Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

U prevelikom broju zemalja umire se u crkvama

Kada se oružjem želi nametnuti neki ideal ili poraziti tuđi znači da taj ideal ili bog u čije se ime to radi nije istinski
23. travnja 2019. u 10:45 1 komentara 660 prikaza
Napad na Šri Lanci
Foto: Reuters

Papa Franjo napad u Šri Lanki nazvao je neljudskim terorističkim činom koji se nikada neće moći opravdati, s nadom da će ga svi u svijetu osuditi.

krvavi uskrs Hrvat u Šri Lanki za Večernji list: Šokirani smo, ali znali smo da se ovo može dogoditi

Franjo je pritom mislio prije svega na islamske čelnike koji se trebaju distancirati od svakog religijskog atentata. Jer teroristički napad islamske skupine National Thowheeth Jama’ath (NTJ) na crkve i kršćansku zajednicu u Šri Lanki ne bi smio biti hvaljen u islamskom svijetu koji je proteklih mjeseci tijekom papina pohoda UAE-u i Maroku naglašavao da nisu opravdani napadi u ime Boga, u ime neke religije.

Teroristički napadi na Šri Lanci

U prevelikom broju zemalja umire se u crkvama, na mjestima kulta. Sada je pogođena i crkva svetog Antona u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke, koja nije draga samo katolicima, nego i muslimanima, hinduistima i budistima koji dolaze do kipa sveca zbog čuda koje se dogodilo na tome mjestu.

Crkva ima začetke tijekom prvog nizozemskog kolonijalnog razdoblja kada je katolička vjera bila zabranjena, a katolički svećenici održavali su propovijedi na skrivenim mjestima. Fratar Antonio našao je skrovište među lokalnim ribarima mjesta Mutwala. Prema lokalnim legendama, mještani su ga pitali za pomoć da zaustavi more koje je erozijom zemljišta ugrožavalo njihovo naselje. Otac Antonio je na plaži zabio križ i molio se.

ŠRI LANKA Detalji horora: Krvave napade izvelo je šest bombaša, vlasti su bile obaviještene prijetnjama

More se povuklo i stanovnici su se obratili, nastala je katolička zajednica. Nizozemske vlasti su Antoniju dodijelile teren na kojem je mogao održavati propovijedi. Podigao je i kapelu s ciglama od blata i povjerio je svetom Antonu Padovanskom. Fra Antonio pohranjen je unutar te crkve. Dakle ona ima određeno značenje za sve stanovnike, ne samo za katolike. Proglašena je nacionalnim svetištem i mjestom je multireligijskog suživota.

U Šri Lanki desetljećima ima napada raznih aktera. Napadali su kao samoubojice Tamilski tigrovi još od sedamdesetih godina i ta separatistička organizacija poražena je tek 2009. Postojala je od šezdesetih godina marksističko-lenjinistička skupina Janatha Vimukthi Peramuna koja je 1994. odustala od nasilja i ušla u politički život.

Sada NTJ terorizira Šri Lanku u ime nekog ideala. Kada se oružjem želi nametnuti neki ideal ili poraziti tuđi znači da ideal ili bog u čije se ime netko laća eksploziva nije istinski. Zbog toga muslimani prije drugih trebaju osuditi terorističke čine počinjene u ime vjere.

 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?