Naslovnica Premium Kolumne

U Zagrebu 
16. srpnja 2018. rođena je nova Hrvatska

Trebat će još vremena da nova Hrvatska zaživi i osnaži, ali ona Hrvatska koja je mnogima donijela razočaranje – umrla je na dočeku svjetskih viceprvaka.
17. srpnja 2018. u 11:32 55 komentara 3593 prikaza
Doček Vatrenih na trgu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bože, ovo je nevjerojatno! Bila je to prava eksplozija sreće. Vulkan emocija čiji se tutanj čuo daleko izvan Zagreba i Hrvatske. To što su u glavnome hrvatskom gradu doživjeli naši nogometni reprezentativci i izbornik Zlatko Dalić, nije doživio još nikad nitko u modernoj Hrvatskoj. Njihov put od Zračne luke “Dr. Franjo Tuđman” do prepunog Trga bana Jelačića, gdje je priređen veličanstven doček svjetskim viceprvacima, trebao je prema programu trajati najviše pola sata, a trajao je – satima.

Ivan Rakitić BRAVO IVANE Je li vam promakao ovaj Rakitićev potez s trga? Oduševio je mnoge

Otvoreni autobus s nacionalnim junacima, koji su svojim igrama i ponašanjem zadivili cijeli svijet, jedva se probijao kroz nepregledno mnoštvo koje ga je pozdravljalo duž cijele trase.

[video: 25961 / ]

Na svakom koraku euforija, oduševljenje, klicanje, pjesma, baklje, bezbroj hrvatskih zastava, “kockastih” dresova, kapa. Neopisivo veselje. U zanosu i nacija i nogometaši. Što sve proživljavaju igrači, najbolje su pokazale njihove suze i suze izbornika Dalića, toga čestitog čovjeka koji je od malodušne momčadi stvorio moćan tim. I nekom čarolijom ujedinio Hrvatsku.

Doček Vatrenih na trgu
1 / 30
Doček Vatrenih na trgu

Znali smo da će doček nogometne reprezentacije biti veličanstven, slutili smo da će biti i najveći u modernoj hrvatskoj povijesti, ali da će se zagrebačkim ulicama i trgovima razliti toliko ljudi i emocija, nitko nije mogao ni sanjati. Što se to dogodilo Hrvatima? Kako objasniti tu “ludnicu” koju su uživo prenosile sve domaće televizije s nacionalnom koncesijom?

I u kojoj za političare nije bilo mjesta. Prema svemu sudeći, 16. srpnja 2018. rođena je nova Hrvatska, potpuno drukčija od one u kojoj smo dosad živjeli. Hrvatska u kojoj poštenje, čestitost, znanje, sposobnost više neće biti demagoški ukras političkog establishmenta.

[video: 25956 / ] Doček Vatrenih na trgu SLUŽBENI PODATCI Na dočeku 300 000 ljudi, privedene tek dvije osobe

Hrvatska u kojoj favoriziranje po političkoj ili kojoj drugoj podobnosti više neće biti normalna pojava. Hrvatska u kojoj će vladajuće i oporbene strukture napokon početi služiti svojim građanima, a ne samo svojim karijerama i materijalnoj sigurnosti svojih potomaka. Hrvatska koja će biti po mjeri svih svojih ljudi, a ne po mjeri onih koji odlučuju o našim sudbinama.

Naravno, iluzorno je očekivati da će ta nova Hrvatska biti uspostavljena preko noći i da ćemo već od danas živjeti bolji život. Trebat će još vremena da zaživi i osnaži, da zajedničko dobro i opći interesi konačno pobijede partitokraciju, neodgovornost, demagogiju i lopovluk. Ali ona Hrvatska koja je mnogima donijela razočaranje – umrla je na dočeku svjetskih nogometnih viceprvaka.

[video: 25960 / ]
Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar southman
  southman:

  Toliko mladih u domoljubnom zanosu kao zahvala onima koji su nas u Rusiji predstavljali do posljednje kapi znoja, u fer i poštenoj borbi sa protivnicima na terenu ( što se za mnoge suparnike nikako ne može reći ) je pokazatelj ... prikaži još! što ta " nova Hrvatska " želi i što cijeni !!!

 • Avatar gospar
  gospar:

  Put oko svijeta zapocne s prvim korakom.

 • Avatar Diavolo
  Diavolo:

  Nakupilo se svega u narodu, i jednostavno je ovaj uspjeh bio ventil, kanalizator emocija i srece....ali ajmo za godinu dana pricat o ovome, pa cemo vidit di smo sta smo postigli