Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diskografska spajalica

Alka Vuica: Nisam poslušala Bajagu i dobro što nisam, jer bih bila kruha gladna

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/8
27.10.2021.
u 12:53

Kantautorica pričala je o tome kako je tijekom Domovinskog rata napisala prvu zbirku poezije Zapisi iz Hrvatske '91, te zašto joj je drago što je odbila poslušati savjet kolege Momčila Bajagića Bajage.

U sklopu glazbenog projekta Diskografska spajalica koji Hrvatska diskografska udruga (HDU) radi u suradnji s radijskim voditeljem, glazbenim kritičarem i urednikom (HR2), Zlatkom Turkaljem Turkijem objavljen je intervju s našom poznatom glazbenicom Alkom Vuicom koja je pričala o svom kantautorskom radu i suradnji s brojnim poznatim glazbenicima na našoj estradi. Rekla je kako najviše voli raditi za sebe jer tada nema ograničenja.

- Kad pišem za nekoga pjesmu moram ga dobro upoznati i tada mi je puno lakše raditi jer znam što osoba hoće i kako razmišlja. Isto tako i kad pišem za nekog tko je dovoljno pametan, dođe kod mene i kaže Alka napravi mi dobre stihove i ako kažeš da je to dobro ja ti vjerujem. Takvih ljudi ima malo - kaže Alka. Prisjetila se i perioda Domovinskog rata kada je pisala pjesme o strahotama koje su se događale. Tada je napisala i prvu zbirku poezije Zapisi iz Hrvatske '91., u kojoj opisuje užas rata i besmisao. Zlatko Turkalj u razgovoru se prisjetio kako je njegov prvi susret s Alkinim kantautorskim radom bio početkom devedesetih godina, kad je na kasetu na instrumentalne skladbe čitala svoje stihove. 

- Ja sam uvijek htjela napraviti album na kojem ću recitirati svoje stihove. Zapravo sam ga i napravila uz zbirku poezije Adamovo rebro. Prije nego što sam počela pjevati, Bajaga mi je donio prvi album Laurie Anderson, za koju onda nitko nije ni znao kod nas i rekao mi je: „Moraš ovako nešto napraviti.“ Nisam poslušala Bajagu i dobro što nisam, jer bih bila kruha gladna, ali sam uvijek u svojim pjesmama imala neke recitacije. Na novom albumu bit će jedna prekrasna pjesma, Ljubavnik, koju samo recitiram, a glazbu je napisala Makica – Marija Mirković. Pjesma je baš 'art' i njom zatvaram album Luđakinja. Mislim da će se tebi jako sviđati, a Ti ne znaš voditi ljubav je jedna onako elitna pjesma koja će sigurno ostati. Baš kao i Misliti na život, pjesma ratne tematike; ja isto recitiram, a glazbu je napisao Dino Dvornik. To je predivna pjesma koja filozofski opisuje što rat radi ljudima. Te dvije pjesme za koje si me pitao su baš primjeri kako sam ja zamišljala da pjesnikinja 20. stoljeća treba zvučati. - rekla je Vuica.

VIDEO Umro je James Michael Tyler, legendarni Gunther iz kultne serije 'Prijatelji'

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar babinjak1984
babinjak1984
13:21 27.10.2021.

Bez komentara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije