetu ili komentar na društvenim mrežama. Ljudi misle kako je lako biti poznat, dobivaš besplatno Chanel torbice koje koštaju kao nečija godišnja plaća, kuhaju ti osobni kuhari, a doktori slažu posebne režime i programe za tebe kako ne bi dobio virozu ili tri kilograma na trbuhu, kojih se svi mi neuspješno pokušavamo riješiti godinama.

Radnik u industriji

Dok nama ta tri kilograma zbog stresa brzo postaju 30, poznati su još uvijek svježi i mladoliki te ispijaju koktele na jahtama jer se njima to ne prima. Lako je tako. Otpjevaš tri pjesme, pozdraviš obožavatelje, odradiš intervju i onda deset dana spavaš... Pozadina je zapravo bitno drukčija.

Biti zvijezda znači biti dio industrije u kojoj si zapravo samo radnik. Da, možda imaju od toga velike benefite (u Americi svakako je jedan od najvećih zdravstveno osiguranje i činjenica da zapravo možeš platiti doktora, što tamo stvarno ne mogu svi, zbog dugova bolnicama neki moraju prodati i vlastite kuće te završavaju na ulici), ali puno i gubiš. Objasnila je to najbolje glazbenica i glumica Miley Cyrus, koja je u tom poslu od djetinjstva. Još kao 13-godišnjakinja, kada je snimala seriju “Hannah Montana”, imala je pretrpan raspored. Dok smo mi išli u školu, učili i zafrkavali se s prijateljima, ona je već u 5.30 bila na frizuri i šminki, dva sata poslije bila je na vijestima, nakon toga je imala dogovorena četiri intervjua koji su išli uživo, a poslije je s tatom Billyjem Cyrusom morala ići na još jedan intervju – a tada je ručala, no to nije bio kraj radnog dana jer do 20 sati odradila je još nekoliko intervjua. Uz to je odmah idući dan morala ići na snimanje svog showa, avionom. Nema sumnje da je takav život vodila i Britney Spears, do 2017. godine, kada je odradila posljednji koncert u Las Vegasu.

O Britney Spears ponovno se počelo pisati u medijima nakon što je objavljeno da se razvodi od Sama Asgharija, za kojeg se udala prije samo 14 mjeseci. Sam je nedavno predao papire za razvod, a kao razlog je naveo “nepomirljive razlike”. Kao datum prekida naveo je 28. srpnja. Njegov odvjetnik Neal Hersh dao je naslutiti da će Sam pokušati osporiti predbračni ugovor koji su on i Britney potpisali. Ugovor ide u korist pjevačice, a u njemu stoji da sva imovina koju je stekla prije braka ostaje njezina.

Naravno, tu nije kraj problemima jer Asghari ipak traži svoj dio kolača i Britney mu mora plaćati stan 10.000 dolara mjesečno. Teška je to situacija za svakoga, a pogotovo za Britney, koja je izgubila bebu u svibnju 2022. godine, a nema kontakt ni sa sinovima iz prijašnjeg braka, dok u dobrim odnosima nije ni s velikim dijelom svoje obitelji, pa se postavlja pitanje na koga se uopće može osloniti ova 41-godišnjakinja kojoj je dijagnosticirano nekoliko psihičkih poremećaja.

Prošlo je više od 20 godina otkad je pjevačica Britney Spears zadivila tinejdžere diljem svijeta hitom “Oops... I Did It Again” i postala jedna od najvećih pop zvijezda svih vremena. Američka pjevačica bila je pravo osvježenje na sceni, ali i veliki adut glazbene industrije, koja se krajem stoljeća svim silama željela odmaknuti od grunge pokreta.

Vrckava, vesela plavuša sa savršenim mjerama mnogim je djevojčicama postala idol. Oponašale su njezine savršeno koreografirane plesne pokrete, modni stil i listale časopise da bi doznale kako se hrani te da bi tako imale jednaku figuru. Ipak, dok je s Britney izdaleka sve izgledalo u redu, kad bi joj se kamera malo približila, slika savršenstva brzo se počela raspadati. Naime, godinama je suptilno pokazivala da nešto nije u redu. Slomljeni nokat, čudna odjeća ili ekstenzije koje ispadaju iz obično savršene frizure samo su neki od detalja koje su fanovi počeli primjećivati, a zbog kojih su mediji počeli šuškati da nešto nije u redu.

A onda su se pojavili problemi s ponašanjem. Nije htjela biti poznata kao djevojka iz susjedstva, nego kao vamp, žena spremna na sve. Problemi u ponašanju uglavnom se vežu za muške osobe u njezinu životu. Prvi muškarac s kojim je pjevačica primijećena u javnosti bio je poznati pjevač i glumac Justin Timberlake, koji je tada bio član grupe NSYNC i sam tražio svoj put do zvijezda. Par su voljeli svi, a zajedno su se pojavljivali i modno usklađeni.

Od 1998., kada su počeli vezu, do 2002. svi su mislili da je to idealan hollywoodski par, sve dok se zbog njezina navodnog preljuba nisu razišli. Nakon samo dvije godine, u siječnju 2004., Britney i Jason Allen Alexandar, njezin dugogodišnji prijatelj, odlučili su se vjenčati u Las Vegasu. To je ujedno i najkraći brak poznate pjevačice, koji je završio nakon samo 55 sati bračnog života. Nekoliko mjeseci nakon toga Britney ne miruje i upoznaje svog budućeg supruga, plesača Kevina Federlinea, s kojim danas ima dvoje djece, Seana i Jaydena. Brak koji je počeo u rujnu 2004., samo dva mjeseca nakon objave zaruka, završava ispunjavanjem papira za razvod na inicijativu pjevačice 2006. godine. Nakon što je razvod finaliziran godinu dana poslije, za Britney počinju prvi ozbiljni problemi, kada je doživjela psihički slom i sama obrijala glavu pred objektivima mnogih paparazza. Postoje brojna nagađanja zašto je tako postupila, neki su tvrdili da je to bilo upravo zbog Kevina, no potpuno drugu priču ispričao je odvjetnik bivšeg menadžera pjevačice Sama Lutfija. Izjavio je da je to učinila kako bi izbjegla testiranje na droge te da je obitelj pokušao upozoriti na njezino stanje, ali i odmaknuti je od očeve pretjerane kontrole. Obitelj je pak za sve probleme krivila upravo Lutfija, koji je u to vrijeme bio njezin menadžer te ga, prema objavama mnogih medija, krive da ju je drogirao i u hrani joj podvaljivao tablete. Njega su krivili i za napade te prijetnje smrću koje je Spears doživjela.

Nakon te epizode krenuo je pravi pakao za pjevačicu, barem ako ćemo vjerovati njenu svjedočenju na sudu u Los Angelesu koje je pratio cijeli svijet. Tata Jamie Spears preuzeo je kontrolu nad njenim životom.

Britney je kazala kako je zbog skrbništva bila prisiljena imati spiralu, koju nije smjela izvaditi bez njihova odobrenja, te nije smjela imati djecu iako je to žarko željela, kao i brak.

– Skrbništvo ne funkcionira od početka. Nema smisla. Plaćam ljude da bi me kontrolirali. Radim od svoje 17. godine i ovo je zlostavljanje. Ne osjećam se kao da mogu živjeti svoj život – kazala je Britney.

Otkrila je i da misli kako bi trebala moći tužiti svoje skrbnike koji joj prijete da joj neće isplatiti novac ako ne učini točno ono što kažu te joj ne dopuštaju da ode na odmor.

VEZANI ČLANCI:

– Ne želim raditi za ljude koje plaćam. Čak i ako sam bolesna, moram ići psihijatru tri puta tjedno. Želim da se to reducira na samo jedan put – kazala je.

Kako se moglo čuti u njezinu glasu, pjevačica je bila iskreno uzrujana i ljutita, što je i priznala. Tražila je odmor od rezidencije u Las Vegasu, no nisu joj dopustili.

– Čak ni mog psihijatra nije briga za mene. Kada sam rekla da ne želim više raditi u Vegasu, rekao je da sam teška osoba i stavio me na nove lijekove i prepisao mi litij, zbog kojeg sam se konstantno osjećala kao da sam pijana. Nikoga nije bilo briga, a ponajviše mog oca.

– Kontrola koju je on imao nad nekim tko je tako moćan kao ja – njemu se to svidjelo. Svidjelo mu se povrijediti kćer i imati kontrolu nad njom. Kada sam išla u Vegas, radila sam sedam dana u tjednu, bez odmora. Jedina slična stvar ovome koja postoji u Kaliforniji je trgovina ljudima. Tjerati nekoga da radi protiv svoje volje, ne dozvoljavati mu da ima kreditnu karticu, novac, putovnicu, telefon i smjestiti ga u kuću s ljudima s kojima radi. Mislim, svi su živjeli sa mnom, medicinske sestre, zaštitari. Svaki dan su me gledali kako se presvlačim. Nisam imala nikakvu privatnost, čak ni vrata na svojoj sobi. Tjedno sam morala dati osam epruveta krvi – kazala je Spears.

Rekla je kako njezina obitelj nije poduzela ništa da je zaštiti. Poslali su je u kućicu na Beverly Hillsu jednom na odvikavanje i to platili 60.000 dolara. Pokušavali su je povrijediti i njezinu je tati to bilo drago.

Kazala je kako prije nije htjela o tome govoriti javno, niti davati intervjue jer je mislila da će joj se cijeli svijet rugati i da joj nitko neće vjerovati.

– Mislila sam da će svi reći: “Gledaj ovu Britney, ima novac i sve na svijetu i sada tu nešto izmišlja.”

Pjevačica je rekla kako je bila prisiljena lagati obožavateljima na Instagramu da je sve u redu, a zapravo je bila depresivna, tužna i osjećala se kao da je sama na svijetu, te je stalno plakala.

Nakon što su informacije o suđenju došle u javnost, mnogi poznati pružili su joj podršku na društvenim mrežama, među prvima pjevačica Mariah Carey. Najsretniji zbog toga što Britney prvi put javno govori o tome su fanovi koji su pokrenuli pokret #FreeBritney, a koje je njezin otac Jamie nazvao teoretičarima zavjere, no godinama su govorili da je situacija upravo onakva kakvu je Britney opisala na sudu. Njezin otac preko odvjetnika je samo kratko poručio da jako voli svoju kćer i da mu nedostaje.

I njeno svjedočenje je uspjelo. Britney je dobila svoju slobodu. Sud je odlučio da više ne mora biti pod kontrolom svog oca 12. studenoga 2021. godine. Uspjela se udati i rastati, išla je na putovanja sa sada već bivšim suprugom, ali ni to joj nije donijelo sreću. Djeca koju ima s Kevinom Federlineom potpuno su se udaljila od nje. Prije mjesec dana otac ih je odlučio odvesti na Havaje i tamo su se preselili, ali klinci nisu htjeli ni pozdraviti svoju mamu. Britney je to dopustila i na sudu nije odbila Federlineov zahtjev da se presele. Nije poznato zašto su djeca odbacila majku, ali zna se da su je viđala rijetko. Britney sada vjeruje i da je Asghari bio dio plana njena oca da svoju kćer drži pod kontrolom.

Opet posrnula

– Sam je obavještavao njena oca Jamieja o njoj kako bi ostala pod skrbništvom, a u zamjenu za to imao je pristup njenu novcu i ona se sada osjeća kao da joj je cijelo vrijeme lagao – kazao je jedan njen prijatelj za medije. Mnogi fanovi mislili su da je situacija takva već dulje vrijeme i nitko baš nije prihvatio Sama. Bilo je također čudno što je jedino on imao pristup Britney, koja dugo – do svog vjenčanja – nije viđena s nekim drugim ljudima osim s njim, pa se činilo i da nema prijatelja.

Tema o Britney Spears nije samo tema o teškom životu poznatih već je i tema o tome kako doživljavamo i stigmatiziramo ljude sa psihičkim poremećajima. Poanta “oslobođenja” Britney iz skrbništva njena oca nije bilo to da se pjevačicu vrati na pozornicu, gdje vrlo očito više ne želi biti, barem ne u kapacitetu u kojem je bila, već da joj se dopusti da sa svojim životom radi što hoće. Da joj se dopusti da se opet opeče u ljubavi, pa čak i ponovno rastane, da pojede hamburger ako joj se jede hamburger jer kontrola njena oca nije stala ni na tome što ima za ručak svaki dan.

Potaknulo je to i neke medije da s puno više empatije pišu o Britney nego te, sada već davne, 2007. godine. Spears više nije “poludjela pjevačica”, već žena koja se bori s bolesti i kojoj je stvarno teško, a u tome joj nikako ne pomaže to što je netko odlučio napisati da je “opet posrnula”, što će poslije u svoj vokabular unijeti i neki čitatelji, koji će kao papige ponavljati takve uvrede na društvenim mrežama. Naravno, neki će to raditi i bez pomoći medija, ali srećom, došlo je vrijeme kada se oni s malo manje pokvarenim moralnim kompasom ipak zapitaju prije nego što nekog uvrijede – bez očitog razloga. Ne možemo predvidjeti što će se dalje događati u životu Britney Spears, ali nema sumnje da će cijeli svijet nastaviti pratiti razvoj njena života nakon što više nije pod skrbništvom svog oca. Svakako joj je potreban nekakav oslonac u životu, ako ne mreža suradnika, barem mreža dobronamjernih ljudi, no u Los Angelesu i industriji u kojoj je ona to je možda ipak nešto što je najteže pronaći.

VIDEO Zvijezda Masterchefa Melkior Bašić otkrio je li ikad prevario gosta

Komentara 4

ZA
zagabria4
09:08 03.09.2023.

U tom bolesnom društvu nije teško posrnuti, ali ove su si same krive jer žele slavu a znaju kako to izgleda. Ali da otac iskorištava kćer radi love to je dno dna. To društvo će propasti prije ili kasnije

Avatar Bill Carson
Bill Carson
09:03 03.09.2023.

Što vrijedi ljepota ako je osoba poremećena. Obitelj ju je iskorištavala za novce, a muškarci su je iskorištavali da dobiju ono što muškarci inače traže od žena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije