Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pjevačica, novinarka i pjesnikinja

Alka Vuica

Alka Vuica
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/5
01.12.2016.
u 00:00

Od pjesama koje je Alka pisala za druge valja izdvojiti "Ja sam lažljiva" Denis & Denis, "Danas sam luda" Josipe Lisac te kasnijih godina "Ja sam zaljubljen" Tonyja Cetinskog, "Lijepa bez duše" Olivera Dragojevića, "Ni na sjever ni na jug" Sandija Cenova.

Hrvatska pjevačica, novinarka i pjesnikinja Aka Vuica rođena je 8. lipnja 1961. u Umagu. Odrastanje pamti po strogom ocu. Roditelji je ni u izviđače nisu pustili. Do odlaska na studij u Zagreb, sve joj je bilo zabranjeno. Ljubavne pjesme počela je pisati s 12 godina, jer  se „zaljubila“ u Winetoua.

Krajem 70-ih upisala je studij defektologije, u Zagrebu živjela bez roditeljske kontrole, no kad bi se ljeti vraćala doma, opet je u 11 sati morala biti doma. Priznaje da se u Zagrebu ponašala kao pas pušten s lanca.  

Danas svoja studentska razmišljanja da se sve u životu treba isprobati smatra opasnima. S godinama je naučila da se sve treba vidjeti, ali ne i probati. Čim je s 18 godina došla u Zagreb, zaljubila se i četiri studentske godine živjela s tadašnjim bubnjarem "Srebrnih krila" Adijem Karaselimovićem.

Kad su prekinuli, stekla je novo društvo, ljude s kojima se i danas druži. Među tom ekipom je bila i pokojna Ena Begović, njezina mlađa sestra Mia... Tih godina svoje je stihove izrecitirala Karlu Metikošu, koji se oduševio i upoznao je s Josipom Lisac.

Vrata su joj se otvorila i Alka je, nakon što je Josipa uzela njezine tekstove, postala važna i tražena. Za njom su se otimali Denis&Denis, Željko Bebek, Neki to vole vruće, Tajči, Vlado Kalember, Boris Novković…  

Alka Vuica
1/5

 

Od pjesama koje je Alka pisala za druge valja izdvojiti "Ja sam lažljiva" Denis & Denis, "Danas sam luda" Josipe Lisac te kasnijih godina "Ja sam zaljubljen" Tonyja Cetinskog, "Lijepa bez duše" Olivera Dragojevića, "Ni na sjever ni na jug" Sandija Cenova..

Na vrhuncu popularnosti (1988.)  upoznala je Vuka Veličkovića s kojim je dobila sina Arijana. Iako je na glazbenoj sceni od 1980. godine, vjerojatno nikada ne bi počela pjevati da nije postala majka. Tada je, priznaje, morala odrasti i zarađivati ozbiljan novac. Pisala je hitove drugima, pa je odlučila pokušati i sebi. Tako je 1993. objavila svoj prvi CD  "Laži me".

Već sljedeće godine njime osvaja vrh hrvatskih glazbenih ljestvica, a pjesma postaje i hit godine. Potom je napisala i otpjevala i "Otkad te nema". Iste godine osvaja nagradu za kantautora godine. Mnogi smatraju da je ona prva uvela etno stil u hrvatski pop.

Godine 1996. Alka osvaja prvu nagradu za scenski nastup na Melodijama hrvatskog Jadrana, a iste godine izdaje i drugi CD "Za tebe čuvam sebe". Slijede "Alkatraz", "Balkan girl", "Profesionalka" i "Cirkus".

Alka je jedno vrijeme bila urednica i voditeljica na Novoj TV, i to talk-showa "Jedan na jedan", a potom i rubrike pod nazivom Alka Individualka u emisiji Red Carpet. Pisala je i vrlo čitane kolumne u raznim tjednicima.

Iako za sebe kaže da je danas mudrija i smirenija, nego s 25 godina, druge razlike na sebi ne vidi. Obožava cinične ljude, mada znaju biti i neugodni. Jedan od takvih je Arsen Dedić, čiji humor Alka obožava. Razgovori s njim su, kaže, dobri za oštrenje inteligencije.

Cijeli svoj život slovi kao fatalna žena. Nikada nije krila da su u njenom životu, pored Vuka Veličkovića, važni muškarci bili i Goran Bregović i Momčilo Bajagić Bajaga.

O njima nerado govori jer se ne želi vraćati u prošlost. Ljude koji nađu ljubav svog života odmah na početku smatra sretnicima. Njoj to nije uspjelo ni 2004. dok je bila u vezi s našim nogometnim reprezentativcem Igorom Štimcem.

I danas se prepričava skandal kada ga je Alka zalila šampanjcem dok je sa suprugom sjedio u separeu jednog noćnog kluba. Splitski je nogometaš pozvao redare koji su Alku iznijeli van i bacili u grmlje.

Danas je napokon sretno zaljubljena u sarajevskog poduzetnika Zlatka Arslanagića s kojim planira vjenčanje.

Komentara 1

IB
ivan.biljan68
15:56 12.08.2015.

Onaj"VUK" a ovaj LAV (arslan=lav tur.) i oba ju neće spasiti od poroka,duvana i čašice. Haaa,i ona neće bilo koga---poduzetnik--neznam čega,ko i ostali,da im drugi rade,za stotinjak kuna,a oni se guze okolo sa kojekakvim fuficama i to iskusnima od 55g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije