Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evo nekih od njih

Arsen Dedić napisao je neke od najljepših stihova na ovim prostorima

arsen dedić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
18.08.2015.
u 12:14

Album "Čovjek kao ja" osvojio je zlatne ploče i prodao se u 60 tisuća primjeraka...

Arsen Dedić autor je nekih od najljepših pjesama s ovih prostora. Mogli bismo izdvojiti mnogo pjesama koje su ostale zapamćene i smatraju se klasicima. Odabrali smo nekoliko izuzetnih djela. Neke su pjesme napisane za glazbenike iz svih dijelova bivše države, a na drugima je Arsen i autor i izvođač…

1. Moderato Cantabile

Pjesma je to s prvog studijskog albuma Arsena Dedića. Album "Čovjek kao ja" osvojio je zlatne ploče i prodao se u 60 tisuća primjeraka. Smatra se jednim od najboljih albuma hrvatske glazbe. Iznjedrio je taj album i pjesmu "Moderato Cantabile", pravi klasik.

2. Balada o prolaznosti

Pjesma s Arsenova albuma "Arsen 2" iz 1971. također je ostala zapamćena do današnjih dana.

3. Ne daj se Ines

Pjesma s albuma "Porodično stablo" iz 1976. posvećena je likovnoj umjetnici Ines, s kojom je Dedić nekada bio u vezi. Priznala je Dediću da ju je pjesma obilježila za čitav život.

4. Kuća pored mora

Također pjesma s albuma "Čovjek kao ja". Pjesme s njegova albuma prvijenca ostat će vječno zapamćene u hrvatskoj kulturi.

5. Pamtim samo sretne dane

Pjesma koju je Arsen napisao za svoju Gabi Novak. Napisao je stihove, dok je Kemal Monteno skladao glazbu. Pjesma je i dalje iznimno popularna.

6. Loše vino

Bijelo dugme i Zdravko Čolić pjevali su "Loše vino". Savršene stihove napisao je Arsen Dedić, što i nije toliko poznato.

7. Zamijenit ću te gorim

Te 2005. godine Natali Dizdar bila je zvijezda u usponu, a veliki vjetar u leđa dao joj je Dedić, napisavši tekst i glazbu za pjesmu "Zamijenit ću te gorim".

8. Život moj

Josipa Lisac 1973. izvela je singl "Život moj". Jedan od najvećih hitova legendarne Josipe pjesma je Arsena Dedića. Njegova vještina i njezin specifičan glas rezultirali su jednom od najboljih pjesama s ovih prostora.

9. Kad raziđe se dim

Vice Vukov 1992. izveo je singl "Kad se raziđe dim". Suradnici i prijatelji stvorili su izvrsnu pjesmu. Stihove za nju napisao je Krsto Juras, dok je Dedić napisao glazbu.

10. Jedina

Zdravko Čolić izveo je 1978. hit "Jedina". Stihove za pjesmu napisali su Arsen Dedić i Kornelije Kovač, dok je za glazbu zaslužan Kemal Monteno. Svevremenski hit.

>>Đorđe Balašević: Velika je sada tuga... otišla je istinska legenda, legenda svjetskog kalibra...

>>Životna ljubav: Najviše je čuvao svoj život s Gabi

Komentara 5

PN
premda_nije
14:35 18.08.2015.

...eeee na kojim prostorima?

HR
Hrvatskalatinica
15:55 18.08.2015.

kojem prostoru, pa nije valjda potrebno biti arsenije pa da te proglase najboljim, sve najbolji,lepa brena, pa zdravko colic..alo bre pa sto je ovo

HR
Hrvatskalatinica
15:54 18.08.2015.

da se pisalo o vukovaru ovoliko koliko za jovinog sina, bilo bi cast vl

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije