Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA IZ BOLESNIČKE POSTELJE Karlovčanin Damir Manjerović postao uzgajivač prepelica

Prepeličjim jajima spasio si – zdravlje

24.02.2009.
u 21:46

Dok sam ležao u bolničkoj postelji zbog bolesti srca, organizam mi je odjednom prestao primati lijekove. Jajima japanskih prepelica ojačao sam imunitet, izvukao sam se i ozdravio. Prije desetak godina nabavljao sam ih od jednog jedinog uzgajivača iz Ozlja. Kad ih je on prestao uzgajati, odlučio sam kupiti prvi par ptica – ispripovijedao je Damir Manjerović, umirovljeni hrvatski branitelj, invalid iz Domovinskog rata. On je zahvaljujući japanskim prepelicama spasio svoje zdravlje, a iz toga je nastala zamisao o pokretanju uzgoja ovih ptica.

Danas je jedini uzgajivač japanskih prepelica u Karlovačkoj županiji i jedan od devet uzgajivača u cijeloj državi.

– Te prve dane držali smo ih u kuhinji, u smočnici. O njihovu uzgoju nije postojala nikakva literatura na hrvatskom jeziku niti je bilo informacija o njihovu držanju. Sada se već šest godina uzgojem prepelica bavi cijela obitelj. Supruga Tanja i sinovi Ante, Marko i Ivan – kazao je D. Manjerović.

Nakon godina ulaganja i učenja Manjerovići danas drže 700 minijaturnih ptica, od kojih je oko 480 nesilica.

Prepelice u prosjeku teže oko 100 grama, a jedna ptica na mjesec snese dvadesetak jaja. Iz uzgajivačnice obitelji Manjerović u godini iziđe više od 9500 iznimno ljekovitih jajašaca.

– Jaja japanskih prepelica nisu čudotvoran lijek, već prirodni dijetalni proizvod, visokovrijedna biološka namirnica koja poboljšava imunitet organizam. Imaju osam puta više željeza i čak petnaest puta više vitamina B2 nego kokošja jaja. Ta njihova vrijednost posebno se očituje tijekom liječenja bolesti, rekonvalescencije, trudnoće, dojenja i opće iscrpljenosti organizma. Jaja su korisna i zdravom organizmu, a posebno povoljno djeluju u djece i starijih osoba. Mogu se popiti sirova ili peći, kiseliti, a posebno su privlačna i kao pisanice. Mi ih na primjer pijemo razmućena u cedeviti – kazao je D. Manjerović. Preporučio bi ih svakome tko treba ojačati organizam.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?