Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Rainier III. - Vladao državom, ali ne i svojom djecom

02. travnja 2005. u 17:20 1694 prikaza
ned_rainer.jpg
Foto: import

Odlaskom 82-godišnjeg princa Rainiera III. Monako gubi vladara koji je tu državicu smještenu na 195 hektara poroznih stijena pretvorio u najpoželjnije mjesto na svijetu. Iza sebe ostavlja troje djece: upravljanje Monakom već je preuzeo sin Albert, vječito okružen ljepoticama, koji nikako neće pred oltar, no tu su i kći Caroline, koja se nakon dva braka napokon smirila s razvedenim njemačkim princem, koji mlati fotoreportere i urinira pred školskom djecom, te najmlađa kći Stephanie, beznadno zaljubljena u mušku poslugu. Nakon "princa graditelja", dolazi nova generacija Grimaldijevih, čiji su skandali tabloidima priskrbili bogatstvo, a Rainieru grčeve u želucu te, mnogi kažu, preranu smrt.

Princ Rainier posve se razlikovao od djece  na zabave je odlazio ako je morao, radije je u potkošulji gledao televiziju i jeo pizzu. Dok su kroz krevete podmlatka Grimaldi prošle kolone ljubavnika, Rainier se nakon smrti supruge Grace Kelly rijetko upuštao u flertove, poput onog s Irom von Fürstenberg. Rainierova je ljubav bio Monako. Otkad je 1949. godine na tronu naslijedio djeda, princa Louisa II., uspio je pretvoriti Monako u "sunčano mjesto za mračne tipove", kako ga je nazvao pisac Sumerset Maugham.

Grace kao brand
Kneževina je iskorištavala resurse, sagrađena je infrastruktura za razvoj turizma, a Rainier je moru oteo tlo i povećao površinu zemlje 20 posto. Izgladivši odnose s Francuskom, uveo je državu u Ujedinjene narode te inozemstvu prodao sliku Monaka kao "bogataškog raja". Usto, kneževina je mamac za imućne jer u njoj nema poreza, a zbog tajnovitih bankovnih sustava, oaza bogataša. Rainier je u Monako doveo Formulu 1, Monte Carlo Rally, Tennis Open, Festival svjetske glazbe.

Ipak, mnogi se slažu, najlukaviji potez u marketingu Monaka bilo je njegovo vjenčanje s glumicom Grace Kelly 1956. Grace je bila idealna promotorica Monaka, čak i nakon smrti 1982. Njezin grob u Katedrali sv. Nikole prvorazredna je atrakcija za 1,5 milijuna turista koji svake godine posjete tu zemlju.

Monako je za Rainierove vladavine postao sigurnom državom: 450 policajaca pazi na red u kneževini s oko 30.000 ljudi. Ipak, njih samo 5000 rođeni su Monegažani. Većina radi u turizmu, nezaposlenosti nema. Kneževina je industrija sama po sebi, tematski park i trijumf marketinga. Nema kriminala  Rainier se hvalio da kamere prate sve važnije točke u državi. Novinari, pak, svjedoče o drugoj strani medalje, spominju šumove u slušalicama ili prepričavaju kako su im operateri upadali u razgovore s urednicima vičući: "Kako možete tako govoriti o princezi!"

Cenzura na djelu
Kako dolikuje apsolutistu, Rainier ima dopuštenje Francuske da protjera svakoga tko mu nije drag, i to ne samo iz Monaka nego i iz sva četiri departmana francuske rivijere. Monako je cenzura na djelu, prodaje se samo literatura koja ne blati kneževu obitelj. A to je zaista nužna mjera zaštite jer je nova generacija Grimaldijevih pretvorila Monako u Sodomu i Gomoru okupanu skupim mediteranskim suncem.

Najmanje je problematična Caroline, rođena 1957. godine. S nepunu 21 godinu udala se za playboya Phillipea Junota. Učinila je to u inat majci nakon što ju je zatekla kako joj u popisu europske aristokracije traži ženika. Dvije godine poslije se rastala, no Vatikan do 1992. nije razvrgnuo brak pa su se Andrea, Charlotte, Pierre, djeca iz braka s talijanskim biznismenom Casiraghijem, bila izopćena iz Crkve, na užas njezina oca. Casiraghi je poginuo u utrci glisera 1990. godine, a Carolina je smirenje našla udajom za rastavljenoga njemačkog princa Ernsta Augusta Hanovera 1999. godine. Kći Alexandra rođena je godinu poslije.

Najveća pokora Rainieru bila je kći Stephanie, rođena 1965. godine. Pratile su je glasine da je upravljala automobilom prije nesreće u kojoj je Grace poginula, no rezultati autopsije nisu javnosti otkrili da je Grace zapravo umrla od moždanog udara.

Prokleta Stephanie
Čini se da Stephanie prati prokletstvo Grimaldijevih, ono koje im proriče nesreću u ljubavi. Veze s Robom Loweom i Jean-Claudeom van Dammeom bile su kratke, a princeza se nakon toga nesmiljenom žestinom obrušila na poslugu, zbog čega su joj psihoanalitičari iz tabloida dijagnosticirali sindrom Lady Chatterley. S tjelesnim čuvarom Danielom Ducruetom ima dvoje djece, Louisa i Pauline. Veza je puknula kad su novine objavile sliku njezina muža in flagranti s belgijskom Miss grudi. Stephanie je utjehu potražila kod tjelesnog čuvara Raymonda Gottlieba.

U to je vrijeme rodila kćer Camille Marie Kelly, no Stephanie nikad nije otkrila ime njezina oca. Konobarila je u kafiću svoga dečka Pierrea Pinellija na Korzici, ljubovala je s vlasnikom cirkusa Francom Kniejem, dok je njegova supruga doslovce pred kamerama doživila živčani slom, a potom je s cirkusantom Peresom živjela u kamp-prikolici. Kada su je pozvali na sud u vezi s ubojstvom iz narkomiljea, Rainier je poludio, potjerao je iz kuće, skresao fond s četiri milijarde na 20 milijuna funti.
Stvari su ipak izgladili, Stephanie se vratila kući i spetljala s oženjenim Rainierovim batlerom Richardom Lucasom. Iako joj je otac na samrtnoj postelji, Stephanie je, navodno, od petka u novoj ljubavnoj vezi,  i to s 26-godišnjim konobarom.

Albert ili Andrea
Albert, rođen 1958. godine, po svemu je uzoran mladić. Studirao je političke znanosti, ekonomiju, filozofiju, psihologiju  i književnost, igrao je za nogometni tim Monaka, na Olimpijadi je nastupio tri puta vozeći bob, bio je mornarički poručnik te predsjednik Crvenog križa. Vječno u društvu ljepotica, fotomodela i glumica, no nikako da se oženi. Povremeno izbije glasina o njegovoj homoseksualnosti, no u taj tren pojavi se neka ljepotica koja ispriča detalje noćne zabave s pricnem.

Prijestolonasljednik je tako godinama u središtu "problema". Naime, prema ugovoru s Francuskom, ako izumre muška linija vladara, Monako potpada pod francusku zaštitu.
Ipak, Rainier je prije tri godine uspio ishoditi promjenu ugovora te je sada moguće nasljedstvo prenijeti preko ženske linije. Ako Albert ne bude imao sina, naslijedit će ga Andrea, najstariji Carolinin sin.


Kontinuitet

Obitelj Grimaldi upravlja Monakom više od 700 godina, otkad je njihov predak François, prognan iz Genove u jeku političkih obračuna, 1297. godine, prerušen u franjevca, osvojio protivničku utvrdu Monako. Iako mu je 1498. godine francuski kralj Karlo VIII. priznao suverenitet, Monako je od 1789. do 1814. godine bio pod francuskom kontrolom, a od 1814. do Bečkog kongresa 1860. godine pod protektoratom Sardinije. Godinu dana poslije Francuska i Monako sklopili su konačni ugovor o nezavisnosti. Panika oko Albertova vjenčanja bila je zapravo nepotrebna. Naime, od 1882. godine monegaškim kneževima dopušteno je posvajanje djece. Tom se opcijom poslužio i Rainierov djed, princ Louis II., kad je 1919. godine posvojio izvanbračnu kći Charlotte Louvet, Rainierovu majku. Ona je 1949. godine sinu prepustila tron.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna