Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zašto Gotovina govori u Kninu - da napravimo civilizacijski korak naprijed, a ne unazad

Miloševiću su Hrvati ubili baku, Medvedu Srbi brata. Je li njihov dolazak u Knin i Grubore provokacija ili ljudska gesta? Vrijeme je da povjerujemo u ovo drugo
02. kolovoza 2020. u 08:24 108 komentara 30019 prikaza
Ante Gotovina, glavni junak cijele priče ne želi se izjašnjavati o filmu i seriji, već kaže kako to nipošto nije njegov posao
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Je li Hrvatski sabor postao manje hrvatski, odnosno prosrpski, zato što je zastupnica SDSS-a u sabornici rekla “tačno” i “august”? Pa nije. Bi li on bio hrvatskiji da je ona umjesto toga rekla “točno” i “kolovoz”? Pa ne bi.

Boris Milošević: Ova će formulacija otežati položaj Srba u Hrvatskoj ODLAZAK U KNIN DSS osudio Miloševića: Obilježavanje Oluje je slavlje, a Srbi nemaju razloga za to

U godini punoj iskušenja kakva je 2020., četvrt stoljeća od završetka Domovinskog rata postavljati pitanje mogu li Hrvati podnijeti da Srpkinja u Saboru kaže “tačno” i “august” rasipanje je energije. Osim toga, njezin govor nije imao ni trunku provokacije, a Hrvati nisu blesav narod, naravno da bi odmah prepoznali da je ona željela provocirati i onda bi kontrareakcije bile razumljive.

Zastupnica Anja Šimpraga ispričala je svoju osobnu priču s istom konačnom porukom da je vrijeme da krenemo dalje i shvatimo da ne živimo više u ratu. Ta je poruka, zanimljivo, po smislu gotovo u dlaku ista kao ona Ante Gotovine koji je nakon oslobađajuće presude za dočeka u Zagrebu kazao da rat pripada povijesti i da se okrenemo budućnosti svi zajedno. U međuvremenu, jaku osobnu priču javnosti je prezentirao i Boris Milošević, još jedan Srbin iz SDSS-a, potpredsjednik Vlade, kojeg sada razapinju mnogi jer će biti na obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu, a na meti je kako turbo Srba, tako i turbo Hrvata. Ne treba, naravno, priču Šimprage i Miloševića pretvarati u patetiku, ali samo slijepac ne vidi da je riječ o dosad neviđenim gestama. Uzvratit će i hrvatska strana na sličan način.

Hrvatski junak iz Domovinskog rata Tomo Medved, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade, istina nije ispričao svoju životnu priču, no mnogima je poznato da je triput ranjen, da mu je doslovno na rukama umirao Gordan Lederer, tvorac legendarnih Banijskih ratnih praskozorja, a puno manje ljudi zna i da mu je u Oluji, u zadnjim danima rata, poginuo stariji brat. I Medved dakle ima svoju osobnu priču, a i on je spreman 2020. učiniti gestu i odati poštovanje ubijenim srpskim civilima u Gruborima 25. kolovoza. Ti su starci, naime, ubijeni bez ikakvog razloga, bili su nevini, a što je najgore, ubili su ih kriminalci i pljačkaši premda su odabrali i izabrali ostati živjeti u hrvatskoj državi, a ne skočiti na traktor i pobjeći u Srbiju.

SLOBODAN UZELAC Bivši SDSS-ov čovjek u vladi: Trebaju se ostvariti uvjeti da Srbi dođu u Knin

Kao što će u Hrvatskoj uvijek postojati određeni postotak Hrvata koji nikad neće moći prihvatiti hrvatsku državu, kao što je to lucidno još 1990-ih ustvrdio Tuđman, tako će uvijek postojati i određeni postotak Hrvata koji će uvijek smatrati da svim Srbima treba vječno nametati osjećaj krivnje i odgovornosti za ratna stradanja Hrvata. Tako su se na priču o srpskoj djevojčici iz kolone odmah pojavile priče o Hrvaticama iz kolona, pa se išlo pričom na priču. To jest istina jer je na početku rata pola milijuna Hrvata bilo protjerano sa svojih ognjišta, i to na traktorskim prikolicama, mnogo je tu bilo ubijenih i mnoge su hrvatske obitelji stoga pune ratnih frustracija. To da i Hrvati imaju svoja “traktorska” iskustva, priznala je i Šimpraga u Saboru. I kako dakle shvatiti dolazak Miloševića u Knin, kojemu su nakon Oluje Hrvati ubili baku, i dolazak Medveda u Grubore, kojemu su Srbi u Oluji ubili brata? Kao smišljenu provokaciju? Ili kao ljudsku gestu? Vrijeme je da povjerujemo u ovo drugo.

Na ovogodišnjoj obljetnici u Kninu Ante Gotovina održat će dva govora. Onaj prvi pred vojnim zapovjednicima bit će vojnog karaktera, a drugi, sutradan na gradskom trgu, bit će obraćanje javnosti, a prema očekivanjima, po jačini poruke u rangu onoga znamenitog govora iz studenoga 2012. I nije slučajno što će ove godine govoriti i Gotovina. Godišnjica je 25., a baš je krenulo i otopljivanje zamrznutih srpsko-hrvatskih odnosa u Hrvatskoj.

Ne treba sumnjati da će njegov istup biti pomirljiv i ponovno okrenut budućnosti. Krajem 2012. njegov je pomirljivi govor zaprepastio mnoge, osobito Hrvate, jer su očekivali trijumfalizam i pobjednički zanos, a možda i osvetoljubivost. Gotovina je, naime, u progonstvu i zatvoru bio proveo punih 12 godina života, što jest velika osobna žrtva, no od povratka pa sve do danas nikad, ničim i ni u jednoj izjavi nije se pozivao na tu žrtvu. Niti je trošio gorčinu i tražio krivnju kod protivnika, kako pobunjenih Srba s kojima je ratovao tako i kod onih Hrvata koji su mu otežavali i radili na tomu da on bude žrtveno janje.

Zagreb: Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća i VSNM Grada Zagreba VUČIĆ SUZDRŽAN Reakcije medija iz Srbije: 'Miloševićev odlazak u Knin je skandalozan'. Dačić: To je provokacija!

Time je najbolje pokazao da se borio za Hrvatsku, a ne za politiku, političare, elitu, ni za političke stranke. Tu noć kad se vratio, što je manje poznato, jednome mediju iz Srbije, na pitanje imaju li se Srbi pravo vratiti, odgovorio je: “Tko može zabraniti ljudima da se vrate u svoju kuću!” Gotovina je dakle već 2012. sa sobom raščistio kakvu bi budućnost trebalo graditi u Hrvatskoj, budućnost za sve. Zašto će dakle Gotovina govoriti u Kninu 2020.? Po svemu sudeći, zato da napravimo civilizacijski korak naprijed, a ne unazad.

Jelko Kacin
JELKO KACIN
Nakon prijetnji da će Hrvatska na crvenu listu, vratio se na Krk i poručio: 'Brojke koje vi objavljujete nisu prave'
Reakcija iz Novalje:
Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću
 • DESNO:

  Ti tzv. "civilizacijski koraci" su obično ponižavanje Hrvatskog naroda i relativiziranje vrijednosti domovinskoga rata koje provode neo-orjunaške političke strukture s jasnim ciljem obnove neslavnog "bratstva i jedinstva" kako bi se otvorio put prema stvaranju novih jugoslavija

 • Avatar Edgedancer
  Edgedancer:

  Već se dugo živi "korak naprijed" na razini "ispod" političara, što je u biti iznad njih. Osim političara i navijačkih skupina, živimo bez "rata". A to što netko očekuje 'bratimljenje', to se više nikad neće dogoditi!

 • weAreCro:

  Kakav civilizacijskih korak unaprijed? Šta smo mi Saudijska Arabija? Jednostavno 5 kolovoza obilježavamo dan kada je zaustavljen oružani teror nad hrvatskim stanovništvom a trajao je više od 4 godina... ponavljam više od 4 godina. Ako nije vrhunac civiliziranosti to što ... prikaži još! je u Hrvatskom saboru potpredsjednik vlade član stranke koja je rušila hrvatsku, to što manjine imaju sigurnih 8 mandata bez obzira na rezultate glasovanja što je svojevrsni presedan u politici jer u EU ne postoji sličan primjer, to što imaju novine u kojima blate sve hrvatsko i nitko im ništa ne može, to što su članovi vladajuće većine konstantno 20 godina. I onda nam neki autor željan pažnje kaže da trebamo napraviti civilizacijski iskororak, uzas od teksta.