Naslovnica

Prepeličjim jajima spasio si – zdravlje

24. veljače 2009. u 21:46 369 prikaza

Dok sam ležao u bolničkoj postelji zbog bolesti srca, organizam mi je odjednom prestao primati lijekove. Jajima japanskih prepelica ojačao sam imunitet, izvukao sam se i ozdravio. Prije desetak godina nabavljao sam ih od jednog jedinog uzgajivača iz Ozlja. Kad ih je on prestao uzgajati, odlučio sam kupiti prvi par ptica – ispripovijedao je Damir Manjerović, umirovljeni hrvatski branitelj, invalid iz Domovinskog rata. On je zahvaljujući japanskim prepelicama spasio svoje zdravlje, a iz toga je nastala zamisao o pokretanju uzgoja ovih ptica.

Danas je jedini uzgajivač japanskih prepelica u Karlovačkoj županiji i jedan od devet uzgajivača u cijeloj državi.

– Te prve dane držali smo ih u kuhinji, u smočnici. O njihovu uzgoju nije postojala nikakva literatura na hrvatskom jeziku niti je bilo informacija o njihovu držanju. Sada se već šest godina uzgojem prepelica bavi cijela obitelj. Supruga Tanja i sinovi Ante, Marko i Ivan – kazao je D. Manjerović.

Nakon godina ulaganja i učenja Manjerovići danas drže 700 minijaturnih ptica, od kojih je oko 480 nesilica.

Prepelice u prosjeku teže oko 100 grama, a jedna ptica na mjesec snese dvadesetak jaja. Iz uzgajivačnice obitelji Manjerović u godini iziđe više od 9500 iznimno ljekovitih jajašaca.

– Jaja japanskih prepelica nisu čudotvoran lijek, već prirodni dijetalni proizvod, visokovrijedna biološka namirnica koja poboljšava imunitet organizam. Imaju osam puta više željeza i čak petnaest puta više vitamina B2 nego kokošja jaja. Ta njihova vrijednost posebno se očituje tijekom liječenja bolesti, rekonvalescencije, trudnoće, dojenja i opće iscrpljenosti organizma. Jaja su korisna i zdravom organizmu, a posebno povoljno djeluju u djece i starijih osoba. Mogu se popiti sirova ili peći, kiseliti, a posebno su privlačna i kao pisanice. Mi ih na primjer pijemo razmućena u cedeviti – kazao je D. Manjerović. Preporučio bi ih svakome tko treba ojačati organizam.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas