Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILAN IVKOŠIĆ

Zašto umjesto građanskog odgoja ne bi bio seljački?

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
10.09.2021.
u 06:58

Građanski odgoj nužno prati ideologizacija i nametanje jednostranih, uglavnom lijevih stavova o društvu

Ključne riječi

Komentara 22

MP
marinko.przolica
08:48 10.09.2021.

Pogledao sam Riječki priručnik kojeg ZG vlast izdvaja kao primjer. Po meni pamflet koji na vrlo površan/deterministički način na stranicu i pol "obrađuje" (definira vrijednosti) svaki društveni aspekt s lijevo/liberalno/"progresivnog" stajališta. Zamisliš sve aktivističke pokrete/udruge, svakoj daš da napiše stranicu i pol i dobiješ taj priručnik. Savršeno za odgoj "drona" koji bi trebao glasati za lijevo/liberalnu stranu. Klasičan primjer materijala za zatupljivanje: postavio sam pravilo, pa malo "promišljaj" unutar tog pravila pa zaključi da je pravilo odlično. Ako želimo imati društvo upravljivih dronova bez mogućnosti kritičkog razmišljanja-to je savršen put... Zbog toga takve pamflete ne treba puštati u škole. Naježim se od same činjenice da "država" odnosno neki segmenti društva žele odgajati tuđu djecu, a kad pogledam ovakav pamflet jasno mi je i zašto...

MP
marinko.przolica
08:52 10.09.2021.

Ako je tko sumnjao u ovo što sam prije pisao o indoktrinaciji kroz "građanski odgoj" Možemo je javno izašao s pojašnjenjima. Zgodno je da razgovaraju samo s "relevantnima" Citati: "U pripremnoj fazi ćemo unaprijediti kurikulum te u suradnji sa stručnjacimama izraditi kurikulum i osposobiti nastavnike… Ta priprema će podrazumijevati uključivanje svih relevantnih dionika kao što su organizacije civilnog društva u obrazovanju za stručno osposobljavanje i usavršavanje… Riječki GO je primjer dobre prakse.. To će, navode, raditi u suradnji s kolegama iz SDP-a jer dodaju, kako imaju iste stavove…" Prošlo je dosta vremena od kad je "partija" definirala obrazovni program posebno u dijelu "građanskih vrijednosti". Više nije partija sad je Možemo valjda u funkciji partije, SDP valjda u funkciji socijalističkog saveza, a relevantne udruge valjda u funciji saveza mladih, radnog naroda ili sl. tijela koja su glumila neki oblik pluralizma i zajedničkog upravljanja... "Dobar drug", "bratstvo i jedinstvo" i sl. valjda zamjenjuju drugim frazama.

MP
marinko.przolica
08:57 10.09.2021.

U našem društvu postoji tendencija da se "građanski odgoj" uspoređije s vjeronaukom. Kao ako može vjeronauk treba i "građanski odgoj". Uopće ne vidim zašto bi se vjeronauk i "građanski odgoj" uspoređivali. Može se uspoređivati jedino po tome što i jedan i drugi predaju dogme, osim što se druga dogma želi prodati kao nešto drugo: "građanski odgoj"... A može se prema sadržaju zvati "liberalno/progresivni nauk/vjeronauk" poput vjeronauka i biti uz bok vjeronauku. Pa tko želi učiti djecu jednoj ili drugoj ideologiji neka bira... Zašto to zovu "građanski odgoj" neka svatko donosi svoje mišljenje. Moje je mišljenje samo zato kako bi ponizili roditelje i djecu koja ne žele na to trošiti vrijeme. Jer ako nisi "građanin" onda si vjerojatno seljačina... Otvoreni poziv na bullying djece..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?